"Η σημερινή απόφαση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο δείχνει ότι η Ε.Ε. μπορεί να πετύχει αποτελέσματα" δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, που προεδρεύει του Συμβουλίου, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες.
"Ήταν δύσκολες διαπραγματεύσεις, χρειάστηκε χρόνος, αλλά φτάσαμε σε έναν ισορροπημένο συμβιβασμό", ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι υπουργοί κατέληξαν σε έναν "προσωρινό, ρεαλιστικό και αποτελεσματικό μηχανισμό για τις τιμές. Την ίδια στιγμή, έχουμε εγγυήσεις ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν ανταγωνιστικές και ελκυστικές για τους προμηθευτές", πρόσθεσε.
Όπως εξήγησε, για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός υπάρχουν δύο προϋποθέσεις:
-το συμβόλαιο TTF του επόμενου μήνα να ξεπεράσει το ανώτατο όριο τιμής των 180 ευρώ/MWh για τρεις συνεχόμενες ημέρες
-η διαφορά μεταξύ του TTF με τις διεθνείς τιμές του LNG να είναι κατά 35 ευρώ υψηλότερη επίσης για την ίδια περίοδο.
Όταν ενεργοποιηθεί, ο μηχανισμός θα μένει ενεργός για τουλάχιστον 20 εργάσιμες ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Σικέλα, η Γερμανία συμφώνησε με την εν λόγω πρόταση, καθώς το πακέτο στο οποίο έπρεπε να δώσει το πράσινο φως το Συμβούλιο, περιελάμβανε και την πρόταση για τη θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην ΕΕ, κάτι το οποίο επιθυμούσε διακαώς το Βερολίνο.
Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, έκανε λόγο για "ένα γενναίο βήμα που έγινε σήμερα μετά τις προτάσεις της Κομισιόν πριν από ένα μήνα", ενώ εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η συμφωνία θα αποτρέψει ένα ράλι των τιμών, όπως το προηγούμενο καλοκαίρι που προκάλεσε μεγάλη ζημιά στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
"Η σημερινή συμφωνία αποδεικνύει ότι η Ευρώπη δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει το φυσικό αέριο σε οποιαδήποτε τιμή και μπορεί να δράσει συλλογικά για να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια", υπογράμμισε.
Ωστόσο, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η πρόταση για τη θέσπιση πλαισίου για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ήταν απλώς η δικαιολογία που επικαλέστηκε η Γερμανία, καθώς σε περίπτωση που η πρόταση για την επιβολή πλαφόν πήγαινε σε ψηφοφορία, το Βερολίνο, που αντιδρούσε για εβδομάδες με την εν λόγω κίνηση, θα βρισκόταν αντιμέτωπο με την πλήρη γελιοποίησή του, καθώς το πλαφόν θα περνούσε άνετα με αυξημένη πλειοψηφία.