Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες θα πιέσουν για επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής του φυσικού αερίου. Ωστόσο, η άρνηση της Γερμανίας και η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την πλευρά της Κομισιόν για ένα τέτοιο μέτρο δεν δίνουν πολλές ελπίδες να περάσει.
Κοινοτική πηγή είπε στη EURACTIV ότι η Κομισιόν θεωρεί τεχνικά εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο ενώ παράλληλα, φοβάται ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε σοβαρές ελλείψεις σε περίπτωση που οι χώρες εξαγωγείς δεν συμφωνήσουν στην ευρωπαϊκή τιμή και τελικά δεν πουλήσουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Ηχηρό όχι λέει και η Γερμανία, η οποία προκειμένου να συμφωνήσει, βάζει πολλές προϋποθέσεις.
«Η Γερμανία θέλει να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην προμήθεια και εάν δημιουργηθεί, τότε ζητά να υποχρεωθούν όλες οι χώρες να δεσμεύσουν το 10% του φυσικού αερίου που έχουν αποθηκεύσει για αυτή τη στιγμή κρίσης», τόνισε διπλωματική πηγή.
Επίσης, το Βερολίνο ζητά να τεθεί όριο τιμής για το LNG πάνω από το όριο που ισχύει σήμερα στις διεθνείς αγορές προκειμένου η Ευρώπη θα βγει στις αγορές με ανταγωνιστική τιμή.
Σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, η Γερμανία δέχεται έντονη κριτική για την στάση της στο θέμα και δη για το πακέτο 200 δις για την στήριξη της εγχώριας βιομηχανίας και των νοικοκυριών.
«Ουσιαστικά αυτό που λένε οι Γερμανοί είναι ότι αυτοί έχουν τα λεφτά να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αυτό που δεν έχουν είναι σταθμούς LNG Συνεπώς όποια τιμή και να μπει η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα γιατί θα αγοράσει», υπογράμμισε η διπλωματική πηγή.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο ευρωβουλευτής των Αδελφών της Ιταλίας της Τζιόρτζια Μελόνι, Νίκολα Προκατσίνι.
«Η Γερμανία δρα με τρόπο που είναι εντελώς κυριαρχικός δεν δίνει δεκάρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε σε δηλώσεις του στη EURACTIV Ιταλίας.
Η γαλλική αστάθεια
Έντονο εκνευρισμό φαίνεται να έχει προκαλέσει και η στάση της Γαλλίας, η οποία ναι μεν υπέγραψε την επιστολή των «15» για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου αλλά στην πράξη, έχει μια στάση «ήξεις αφήξεις».
«Ουσιαστικά είναι με το ένα και όχι και τα δυο πόδια υπέρ του πλαφόν στο φυσικό αέριο», τόνισε η διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με το προσχέδιο της δήλωσης των «27», τα κράτη μέλη αναμένεται να ζητήσουν από την Κομισιόν να προχωρήσει σε «εφαρμόσιμες λύσεις» για τη μείωση των τιμών μέσω του ανώτατου ορίου των τιμών του φυσικού αερίου.
Η διπλωματική πηγή τόνισε ότι αυτό σημαίνει πως προκρίνεται η λύση του ιβηρικού μοντέλου κάτι που δεν ικανοποιεί χώρες όπως η Ελλάδα.
Πηγή: euractiv.gr