Μενού Ροή
Ο ελληνικός εφοδιασμός χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο - Όλα τα φορτία και οι αποθηκευτικοί χώροι στον δρόμο για την πλήρη απεξάρτηση

Καθησυχαστικές εμφανίζονται πηγές που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας αναφορικά με την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η Gazprom περί διακοπής λειτουργίας του αγωγού TurkStream για μία εβδομάδα προκειμένου να γίνουν εργασίες συντήρησης.

Όπως αναφέρουν, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας καθώς η εξέλιξη αυτή ήταν γνωστή εδώ και αρκετούς μήνες στις εταιρείες που χρησιμοποιούν τον TurkStream. Για τον ίδιο λόγο, έχει αυξηθεί σημαντικά η τροφοδοσία με LNG τις τελευταίες ημέρες.

Τα φορτία

Από τις αρχές Ιουνίου, έχουν καταπλεύσει στον σταθμό της Ρεβυθούσας 12 πλοία για λογαριασμό της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ Εμπορίας, της Mytilineos, της Elpedison, της Ήρων, της Motor Oil και της βουλγαρικής Met Energy EAD, τα οποία μετέφεραν συνολικά 408.092 κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου. Έως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να φτάσουν στο νησί της Ρεβυθούσας άλλα 4 δεξαμενόπλοια, με φορτία 244.157 κυβικών μέτρων LNG για λογαριασμό της ΔΕΠΑ Εμπορίας και της Mytilineos.

Από τις αρχές του έτους η Ρεβυθούσα αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου για τη χώρα και καλύπτει σε ποσοστό άνω του 40% την εγχώρια ζήτηση.

Μείωση στο 36%

Από τον Ιανουάριο έως τα μέρα Ιουνίου το 43% της ζήτησης σε φυσικό αέριο έχει καλυφθεί με LNG από τη Ρεβυθούσα, ενώ για πρώτη φορά ιστορικά το μερίδιο του ρωσικού φυσικού αερίου που φτάνει στην Ελλάδα μέσω του Turk Stream έχει μειωθεί σε 36%. Σχεδόν το 20% της εγχώριας κατανάλωσης καλύπτεται από τις ποσότητες φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού TAP.

Με την επικείμενη έναρξη λειτουργίας της νέας πλωτής δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, δυναμικότητας 155.000 κυβικών μέτρων, το ποσοστό του ρωσικού φυσικού αερίου αναμένεται να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί όταν ολοκληρωθούν στο τέλος του 2023 τα έργα για το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο θα έχει αποθηκευτική δυνατότητα 170.000 κυβικών μέτρων.

Σε εξέλιξη βρίσκονται συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν για την αύξηση της δυναμικότητας του TAP, προκειμένου να διπλασιαστούν οι ποσότητες φυσικού αερίου που διακινούνται μέσω του αγωγού. Ο TAP τώρα μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων τα 8 δισ. καταλήγουν στην Ιταλία με τα υπόλοιπα να μοιράζονται μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας