Η Ολλανδία και η Αυστρία ήταν οι δύο μοναδικές χώρες που απείχαν από την ψηφοφορία σχετικά με το νέο ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου της ΕΕ, λόγω ανησυχιών για σημαντικές διαταραχές στην ενεργειακή ασφάλεια και τις χρηματοπιστωτικές αγορές της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ολλανδό υπουργό Ενέργειας Ρομπ Γέτεν.
Το νέο ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου της ΕΕ – ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς – έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει τις υπερβολικές τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά δεν έχουν πειστεί όλοι.
«Παραμένω ανήσυχος για μεγάλες διαταραχές στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, για τις οικονομικές επιπτώσεις και, κυρίως, ανησυχώ για την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού», δήλωσε ο Γέτεν, μακροχρόνιος σκεπτικιστής του μέτρου.
Μόλις τεθεί σε εφαρμογή, το μέτρο θα θέτει ανώτατο όριο στις τιμές στον κύριο κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου της ΕΕ, εάν υπερβαίνουν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τρεις συνεχόμενες εργάσιμες ημέρες και εάν είναι υψηλότερες από τις παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 35 ευρώ ανά MWh.
Θα ισχύσει για ένα έτος και, όταν ενεργοποιηθεί, θα περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ανάλογα με την παγκόσμια τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Η Γερμανία – άλλος σκεπτικιστής του μέτρου – το υποστήριξε τελικά λόγω των αυξημένων εγγυήσεων για το ανώτατο όριο και των αυξημένων φιλοδοξιών σε έναν συνοδευτικό νόμο για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Αλλά ο Γέτεν δεν πείστηκε, πιστεύοντας ότι ο μηχανισμός παραμένει δυνητικά επισφαλής και δεν λύνει το βασικό πρόβλημα που οδηγεί στα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης.
«Για να λύσουμε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, πρέπει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο για να αποτρέψουμε τις έντονες αυξήσεις των τιμών», δήλωσε ο Γέτεν.
Εν τω μεταξύ, ο Γέτεν δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι δύο άλλα μέτρα που κρατούνταν σε ομηρία από τις χώρες που τάσσονται υπέρ του ανώτατου ορίου τιμών εγκρίθηκαν τη Δευτέρα. Αυτά αποσκοπούν στην επιτάχυνση της έγκρισης για την από κοινού αγορά φυσικού αερίου και στην επιτάχυνση της εξάπλωσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη με την αντιμετώπιση των ζητημάτων αδειοδότησης.
Πηγή: eurctiv.gr