Τη Ρεβυθούσα επισκέπτεται σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, για να επιθεωρήσει, ομού με την διοίκηση του ΔΕΣΦΑ με επικεφαλής την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli,, τη νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα ενισχύσει τις δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου.
Η νέα αυτή νέα υποδομή, δηλαδή, το ειδικά εξοπλισμένο δεξαμενόπλοιο που ήδη βρίσκεται στο τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ έχει συνολική χωρητικότητα από 150.000 έως 174.000 κυβικά μέτρα σε συνθήκες 100% πλήρωσης.
Με αυτό τον τρόπο, θα αυξηθεί κατά περίπου 70% η δυναμικότητα των τριών υφιστάμενων χερσαίων δεξαμενών του τερματικού σταθμού, από τα 225.000 κυβικά μέτρα σε τουλάχιστον 375.000 κυβικά μέτρα και θα μπορεί να υποστηρίξει την αυξημένη εισαγωγική δραστηριότητα που απαιτείται για να υποκαταστήσει πλήρως το LNG το φυσικό αέριο.
Υπενθυμίζεται ότι με την συμπλήρωση του πρώτου εξαμήνου, οι εισαγωγές LNG στη Ρεβυθούσα σημείωσαν αύξηση 43% σε σύγκριση με πέρσι, ξεπερνώντας τις 15 TWh. Για τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί άλλα 6 φορτία, με απόδοση 4 TWh.
Όπως μάλιστα είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο πρόσφατο συνέδριο του Economist η αναβάθμιση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας σε συνδυασμό με το υπό κατασκευή FSRU στην Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζει την ικανότητα της χώρας σε αεριοποίηση αερίου στα 15 bcm ετησίως, γεγονός που επιτρέπει τόσο την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας όσο και την προώθηση ποσοτήτων προς τις γειτονικές αγορές.
Άλλωστε, ήδη, σε πολλές περιπτώσεις, οι εξαγωγές αερίου από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία φτάνουν να καλύπτουν το 80% της ημερήσιας κατανάλωσης της γειτονικής χώρας.Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην προοπτική της Ελλάδας να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας στην περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα έργα διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τόσο από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας όσο και από την γεωπολιτική άποψη.
Στο μείζον θέμα αυτό του κινδύνου του στασιμοπληθωρισμού αναφέρθηκαν και κορυφαίοι παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε δημόσιες τοποθετήσεις τους τις τελευταίες μέρες. Σε συνέντευξή του ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μάλιστα, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ την περασμένη εβδομάδα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: “Νομίζω ότι υποτιμηθηκαν οι επιπτώσεις του πολέμου αυτού, ειδικά στην Ευρώπη, η οποία είναι μεγάλος, καθαρός εισαγωγέας ενέργειας” τόνισε ο κ. Στουρνάρας σημειώνοντας ότι: “Η Ρωσία ναι μεν είναι σχετικά μικρή οικονομία συγκρινόμενη με δυτικές οικονομίες, αλλά όμως είναι ένας γίγαντας ενεργειακός και εξαρτόμαστε απ’ αυτόν σε πολύ μεγάλο βαθμό” τόνισε ο Διοιηκητής της ΤτΕ και υπογράμμισε με νόημα: “Ξέρουμε ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για όλη την Ευρώπη. Όταν έχεις τόσο μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και η Ρωσία χρησιμοποιεί, είναι εμφανές από τις τελευταίες μέρες ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο πια ως όπλο, ναι, θα έχουμε πρόβλημα.”
Στα ύψη οι τιμές
Στο μεταξύ οι τιμές φυσικού αερίου καλπάζουν συμπαρασύροντας και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.
Ήδη, χθες η τιμή του φυσικού αερίου ξεπέρασε και τα 210 ευρώ ενώ παραμένει και σήμερα πάνω από τα 200 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα. Επίσης η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά τον Ιούλιο ήταν η πλέον ακριβή και διαμορφώθηκε στα 338,14 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 40,4% μέσα σε ένα μήνα. Όσον αφορά, δε, στη σύγκριση με τον περσινό Ιούλιο, η φετινή χονδρική τιμή είναι υπερτριπλάσια (+232%). Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι η μέγιστη τιμή στη διάρκεια του φετινού Ιουλίου ξεπέρασε τα 686 ευρώ ανά MWh.
Σταθερά πάντως τις πρώτες μέρες του Αυγούστου οι τιμές στη χονδρική ρεύματος είναι πάνω από τα 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Χθες έκλεισε στα 412,41 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Τετάρτη 03/08/2022. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 539,34 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 341 ευρώ/MWh. Να σημειωθεί ότι η τιμή ενισχύθηκε κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 14,8%, το φυσικό αέριο παραμένει σε υψηλά ποσοστά στο 35,9% τα υδροηλεκτρικά 5,7% οι εισαγωγές 6,2% και οι ανανεώσιμες 31,6%. Επίσης, οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 27,966 MWh και οι εισαγωγές στις 12,564 MWh.
Με φόντο τις πρωτοφανείς εικόνες συσκότισης στη Γερμανία και τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, που ανακοινώνει η μια κυβέρνηση μετά την άλλη, προτεραιότητα στο στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό των επόμενων μηνών, είναι η επάρκεια. Κεντρικό ρόλο σε αυτόν το σχεδιασμό παίζει “παράθυρο” για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Η Ευρώπη
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη προετοιμάζονται για πρωτοφανή μέτρα, έχοντας τα βλέμματα στραμμένα στις επόμενες κινήσεις της Gazprom, που συνεχίζει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, ανοιγοκλείνοντας τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που δεν συγκλήθηκε τον Ιούλιο, όπως είχε ζητήσει η Ιταλία, πιθανότατα θα γίνει το Σεπτέμβριο, καθώς η καθορισμένη άτυπη Σύνοδος στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου φαντάζει πολύ μακριά και οι εξελίξεις τρέχουν.
Κι ενώ οι Ισπανοί προχωράνε σε αυτονόητα μέτρα εξοικονόμησης, όπως η υποχρεωτική ρύθμιση κλιματιστικών και θερμαντικών μέσων σε επιχειρήσεις, στη Β. Ευρώπη ετοιμάζονται για τα χειρότερα.
Εμπρός στην ισχυρή πιθανότητα διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία, το σενάριο που διαγράφεται για το ερχόμενο Φθινόπωρο στην Ολλανδία περιλαμβάνει άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ της, εργοστάσια σε παύση και μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Γκρόνινγκεν προς την Γερμανία. Επιπλέον, ειδικοί στον τομέα της ενέργειας προειδοποιούν ότι «θα ληφθούν μέτρα που δεν θα κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους»!
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ελληνικής πρεσβείας στη Χάγη, ειδικοί του ενεργειακού τομέα εκτιμούν ότι η Ολλανδία δεν θα μπορέσει να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο πριν το 2040. Αναμένουν λοιπόν λήψη σκληρών μέτρων που θα γίνουν αισθητά πρώτα στη βιομηχανία, ενδεχομένως νωρίτερα από τον ερχόμενο Χειμώνα. Η περιορισμένη διάθεση φυσικού αερίου επίσης θα επηρεάσει την προσφορά τροφίμων κι ως εκ τούτου, αναπτύσσεται το ζοφερό σενάριο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση.