Μενού Ροή
Σκρέκας: Αποθήκευση 1 TWh φυσικού αερίου στην Ιταλία - Έχουμε προνοήσει εγκαίρως για την ασφάλεια εφοδιασμού

Στην αποθήκευση φυσικού αερίου στην Ιταλία για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε μήνυμα του προς το συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

"Αποθηκεύουμε 1 ΤWh αερίου στην Ιταλία", ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας. "Έχουμε προνοήσει εγκαίρως για την ασφάλεια εφοδιασμού, έχουμε διαφοροποιήσει πηγές και οδεύσεις ενέργειας, έχουμε αναπτύξει υποδομές και διεθνείς συνεργασίες, έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως εφικτό", πρόσθεσε επισημαίνοντας την προσθήκη νέας δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, την δυνατότητα λειτουργίας μονάδων φυσικού αερίου με εναλλακτικό καύσιμο (πετρέλαιο) και την εντατικοποίηση της εξόρυξης λιγνίτη που οδηγεί σε αντίστοιχη απομείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που συνεδριάζει σήμερα με αντικείμενο την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων ο κ.Σκρέκας τόνισε πως για ακόμη μια φορά, η Ελλάδα θα ζητήσει από την Ευρώπη να λάβει γενναίες αποφάσεις που θα ανταποκρίνονται στο μέγεθος, την ένταση αλλά και το εύρος των συνεπειών μιας πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης.

"Προτείναμε, τόνισε, εξ' αρχής πανευρωπαϊκές παρεμβάσεις, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Και τις εμπλουτίσαμε και τις επεκτείναμε, σε διάφορα στάδια, έως και σήμερα. Θυμίζω ότι η συγκροτημένη πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για πλαφόν στο φυσικό αέριο υποβλήθηκε τον Μάρτιο. Η Ευρώπη καθυστέρησε χαρακτηριστικά. Όμως η ελληνική Κυβέρνηση έπραξε άμεσα και αποφασιστικά.

- Με δομικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές ενέργειας.

- Με άμεσες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

- Με κομβικές πρωτοβουλίες για την απεξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία.

- Με εμβληματικά προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης".

Από την 1η Ιουλίου, κατέληξε ο υπουργός, εφαρμόσαμε έναν μηχανισμό που αφαιρεί, στην πηγή τους, τα υπερέσοδα των παραγωγών αναστέλλοντας τη λεγόμενη οριακή τιμολόγηση. Αυτός ο μηχανισμός αποτελεί πλέον τη λύση που προκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας