Ένα σχέδιο 10 σημείων καταθέτουν Γερμανία και Ολλανδία για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στην Πράγα, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Σύμφωνα με έγγραφο το οποίο επικαλείται το Bloomberg, οι δύο χώρες πρόκειται να διαπραγματευτούν ένα σχέδιο 10 σημείων που επικεντρώνεται στην κοινή αγορά φυσικού αερίου, προκειμένου να σταματήσουν οι μεμονωμένες χώρες να ανταγωνίζονται η μία την άλλη στις αγορές. Ένα τέτοιο μέτρο θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία «άμεσα», ενώ τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούν ότι θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου το επόμενο έτος, ώστε να σταματήσει η αύξηση των τιμών.
Σε μία παραχώρηση προς τις χώρες που ζητούν την αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια, η Γερμανία και η Ολλανδία υποστηρίζουν ότι οποιοδήποτε τέτοιο μέτρο πρέπει να «εξεταστεί πολύ προσεκτικά και επίσης να περιλαμβάνει τον επιμερισμό του βάρους». Υπογραμμίζουν ωστόσο τον κίνδυνο να προκληθεί αύξηση της ζήτησης για την ενέργεια από το μοντέλο αυτό, που επί του παρόντος εφαρμόζεται στην Πορτογαλία και την Ισπανία.
«Οποιοδήποτε μέτρο στοχεύει αποκλειστικά στο σύμπτωμα, δηλαδή στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, δεν απαντά στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η βασική αιτία του προβλήματος», αναφέρει το έγγραφο.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να έχουν μια έντονη ημέρα συζητήσεων, με στόχο την εξεύρεση κοινού εδάφους ώστε η Κομισιόν να προτείνει νέα σειρά μέτρων από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών στις Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα. Μια άτυπη Σύνοδος Κορυφής την περασμένη εβδομάδα σημείωσε κάποια αρχική πρόοδο, αλλά το πιο δύσκολο ζήτημα, αυτό του πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, έμεινε άλυτο.
Η Γερμανία είναι επιφυλακτική απέναντι στο πλαφόν, καθώς πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διαταράξει περαιτέρω τις προμήθειες. Υποστηρίζει ότι ο κύριος στόχος των συζητήσεων θα πρέπει να είναι η μείωση του κόστους.
Στην τελευταία πρότασή τους, Γερμανία και Ολλανδία λένε ότι θα μπορούσε να εξεταστεί ένα ανώτατο όριο τιμής στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, εάν είναι αποδεκτό από τις χώρες που θα πληγούν περισσότερο, και ότι τα όποια τέτοια μέτρα θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή δελτίου στην ενέργεια.
Μια ομάδα 15 κρατών-μελών έχει καταθέσει πρόταση για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, με έναν μικρότερο αριθμό χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να λέει ότι ένας διάδρομος τιμών γύρω από οποιοδήποτε πλαφόν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει κάποια ευελιξία. Ωστόσο, τέτοιες επιλογές είναι περίπλοκες και αναμένεται να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να αναπτυχθούν.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οποιοδήποτε σχέδιο για πλαφόν πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα που θα μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας.
Άλλα μέτρα στο σχέδιο της Γερμανίας και της Ολλανδίας περιλαμβάνουν την αύξηση των υποχρεωτικών στόχων για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, καθώς και την δημιουργία ενός δείκτη αναφοράς για το LNG που θα λειτουργεί παράλληλα με τον βασικό δείκτη TTF της Ολλανδίας.