Μενού Ροή
Το μεγάλο ενεργειακό "διαζύγιο" - Πως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός αλλάζει τα δεδομένα στα Βαλκάνια

Η εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία ωθεί χώρες όπως τη Βουλγαρία να σκεφτεί το αδιανόητο μέχρι πριν από μερικούς μήνες, να κόψει κάθε σχέση  με το ρωσικό φυσικό αέριο.

Για δεκαετίες, η ενεργειακή πολιτική της Βουλγαρίας διαμορφώνονταν υπό την πίεση των ρωσικών ενεργειακών εταιρειών, όπως η κρατική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom και ο πετρελαϊκός κολοσσός Lukoil.

Αλλά σε μια δυνητικά ιστορική κίνηση που θα μπορούσε να επανασχεδιάσει τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χώρας Asen Vassilev είπε ότι όταν λήξει η 10ετής συμφωνία της Βουλγαρίας με την Gazprom στα τέλη του 2022, η Σόφια θα κοιτάξει αλλού για να καλύψει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο.

"Σε αυτήν την κατάσταση, δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες με την Gazprom", δήλωσε ο Βασίλεφ στη Βουλγαρική Εθνική Ραδιοφωνία.

«Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις»

Η ανακοίνωση του Βασίλεφ έρχεται λίγους μήνες πριν από την προγραμματισμένη ολοκλήρωση ενός αγωγού που συνδέει το δίκτυο της Βουλγαρίας με την Ελλάδα — ένα έργο που οι Η.Π.Α. και Ευρωπαίοι διπλωμάτες υποπτεύονται εδώ και καιρό η Μόσχα πίεζε τη Σόφια να σταματήσει. Η Βουλγαρία έχει μερικούς από τους βαθύτερους δεσμούς με τη Μόσχα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η νέα κυβέρνησή της, η οποία ανέλαβε την εξουσία τον Δεκέμβριο, προσπαθεί να χαράξει μια πιο ξεκάθαρα φιλοδυτική τροχιά.

Ο αγωγός - γνωστός ως διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας - θα εισαγάγει ευελιξία στην αγορά φυσικού αερίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, επιτρέποντας ενδεχομένως στις χώρες της περιοχής να διαφοροποιηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο και βελτιώνοντας τις συνδέσεις μεταξύ της ΕΕ και των παραγωγών φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Αλεξάντερ Νικόλοφ, το έργο αναμένεται να επιτρέψει στη χώρα να αυξήσει τη χωρητικότητά της σε φυσικό αέριο από 3 σε 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εισαγωγών φυσικού αερίου ετησίως και να παράσχει στη Σόφια σύνδεση με έναν προγραμματισμένο τερματικό σταθμό LNG που έχει προγραμματιστεί να τεθεί σε λειτουργία στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης το 2023.

Από Αζερμπαιτζάν

Η Σόφια θα επιδιώξει επίσης να αυξήσει τις εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ήδη προμηθεύει τη Βουλγαρία με 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το κόστος θα μπορούσε να ελεγχθεί εάν υπογραφεί κοινή συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου της ΕΕ με το Μπακού, υποστηρίζοντας ότι "όταν υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες, μπορούν να επιτευχθούν καλύτερες τιμές".

Οι εισαγωγές LNG είναι πιθανό να οδηγήσουν σε ακριβότερο φυσικό αέριο για τη Βουλγαρία, αλλά ο Βασίλεφ είπε ότι η αλλαγή είχε γίνει επιτακτική ανάγκη ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

"Αυτή δεν είναι μόνο μια βουλγαρική θέση: αυτή είναι μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική", είπε, επικαλούμενος την πρόσφατη συμφωνία των ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες για "σταδιακή κατάργηση της εξάρτησής μας από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα το συντομότερο δυνατό".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας