Το υπουργείο Οικονομίας πρότεινε ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά. Ο υπουργός Ρίτσαρντ Σούλικ θέλει επίσης να επεκτείνει το ισχύον ανώτατο όριο τιμών στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου αποτελεί καινοτομία στη Σλοβακία, καθώς το Υπουργείο Οικονομίας μιλούσε προηγουμένως μόνο για πλαφόν στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο υφυπουργός Κάρολ Γκάλεκ εξήγησε ότι το υπουργείο θέλει να χρησιμοποιήσει φθηνό φυσικό αέριο από τα στρατηγικά αποθέματα.
«Η Σλοβακία διαθέτει ιστορικά φθηνό φυσικό αέριο το οποίο θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να αραιώσουμε το φυσικό αέριο που διατίθεται στην αγορά», δήλωσε.
Το φθηνότερο φυσικό αέριο θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα από τον διανομέα. «Μπορεί να είναι ελαφρώς υψηλότερες από ό,τι φέτος, αλλά σίγουρα όχι τόσο υψηλές όσο οι τιμές της αγοράς», συνέχισε ο Γκάλεκ.
Το φυσικό αέριο για παράδοση το 2023 ξεπέρασε την περασμένη εβδομάδα το όριο των 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο ολλανδικό χρηματιστήριο TTF, έναντι 20 ευρώ πριν από ένα χρόνο. Εάν αυτή η τεράστια αύξηση αντικατοπτριζόταν στις τιμές για τα νοικοκυριά, θα πλήρωναν τουλάχιστον τρεις φορές περισσότερα από ό,τι σήμερα.
Όσον αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, η Σλοβακία είχε προηγουμένως θέσει ανώτατο όριο για 6,1 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας στα 61 ευρώ ανά μεγαβάτ για το 2023 και το 2024. Ωστόσο, μόνο τα πρώτα τέσσερα μεγαβάτ θα ήταν επιλέξιμα για την τιμή έκπτωσης. Όλα τα παραπάνω θα τιμολογούνταν σύμφωνα με τους κανονικούς κανονισμούς. Περίπου το 40% της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ρυθμιζόμενο, το υπόλοιπο είναι μια αγορά.
Η σλοβακική ρυθμιστική υπηρεσία για τις βιομηχανίες δικτύων εκτιμά ότι η τιμή θα αυξηθεί κατά 130% το επόμενο έτος. Η αύξηση της τιμής μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς η ανάλυση της ρυθμιστικής αρχής πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Οικονομίας πρότεινε να αλλάξει η φθηνή διανομή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας των διαφόρων νοικοκυριών.
Ο Γκάλεκ εξήγησε ότι αν τα νοικοκυριά μειώσουν την κατανάλωση κατά 15%, κάθε μεγαβάτ θα κοστίζει 61 ευρώ.
Η κυβέρνηση θέλει επίσης να βοηθήσει τις επιχειρήσεις εκτός από την τρέχουσα πρόταση για το ανώτατο όριο τιμών ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ.
«Εκτός από το τι θα προκύψει τελικά από τις συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ, το υπουργείο έχει επίσης προετοιμάσει ένα καθεστώς κρατικών ενισχύσεων. Βασίζεται στο προσωρινό πλαίσιο κρίσης που εφαρμόζουν σήμερα ορισμένες χώρες», δήλωσε ο Γκάλεκ. Αυτό περιλαμβάνει αποζημιώσεις για τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων που είναι επιλέξιμες για ενίσχυση ύψους έως 2, 25 και 50 εκατ. ευρώ.
Ο όρος είναι ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να βρίσκονται σε ζημία και να είναι σε θέση να καθορίσουν το μερίδιο των ενεργειακών δαπανών στις συνολικές τους δαπάνες που έχει καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγή: euractiv.gr