Ως «μεγάλη ευκαιρία» για τον κλάδο διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα χαρακτήρισε την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών (υπό την ομπρέλα της οποίας βρίσκονται οι ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΕΔΑ) από την Italgas o διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΑ Αττικής Λεωνίδας Μπακούρας, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου κατά την οποία εξειδίκευσε το σκέλος του επενδυτικού πλάνου που αφορά την ΔΕΠΑ Υποδομών.
Ο κ. Μπακούρας έκανε επίσης λόγο για «στοίχημα» του μετόχου -που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διανομής φυσικού αερίου στην Ευρώπη- και έχει εξαγγείλει συνολικές επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2023-2029 για την ελληνική θυγατρική της, με στόχο την δημιουργία βιώσιμων δικτύων και την αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου (που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 28,5% του πληθυσμού της Αττικής) και των ανανεώσιμων αερίων σε δεύτερο χρόνο.
To restart
Ο κ. Μπακούρας περιέγραψε ουσιαστικά ένα restart για την ΕΔΑ Αττικής στην οποία προΐσταται, με την εταιρεία να έχει απελευθερωθεί από παράγοντες που μείωναν την ευελιξία της στο παρελθόν, όπως π.χ. οι περιοριστικές ρυθμίσεις του νόμου περί δημοσίων συμβάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε, ήδη στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχει κατασκευάσει 58 χλμ. νέου δικτύου (έναντι 54 χλμ. για όλο το 2022). Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης ότι διαπιστώνει αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για το φυσικό αέριο με βάση τα στοιχεία για τις νέες συμβάσεις που υπεγράφησαν κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2023, ύστερα από το “πάγωμα” του 2022 που οφείλεται στην εκτόξευση των τιμών του καυσίμου λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Οι νέες συνδέσεις είχαν φτάσει το 2021 σε επίπεδα - ρεκόρ (21.000) αλλά μειώθηκαν κατά 50 % το επόμενο έτος λόγω της ενεργειακής κρίσης. Στη συνέχεια οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, αλλά μετά το Πάσχα -και με φόντο την αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη- παρατηρείται τόνωση του ενδιαφέροντος, με αποτέλεσμα μόνο τον Ιούνιο να υπογραφούν 1400 συμβάσεις και συνολικά στο πρώτο εξάμηνο 5.061. Είναι χαρακτηριστικό ότι επτά βιομηχανίες που είχαν διακόψει τις παραλαβές φυσικού αερίου και το αντικατέστησαν με άλλα καύσιμα (LPG, πετρέλαιο κ.α.) έχουν ήδη επιστρέψει.
Η ψηφιοποίηση
Αναφερόμενος ειδικά στον προγραμματισμό για το 2023, ο κ. Μπακούρας σημείωσε ότι πέρα από τις επενδύσεις για τις επεκτάσεις και την αναβάθμιση του δικτύου της ΕΔΑ Αττικής (με την κατασκευή 122,4 χλμ αγωγών Χαμηλής Πίεσης και 1,5 χλμ. αγωγών Μέσης Πίεσης) προβλέπεται και η έναρξη του προγράμματος της ψηφιοποίησης του δικτύου (με εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε όλους τους νέους καταναλωτές) και την ενίσχυση της ασφαλούς διανομής.
Ο κ. Μπακούρας υπογράμμισε ότι η ΕΔΑ Αττικής δεσμεύεται για ολοκλήρωση της σύνδεσης σε διάστημα 30 ημερών από την υπογραφή του συμβολαίου (διευκρινίζεται ότι η εσωτερική εγκατάσταση μετά το μετρητή κατασκευάζεται με ευθύνη του καταναλωτή).
“Ο σχεδιασμός των έργων πραγματοποιείται με τεχνικοοικονομικά κριτήρια που θα επιφέρουν αύξηση των συνδέσεων των νέων καταναλωτών και των διανεμόμενων όγκων, καθιστώντας τα δίκτυα αποδοτικά”, επεσήμανε ο ίδιος. Έμφαση εξακολουθεί να δίνεται στην υπογραφή συμβάσεων με πελάτες που βρίσκονται σε σημεία όπου υπάρχει ήδη ενεργοποιημένο δίκτυο.
Οι επενδύσεις
Το επενδυτικό πλάνο για την περίοδο 2023-2029 προβλέπει επενδύσεις ύψους 261 εκατ. ευρώ έως το 2029 (εκ των οποίων τα 41,5 εκατ. ευρώ αφορούν στη φετινή χρήση) για την επέκταση των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε νέες περιοχές (ώστε οι δήμοι της Αττικής που καλύπτονται να φτάσουν τους 58 από 52 σήμερα) και την τροφοδότηση με LNG 7 ακόμη απομακρυσμένων από το υφιστάμενο δίκτυο Δήμων (Μεγάρων, Ραφήνας, Μαραθώνας, Αρτέμιδας, Σαρωνικού, Λαυρεωτικής και Μάνδρας).
Προβλέπεται επίσης η κατασκευή 4 σημείων έγχυσης βιομεθανίου για το οποίο υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον και διαθεσιμότητα και αναμένεται το θεσμικό πλαίσιο και ενός σημείου έγχυσης υδρογόνου, με δεδομένο ότι το βιώσιμο μέλλον των δικτύων αερίου «περνά» από τα ανανεώσιμα αέρια. Στις προτεραιότητες του επενδυτικού προγράμματος περιλαμβάνεται και η αντικατάσταση του παλαιού σιδερένιου δικτύου στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας ως το 2026.
Έως τον Οκτώβριο αναμένεται η ενοποίηση τρων εταιρειών διαχείρισης των Εταιρειών Διανομής Φυσικού Αερίου (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΔΕΔΑ) ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη το τιμολογιακό καθεστώς (τέλη δικτύου) που θα ισχύει μετά την συγχώνευση. Ερωτώμενος σχετικά, ο κ. Μπακούρας τόνισε ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον μέτοχο (Italgas), σε συνέχεια της πρόσφατης (περασμένη εβδομάδα) απόφασης της ΡΑΑΕΥ για καθορισμό του μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου (WACC) στο 8,57% για το 2023, προσθέτοντας ότι ζητούμενο είναι να συνδυαστούν οι ικανοποιητικές αποδόσεις για τους μετόχους με προσιτές τιμές και υπηρεσίες στους τελικούς καταναλωτές.