Μενού Ροή
G7: Ενδεχόμενο συζήτησης για το θέμα της ρωσικής τουρμπίνας που έχει εγκλωβιστεί στον Καναδά

Η G7 είναι πιθανό να συζητήσει την τύχη μιας ρωσικής τουρμπίνας που έχει εγκλωβιστεί στον Καναδά, με την κατάσταση αυτή να θεωρείται υπεύθυνη για τη μείωση της ροής του φυσικού αερίου προς τη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η ομάδα των χωρών ενδέχεται να μην έχει φτάσει σε μία συμφωνία μέχρι το τέλος της διάσκεψης, όπως δήλωσε χθες ο Τζόναθαν Γουίλκινσον, υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά.

“Αν μιλήσεις στους Γερμανούς ανησυχούν πολύ.” Μία μείωση στη ροή του φυσικού αερίου φέρεται να προκλήθηκε από την τουρμπίνα που λείπει. “Είμαι σίγουρος ότι το ζήτημα αυτό θα συζητηθεί τουλάχιστον στους διαδρόμους της G7… Δεν είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί μία λύση πριν από το τέλος της διάσκεψης,” εκτίμησε ο ίδιος.

Οι ηγέτες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών της G7, στις οποίες συμμετέχουν ο Καναδάς και η Γερμανία θα συναντηθούν στη Βαυαρία από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη.

Η ρωσική Gazprom που ελέγχεται από το Κρεμλίνο έχει μειώσει τη ροή φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 σε ποσοστό περίπου 40% σε σύγκριση με τα συνηθισμένα επίπεδα ροής, επικαλούμενη μία καθυστέρηση στην επιστροφή εξοπλισμού που βρίσκεται για συντήρηση στον Καναδά από τη γερμανική Siemens Energy.

Η Μόσχα ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι περισσότερες καθυστερήσεις στις επισκευές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναστολή της συνολικής ροής, επιβραδύνοντας την προσπάθεια της Ευρώπης για τον εφοδιασμό των υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Ο Καναδάς μαζί με άλλες χώρες της Δύσης έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία από την εισβολή των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Από την πλευρά της, η Ρωσία χαρακτηρίζει τον πόλεμο “ειδική στρατιωτική επιχείρηση.”

“Προσπαθούμε να είμαστε ευαίσθητοι στις ανησυχίες που εκφράζουν η Γερμανία, αλλά και άλλες χώρες, προσπαθώντας να βρούμε μία λύση που θα μας επιτρέψει να διασφαλίσουμε ότι σεβόμαστε την πρόθεση επιβολής των κυρώσεων, αλλά εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν τιμωρούμε τους συμμάχους μας,” δήλωσε ο Γουίλκινσον, απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν στο κοινοβούλιο.

Τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τα σχέδια της για τη μείωση κατά 2/3 της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο τη χρονιά αυτή, αλλά και τη σταδιακή αντιστροφή της συνολικής ευρωπαϊκής εξάρτησης. Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις της Δύσης στο ρωσικό πετρέλαιο (μία ιδέα που προώθησαν οι ΗΠΑ και εφαρμόζεται ήδη από τον Καναδά) θα μπορούσαν να προκαλέσουν την Μόσχα για να κλείσει έναν σημαντικό αγωγό φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διερωτώνται αν η μείωση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου δεν οφείλεται σε τεχνικό πρόβλημα, αλλά υποκινείται πολιτικά.

Ο Γουίλκινσον δήλωσε ότι δεν είναι σίγουρος ότι οι τουρμπίνες είναι η αιτία για την τωρινή μείωση της ροής φυσικού αερίου, αλλά τόνισε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να επιλυθεί σε οποιαδήποτε περίπτωση.

“Ο λόγος για τον οποίο αυτές οι τουρμπίνες βρίσκονται για τεχνική συντήρηση εδώ είναι ότι χρειάζεται να περάσουν από συντήρηση. Το γεγονός αυτό σε κάποια διάσταση θα έχει κάποιες επιπτώσεις,” είπε ο ίδιος.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας