Μενού Ροή
Η Σερβία θα ξεκινήσει σύντομα την κατασκευή διασύνδεσης φυσικού αερίου με τη Βόρεια Μακεδονία

Σκόπια, του Bojan Stojkovski

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργός Ορυχείων και Ενέργειας, Zorana Mihajlovic ανακοίνωσε ότι εκτός από την κατασκευή διασύνδεσης φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία, η Σερβία προετοιμάζεται ταχέως για την κατασκευή διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, για την οποία η χώρα θα υποβάλει αίτηση για πόρους από την ΕΕ έως τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την Mihajlovic, αυτό γίνεται για να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας στη Σερβία και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να υπάρχουν αρκετοί προμηθευτές φυσικού αερίου.

«Σίγουρα θα υπολογίζουμε στο ρωσικό αέριο στο μέλλον, αλλά είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας να έχει την ευκαιρία να επιλέξει προμηθευτές και θα το έχουμε όταν ολοκληρώσουμε τη διασύνδεση φυσικού αερίου μεταξύ Σερβίας και Βουλγαρίας. Η χωρητικότητα του νέου αγωγού είναι 1,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, πράγμα που σημαίνει ότι από τον επόμενο χειμώνα, η Σερβία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να λαμβάνει τουλάχιστον το 30 ή 40 τοις εκατό των ετήσιων αναγκών της, οι οποίες κυμαίνονται τώρα από 3 έως 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και από άλλες πηγές. », δήλωσε η Μιχάιλοβιτς στα σερβικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως επεσήμανε, μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε ότι η Σερβία δεν εξαρτάται από το τι θα συμβεί του χρόνου, και από την άλλη, δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να είναι χώρα διέλευσης φυσικού αερίου.

Οι νέοι αγωγοί

«Το καθήκον μας είναι να δημιουργήσουμε υποδομές - χτίζουμε μια διασύνδεση με τη Βουλγαρία, προετοιμαζόμαστε γρήγορα για την κατασκευή μιας διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία, για την οποία θα υποβάλουμε αίτηση για κεφάλαια από την ΕΕ έως τον Σεπτέμβριο, εργαζόμαστε για την τεχνική τεκμηρίωση για έναν αγωγό φυσικού αερίου με τη Ρουμανία, μιλήσαμε με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, θέλουμε να το κάνουμε και με την Κροατία, και πρακτικά να συνδεθούμε με ολόκληρη την περιοχή», επεσήμανε η Μιχάιλοβιτς.

Την περασμένη εβδομάδα, η γραμματεία της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας κίνησε διαδικασία για την κίνηση διαδικασίας κατά της Σερβίας για μη εφαρμογή των κωδίκων σύνδεσης στο δίκτυο, κατά της Βόρειας Μακεδονίας για μη εφαρμογή του κανονισμού REMIT και κατά του Κοσσυφοπεδίου για μη εφαρμογή της Οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Η Ενεργειακή Κοινότητα θα κινήσει διαδικασία κατά των τριών χωρών επειδή δεν εφάρμοσαν αυτούς τους κανονισμούς εντός των συμβατικών προθεσμιών.

Οι κωδικοί σύνδεσης δικτύου, που ισχύουν για τη Σερβία, όριζαν τα χαρακτηριστικά σύνδεσης στο δίκτυο των γεννητριών και στο σύστημα υψηλής τάσης και επρόκειτο να εφαρμοστούν έως τις 12 Ιουλίου 2018.

Ο κανονισμός REMIT θέτει τους κανόνες για τη διασφάλιση της ακεραιότητας και της διαφάνειας της αγοράς στην αγορά ενέργειας και επρόκειτο να εισαχθεί έως τις 29 Νοεμβρίου 2019 από τις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας. Στην τελευταία περίπτωση, το Κοσσυφοπέδιο έπρεπε να εισαγάγει την οδηγία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έως την 1η Ιανουαρίου 2019, αλλά δεν το έκανε.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας