Με τρεις από τους τέσσερις αγωγούς που παραδίδουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη εκτός λειτουργίας, η Ουγγαρία είναι πλέον το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που εξακολουθεί να λαμβάνει ρωσικό αέριο, γράφει το Forbes Hungary.
Υπάρχουν τέσσερις αγωγοί που θα μπορούσαν να παρέχουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη:
1. Nord Stream 1, χωρητικότητας 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως (οι παραδόσεις σε αυτόν σταμάτησαν από τη Ρωσία).
2. Nord Stream 2, με την ίδια χωρητικότητα 55 bcm (αυτός δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία αφού η γερμανική κυβέρνηση αρνήθηκε να το εγκρίνει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία).
3. Ο Yamal Europe, ο μεγαλύτερος αγωγός (4.107 χιλιόμετρα) προμηθεύει φυσικό αέριο από τη χερσόνησο Yamal στη Δυτική Σιβηρία, καταλήγοντας στη Γερμανία και έχει χωρητικότητα 33 bcm. Οι παραδόσεις σταμάτησαν από τη Ρωσία τον Μάιο.
4. Ο Turk Stream, που παρέχει φυσικό αέριο από τη Ρωσία κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα και μέσω των Βαλκανίων, έχει χωρητικότητα 31,5 bcm και είναι ο μόνος αγωγός που εξακολουθεί να λειτουργεί. Τερματίζει στην Ουγγαρία, πράγμα που σημαίνει ότι από τώρα, η Ουγγαρία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που εξακολουθεί να λαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο.
Λόγω του τεράστιου εισοδήματος που έχει η Ρωσία από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με τη μαζική μείωση των άλλων εμπορικών συναλλαγών με την Ευρώπη, η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να κλείσει εντελώς αυτούς τους αγωγούς.
Αν και η Ουγγαρία εξακολουθεί να λαμβάνει φυσικό αέριο, η τιμή του συνδέεται με τις τιμές της αγοράς, επομένως η χώρα είναι σθεναρά αντίθετη σε τυχόν περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν ανακοίνωσε μια εθνική διαβούλευση, δημοψήφισμα, σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ για τη Ρωσία, με την ερώτηση προς τους πολίτες να είναι αν υποστηρίζουν τις κυρώσεις ή όχι. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ζήτησε να τερματιστούν οι ρωσικές κυρώσεις μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να σταματήσει ο πληθωρισμός, να μειωθούν στο μισό οι τιμές των τροφίμων και να τεθεί υπό έλεγχο το αυξημένο ενεργειακό κόστος.