Μενού Ροή
Βούλγαρος ΥΠΕΝ: «Δύσκολο στην παρούσα φάση να δεσμεύσεις δυναμικότητα στη Ρεβυθούσα»

Προς..Τουρκία μεριά «λοξοκοιτάει» η Βουλγαρία για να θωρακίσει την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της, καθώς ο υπηρεσιακός Υπουργός Ενέργειας της γειτονικής χώρας Ρόσεν Χρίστοφ φέρεται να δήλωσε στο περιθώριο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη ότι «στην παρούσα φάση υπάρχει περιορισμένη δυναμικότητα στην Ελλάδα για εισαγωγές LNG, τη στιγμή που η Τουρκία προσφέρει μια εναλλακτική λύση.

Η Βουλγαρία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για δέσμευση 1 δις. κυβικών μέτρων LNG/έτος σε Τερματικούς Σταθμούς της δεύτερης, προκειμένου να μπορεί στο μέλλον να προμηθευθεί επανεριοποιημένο LNG που θα επανεξάγει η Τουρκία. Όπως μετέδωσε το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ, ο κ. Χρίστοφ φέρεται να δήλωσε ότι «Η Ρεβυθούσα έχει υπερβολικά μεγάλη κίνηση», προσθέτοντας ότι «Είναι πολύ δύσκολο να δεσμεύσεις δυναμικότητα εκεί». Υπενθυμίζεται ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από Ελλάδα προς τη Βουλγαρία έχουν τριπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο, κάτι που επεσήμανε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγοντας τις εργασίες του World LNG Summit που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις αρχές του μήνα.

Η Βουλγαρία έχει ήδη δεσμεύσει δυναμικότητα 1 δις. bcm/έτος στο υπό κατασκευή FSRU της Αλεξανδρούπολης που αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία στις αρχές του 2024. Σύμφωνα όμως με τον κ. Χριστόφ η χώρα χρειάζεται άλλο 1 bcm/έτος σε εισαγωγές LNG το οποίο μπορεί να βρει μόνο στην Τουρκία. Ο ίδιος σημείωσε ότι ευελπιστεί να κλείσει σύντομα τη συμφωνία για δέσμευση δυναμικότητας από το 2024 και εφεξής, με την Τουρκία να δηλώνει έτοιμη να προμηθεύσει την Βουλγαρία με επανεριοποιημένο ΥΦΑ από οποιοδήποτε από τα Τέρμιναλ στο έδαφός της. Με τον τρόπο αυτό, η Βουλγαρία στοχεύει να καλύψει το 30% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, με άλλο ένα 30% να προέρχεται από LNG με σημείο εισόδου την Ελλάδα και το υπόλοιπο από φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν που φτάνει στη γειτονική χώρα μέσω του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB και της διασύνδεσης του με τον TAP.

Δοκιμαστικές επανεξαγωγές

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Τουρκίας Botas διεξήγαγε τον Ιούνιο δοκιμαστικές επανεξαγωγές προς τη Βουλγαρία μικρών ποσοτήτων φυσικού αερίου που εισήχθη ως LNG στον Τερματικό Σταθμό του Μαρμαρά. Δεν υπάρχει όμως προσώρας συμφωνία διασύνδεσης των συστημάτων φυσικού αερίου Τουρκίας και Βουλγαρίας που θα επέτρεπε προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων με εμπορικούς όρους. Οι σχετικές διμερείς διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με στόχο να ολοκληρωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Botas Τάλχα Παμουκτσού δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δυνατότητα να στείλει φυσικό αέριο τόσο στην Βουλγαρία όσο και στην Ελλάδα, αλλά οι δυο χώρες θα πρέπει να επενδύσουν στις υποδομές τους για να εκμεταλλευθούν την διαθέσιμη δυναμικότητα από την Τουρκία.

Η Τουρκία ήδη λειτουργεί ως κόμβος διαμετακόμισης φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Βουλγαρία (και την Ελλάδα) μέσω του αγωγού TurkStream και από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ελλάδα μέσω του αγωγού ΤΑΝΑΡ που συνδέεται με τον ΤΑΡ. Φιλοδοξεί όμως να ενισχύσει τον ρόλο της μέσω αυξημένων εξαγωγών φορτίων LNG που φτάνουν στα 4 Τέρμιναλ που διαθέτει.

Η στροφή της Βουλγαρίας προς την Τουρκία εντάσσεται στην προσπάθεια της πρώτης να απεξαρτηθεί από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Η μακροπρόθεσμη συμφωνία της Bulgargaz με την Gazprom Export μέσω της οποίας καλύπτονταν ιστορικά οι ανάγκες φυσικού αερίου της Βουλγαρίας λήγει στο τέλος του έτους. Η Μόσχα έχει κλείσει τις στρόφιγγες προς τη Σόφια από τον Απρίλιο, καθώς η Βουλγαρία δεν δέχθηκε το σύστημα πληρωμής σε ρούβλια που επιχείρησε να επιβάλλει η Ρωσία.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας