Στην πρόληψη που έχει λάβει η ΡΑΕ, αναφέρθηκε σήμερα εκτενώς ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.
Ο κ. Αθανάσιος Δαγούμας παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ που δείχνουν πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας ενώ εμφανίζεται χαμηλά στην λίστα χωρών που θα κλυδωνιστούν αν η Ρωσία σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Έχουμε 16 σενάρια επικινδυνότητας. Τα πλέον κρίσιμα είναι αυτά που βρίσκονται στην επικαιρότητα και αφορούν τη διακοπή φυσικού αερίου από την Ρωσία και τα σενάρια κυβερνοεπιθέσεων» είπε σε άλλο σημείο.
Η ΡΑΕ έχει τέσσερις βασικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου σεναρίου:
1 Τη μεγιστοποίηση των υποδομών και την αύξηση της δυναμικότητας της Ρεβυθούσας.
Αυτό θα γίνει με την αύξηση της δυναμικότητας αεριοποίησης της Ρεβυθούσας αλλά και την προσθήκη της πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.
2 Την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία.
Σε αυτό το μέτρο, συμπεριλαμβάνεται εναλλακτική λύση της θέσπισης της υποχρέωσης για τη διατήρηση αποθέματος φυσικού αερίου σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου στους κατόχους άδειας προμήθειας σε τελικούς πελάτες, οι οποίοι εισήγαγαν φυσικό αέριο στο ΕΣΦΑ την τελευταία 5ετία και είναι χρήστες του ΕΣΦΑ.
Η δεύτερη εναλλακτική λύση είναι η διατήρηση αποθέματος ΦΑ σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης ΦΑ στην Ιταλία από τον Διαχειριστή και διάθεση της αποθηκευμένης ποσότητας ως αέριο εξισορρόπησης κατά τους μήνες Νοέμβριο 2022 – Μάριο 2023.
3. Τα μέτρα μείωσης κατανάλωσης.
4 Την αυξημένη χρήση των λιγνιτικών μονάδων και τη χρήση εναλλακτικού καυσίμου στις μονάδες αερίου.
Τέλος, σημείωσε ότι σχεδιάζεται ειδικό προϊόν για εθελοντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας από την βιομηχανία καθώς εισάγονται περαιτέρω προβλέψεις για το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού ώστε να ελαφρυνθούν οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου.