Οι Ρυθμιστικές Αρχές της Αλβανίας (ERE), της Ελλάδας (RAE) και της Ιταλίας (ARERA) ενέκριναν με κοινή τους απόφαση τους κανόνες για την πρώτη δεσμευτική φάση της διαδικασίας επαύξησης δυναμικότητας του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP).
Η διαδικασία διεξάγεται με συνεργασία των τριών γειτονικών Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς, TAP, SNAM Rete Gas και ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/459. Στόχος είναι η κατανομή δυναμικότητας σε μακροχρόνια βάση στα υφιστάμενα ή σε νέα Σημεία Διασύνδεσης κατά μήκος του αγωγού TAP και η αύξηση των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τα σχετικά Σημεία Διασύνδεσης είναι: Κήποι (TR-GR), Κομοτηνή (GR), Νέα Μεσημβρία (GR), Kucove (AL), Relievi Roskovec (AL), Fier (AL) και Melendugno (IT).
Το έργο επαύξησης της δυναμικότητας προβλέπει τέσσερα πιθανά επίπεδα προσφοράς στο σημείο εισόδου Κήποι (minimum, limited, partial και full), ανάλογα με το επίπεδο δεσμευτικών προσφορών που θα υποβληθούν, οδηγώντας σε πιθανή πλήρη επαύξηση έως και 27 MSm3/ημέρα.
Η δεσμευτική φάση θα ξεκινήσει την 14η Νοεμβρίου και δεσμευτικές προσφορές θα μπορούν να κατατεθούν τον Ιανουάριο του 2023.
Ο TAP είναι μέρος του Νοτίου Διαδρόμου Αερίου, μεταφέροντας φυσικό αέριο στην Ευρώπη από το κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός TAP, που συνδέεται με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline στα Ελληνοτουρκικά σύνορα, διασχίζει την Βόρεια Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα καταλήγοντας στα παράλια της Νότιας Ιταλίας όπου και συνδέεται με το Ιταλικό Σύστημα Μεταφοράς φυσικού αερίου.