Σύμφωνα με έρευνα της Kantar, το 49% των Τσέχων πολιτών επιθυμεί η χώρα τους να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για τις εισαγωγές ενέργειας. Από την άλλη πλευρά, το 43% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι η Τσεχία θα πρέπει να κόψει από τις ρωσικές εισαγωγές παρά το σχετικό κόστος και τις αναγκαίες εξοικονομήσεις.
Τη δημοσκόπηση δημοσίευσε η τσεχική τηλεόραση την Κυριακή (11 Σεπτεμβρίου).
«Η τσεχική κοινωνία χωρίζεται σε δύο παρόμοια μεγάλα τμήματα σχετικά με το αν πρέπει να αποκοπεί από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο ή αν πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία», εξήγησε η Nikola Kopáčová, κοινωνιολόγος της Kantar.
«Η συνέχιση των προμηθειών από τη Ρωσία υποστηρίζεται συχνότερα από άτομα με χαμηλότερη μόρφωση, ιδίως από τους ψηφοφόρους της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος», πρόσθεσε.
Το Κόμμα Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας (το οποίο πρόσκειται στο ID) είναι στην αντιπολίτευση και έλαβε 9,6% των ψήφων στις εκλογές του Οκτωβρίου 2021. Το Κομμουνιστικό Κόμμα δεν εκπροσωπείται στο τσεχικό κοινοβούλιο. Από την αρχή του πολέμου, και τα δύο κόμματα πιέζουν για την οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, παρά την επιθετικότητά της προς την Ουκρανία.
«Ο αριθμός (των ατόμων που τάσσονται υπέρ των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία) με εξέπληξε δυσάρεστα», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Οικονομικών Zbyněk Stanjura (ODS, ECR) στην Τσεχική Τηλεόραση, αντιδρώντας στην έρευνα της Kantar.
«Καταλαβαίνω αυτές τις ανησυχίες, αλλά αυτό δεν αποτελεί λύση», επισήμανε.
Πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Τσεχία εξαρτιόταν κατά 97% από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Από την έναρξη της σύγκρουσης, η χώρα έλαβε διάφορα μέτρα για να μειώσει την εξάρτηση. Επί του παρόντος, οι αποθήκες φυσικού αερίου της χώρας είναι γεμάτες σε ποσοστό άνω του 82% της χωρητικότητάς τους. Επιπλέον, έχει αγοράσει μερίδιο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ολλανδίας, ο οποίος θα πρέπει να καλύπτει το ένα τρίτο της κατανάλωσης φυσικού αερίου της Τσεχίας. Παρόλα αυτά, οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύονται στα ύψη.
Η τσεχική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει εθνικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης των τιμών ενέργειας αυτή την εβδομάδα.
Πηγή: euractiv.gr