Επισημάνσεις για τις επιπτώσεις στην παραγωγική διαδικασία πολλών κλάδων της οικονομίας καταθέτουν οι εταιρείες που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της ΡΑΕ για συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τα κριτήρια για τη σειρά διακοπής μεταξύ καταναλωτών του καταλόγου Σημαντικών Βιομηχανιών σε Κατάσταση Συναγερμού 3 του ΕΣΦΑ.
Ουσιαστικά καταγράφονται “οριζόντιες” ανησυχίες για τις επιπτώσεις σε κρίσιμους κλάδους της οικονομίας.
Μάλιστα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δημοσιοποίησε, μεταξύ άλλων, πίνακα 14 συμμετεχόντων στη διαβούλευση και το περιεχόμενο των επιστολών που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο αυτής, με εξαίρεση όσων ζήτησαν τη μη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους ή των απόψεών τους.
Ενδεικτικά, με βάση την αναφορά της, εταιρείας λιπασμάτων ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ “κρίνεται επιβεβλημένο να προβλεφθεί υψηλότατη κλάση κρισιμότητας (επιπέδου κατηγορίας 8) ειδικά για τη λιπασματοβιομηχανία που χρησιμοποιεί το Φυσικό Αέριο ως πρώτη ύλη στην παραγωγική της διαδικασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΕΕ στα κείμενα αναφοράς της για την ενεργειακή κρίση και τη μείωση της κατανάλωσης Φυσικού Αερίου αναφέρει ξεκάθαρα την «προστασία» της λιπασματοβιομηχανίας έναντι των μέτρων για τη μείωση της παροχής Φυσικού Αερίου” τονίζει η ΕΛΛΑΓΡΟΓΡΙΠ ΑΕΒΕ.
Από την πλευρά της η εταιρεία συσκευασίων Α. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. ασκεί κριτική σε σχέση με την κατηγοριοποίηση των προϊόντων σε κλάσεις κρισιμότητας. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται για την προστασία, την αποθήκευση, την μεταφορά και τη διανομή των κρίσιμων αγαθών, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκλήρωση της διακίνησής τους. “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρωτοβουλία της “Save Gas for a Safe Winter”, θεωρεί την τροφοδοτική αλυσίδα Γεωργικών-Τροφίμων ως κοινωνικά κρίσιμη (societally -critical) ενώ παράλληλα, οι μεγαλύτερες διακλαδικές επιτροπές (Copa-Cogeca, Primary Food Processors,Food and Drink Europe) αναγνωρίζουν την συσκευασία ως αναπόσπαστο μέρος (integral part) της αλυσίδας” τονίζει σημειώνοντας ότι τυχόν προσκόμματα στην παραγωγή συσκευασιών και πιθανή απουσία υλικών συσκευασίας δεν θα επέτρεπε την ασφαλή και αποτελεσματική παραγωγή ή/και την διακίνησή σειράς βασικών προϊόντων. “Θεωρούμε ότι τα υλικά συσκευασίας θα πρέπει να ακολουθούν την κλάση κρισιμότητας των προϊόντων που συσκευάζονται σε αυτά” τονίζεται σχετικά.
Η WONDERPLANT A.E., με υδροπονική παραγωγή, αναφέρει ότι “ήδη βρίσκεται ήδη σε λειτουργία (φυτεμένος και ήδη παραγωγικός καλλιεργητικός χώρος) την στιγμή που η διάταξη ΣΗΘΥΑ που το εξυπηρετεί θερμικά και ως προς την τροφοδοσία σε CO2 δεν διαθέτει τεχνική δυνατότητα υποκατάστασης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί ως καύσιμο, οπότε και με τυχόν διακοπή του τροφοδοσίας επαπειλείται απώλεια φυτικού κεφαλαίου (καταστροφή παραγωγής).”
Η εταιρεία ΘΕΡMΟΚΗΠΙΑ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. σημειώνει ότι “βρίσκεται ήδη σε λειτουργία (φυτεμένος και ήδη παραγωγικός καλλιεργητικός χώρος) την στιγμή που η διάταξη ΣΗΘΥΑ που το εξυπηρετεί θερμικά και ως προς την τροφοδοσία σε CO2 δεν διαθέτει τεχνική δυνατότητα υποκατάστασης του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί ως καύσιμο, οπότε και με τυχόν διακοπή του τροφοδοσίας επαπειλείται απώλεια φυτικού κεφαλαίου (καταστροφή παραγωγής).”
Από την πλευρά της η ΔΕΔΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΜΟΝ. Α.Ε.) σημειώνει ότι “είναι απαραίτητο να ληφθεί υπ’ όψιν ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ευστάθεια των δικτύων διανομής μέσης και χαμηλής πίεσης της ΔΕΔΑ, επιβάλλεται να διατηρηθούν οι συνθήκες ελάχιστης πίεσης, που θα επιτρέπουν την απρόσκοπτη τροφοδότηση όλων των Τελικών Πελατών και των σταθμών διανομής.”
Επίσης, σημειώνει ότι “ο ελάχιστος χρόνος προειδοποίησης για την επικείμενη διακοπή ή τον περιορισμό της τροφοδοσίας, θα ορίζεται κατόπιν συμφωνίας με τον εκάστοτε βιομηχανικό Τελικό Πελάτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ισχύουσες συνθήκες λειτουργίας και παραγωγής του, όπως αυτές θα γνωστοποιούνται στο Διαχειριστή και θα κοινοποιούνται στη ΡΑΕ.”
“Είναι απαραίτητο να ληφθεί υπ’ όψιν ότι για την εφαρμογή της διακοπής ή του περιορισμού της τροφοδοσίας του βιομηχανικού Τελικού Καταναλωτή, απαιτείται εύλογο χρονικό διάστημα, ειδικά για τους μεγάλους βιομηχανικούς Τελικούς Πελάτες” τονίζει η ΔΕΔΑ.
Η ΕΥΔΑΠ κάνει πρόταση τροποποίησης του κειμένου, με προσθήκη του ρητής αναφοράς για την σημασία των υποδομών επεξεργασίας λυμάτων.
Προτείνεται, δηλαδή, για τις υποδομές δημόσιας υγείας, η ρητή αναφορά μέσω διευκρίνισης εντός παρενθέσεων (σε αντιστοιχία με την υφιστάμενη, εντός παρενθέσεων, διευκρίνιση για την προστασία του ενεργειακού εφοδιασμού) και ενδεχομένως μεταξύ άλλων ρητών αναφορών σε υποδομές προστασίας της δημόσιας υγείας (λ.χ. νοσοκομεία), σε “εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων με ανελαστικές ανάγκες χρήσης φυσικού αερίου”, όπως ισχύει για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Ψυττάλειας, βάσει ήδη υποβληθείσας σχετικής Έκθεσης Τεκμηρίωσης.
Η γαλακτοκομική βιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΒΕΕ εστιάζει στην παρακάτω φράση: «Κάθε εταιρεία κατατάσσεται σε μία και μόνο κλάση κρισιμότητας, και συγκεκριμένα στην υψηλότερη κλάση του πίνακα για την οποία πληροί τις προϋποθέσεις. Εξαίρεση αποτελούν οι περιπτώσεις όπου μία εταιρεία πληροί ταυτόχρονα και τις προϋποθέσεις της κλάσης 3» Όπως αναφέρει η ΚΡΙ ΚΡΙ “θεωρούμε ότι ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης της ασφάλειας δικαίου και των ίσων όρων ανταγωνισμού για τις εταιρείες στην ενιαία αγορά. Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να εξαλειφθεί η παραπάνω εξαίρεση και οι εταιρείες να κατατάσσονται μόνο σε μία κατηγορία, σύμφωνα με τα κριτήρια της δράσης Δ8 του σχεδίου προληπτικής δράσης. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι σαν να τιμωρούμε τις εταιρείες που είχαν: Α) προνοήσει και είχαν λάβει προληπτικά μέτρα εγκαίρως, και πριν την κρίση ενέργειας, για την ομαλή συνέχιση των λειτουργιών τους. Β) συμμορφωθεί με την απαίτηση του προληπτικού σχεδίου όπου ζητούσε «προτεινόμενο σχέδιο διακοπής τροφοδοσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει αναλυτικά τις διαδικασίες για την συντονισμένη διακοπή (μερική ή ολική) τροφοδοσίας φυσικού αερίου για την ασφάλεια της Μονάδας του και του προσωπικού της», και δήλωσαν στην αίτηση τους ότι δύνανται να προχωρήσουν σε μειωμένη χρήση φυσικού αερίου, εφόσον όμως υπάρχει αντικειμενική αδυναμία. Κατά συνέπεια θεωρούμε ότι θα πρέπει να διασφαλιστούν οι ίσοι όροι ανταγωνισμού”¨.
Τέλος η ENERGEAN σημειώνει ότι τυχόν διακοπές στις πλατφόρμες εξορύξεων στο Πρίνο θα προξενήσουν μεγάλη ζημία και παύση εργασιών καθώς η εξόρυξη είναι μιοα συνεχής διαδικασία.
Οι Συμμετέχοντες με βάση τη ΡΑΕ είναι οι εξής:
1.Ημερομηνία αποστολής: 02.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-341790 (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ)
Αποστολέας: UNIPAK HELLAS NORTH ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E.
2.Ημερομηνία αποστολής: 4.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-341664
Αποστολέας: ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ
3.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-341731
Αποστολέας: Α. ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.
4.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-341748
Αποστολέας: WONDERPLANT A.E.
5.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-341738
Αποστολέας: ΘΕΡMΟΚΗΠΙΑ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε.
6.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-341754 (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ)
Αποστολέας: ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.
7.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι- 341763 (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ)
Αποστολέας: ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε.
8.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-341772
Αποστολέας: ΔΕΔΑ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΜΟΝ. Α.Ε.)
9.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-341761 (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ)
Αποστολέας: ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ (ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΑΕΡΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ Μ.Α.Ε)
10.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-341771
Αποστολέας: ΕΥΔΑΠ Α.Ε.
11.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-341787 (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ)
Αποστολέας: Fulgor Μονοπρόσωπη Α.Ε.
12.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι-341789
Αποστολέας: ENERGEAN OIL & GAS S.A.
13.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι- 341792
Αποστολέας: ΚΡΙ ΚΡΙ ΑΒΕΕ
14.Ημερομηνία αποστολής: 05.12.2022
Αριθμός πρωτοκόλλου: Ι- 341784 (ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟ)
Αποστολέας: ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε.
Το πλαίσιο
Υπενθυμίζεται ότι σε 8 κατηγορίες («κλάσεις κρισιμότητας») κατατάσσει η ΡΑΕ τις 104 ελληνικές βιομηχανίες που έχουν υποβάλει αίτηση για να θεωρηθούν ως «σημαντικές» και να εξαιρεθούν από τις περικοπές φυσικού αερίου που προβλέπονται για μη προστατευόμενους καταναλωτές. Πρόκειται για μέτρο του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης που έχει καταρτίσει η ΡΑΕ για την θωράκιση της ασφάλειας τροφοδοσίας με φυσικό αέριο σε περίπτωση διαταραχής στις εισαγωγές καυσίμου, όταν δηλαδή το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου τεθεί σε κατάσταση ύψιστου Συναγερμού (Συναγερμού 3).
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, τα αιτήματα διακοπής ή περιορισμού τροφοδοσίας σε επίπεδο συναγερμού 3 θα ξεκινούν από τους καταναλωτές της χαμηλότερης κλάσης (κλάση 1). Κάθε εταιρεία κατατάσσεται σε μία κλάση κρισιμότητας και δη στην υψηλότερη για την οποία πληροί τις προϋποθέσεις.
Μετά την οριστικοποίηση της κατηγοριοποίησης η ΡΑΕ θα συντάξει τον κατάλογο με τους ομαδοποιημένους ανά κλάση καταναλωτές και θα τον κοινοποιήσει στον ΔΕΣΦΑ που είναι ο «φορέας υλοποίησης» των περικοπών εάν καταστεί αναγκαίο να ενεργοποιηθεί το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης, σε συνέχεια εντολής που θα λάβει από την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων. Η τελευταία θα προσδιορίσει την γεωγραφική περιοχή που χρειάζεται να υπάρξει περιορισμός ή διακοπή του φυσικού αερίου και την εκτιμώμενη χρονική διάρκεια.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό κατ’ εφαρμογή του οποίου εκπονήθηκε το ΣΠΔ τα πέντε κριτήρια για να χαρακτηριστεί μια βιομηχανία «σημαντική» -στη βάση των οποίων έγινε η κατηγοριοποίηση- είναι η κοινωνική συνεισφορά, η σημασία για τις διασυνοριακές εφοδιαστικές αλυσίδες, η δυνατότητα υποκατάστασης φυσικoύ αερίου με άλλο καύσιμο ή/και μείωσης της κατανάλωσής του, ο κίνδυνος πρόκλησης ζημιών σε εγκαταστάσεις – στο βαθμό στον οποίο το φυσικό αέριο είναι απαραίτητο για ένα συγκεκριμένο τομέα/εγκατάσταση για τη συνέχιση της παραγωγής, καθώς και για την εξασφάλιση ότι η εγκατάσταση δεν θα υποστεί μη αναστρέψιμες και μη επισκευάσιμες ζημιές. Τέλος, για τις βιομηχανίες που δεν υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες συνεκτιμήθηκε ο οικονομικός αντίκτυπός τους συγκριτικά με την προστιθέμενη αξία και την εργασία που προκύπτουν σε σχέση με την κατανάλωση αερίου.