Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έπαιξε υπερβολικά προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την Gazprom PJSC για να γονατίσει την Ευρώπη και τώρα οι προσπάθειές του να ενισχύσει τον κρατικά ελεγχόμενο γίγαντα φυσικού αερίου βρίσκονται στο έλεος της Κίνας.
Μετά από χρόνια εστίασης των εξαγωγών της Gazprom σε αγωγούς προς την Ευρώπη και υποεπένδυσης στη χωρητικότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο Πούτιν έχει περιορισμένες επιλογές για τον εθνικό πρωταθλητή και αυτό θα φανεί όταν συναντηθεί με τον ομόλογό του Xi Jinping στο Πεκίνο την επόμενη εβδομάδα .
Το Κρεμλίνο επιθυμεί νέες εξαγωγικές συμφωνίες για την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Gazprom, η οποία υπέφερε αφού ο Πούτιν απέτυχε να προκαλέσει τους συμμάχους της Ουκρανίας στην Ευρώπη με απειλές για πάγωμα κατοικιών. Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη διαθέσιμη ξένη αγορά, αλλά δεν θα αντικαταστήσει έναν προς έναν.
«Δεν βλέπω μεγάλες πιθανότητες για τη Ρωσία να κερδίσει μια νέα συμφωνία φυσικού αερίου με την Κίνα φέτος, παρά την προθυμία της ρωσικής πλευράς», δήλωσε ο Kevin Tu, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έρευνας Agora Energy Transition China. Το Πεκίνο έχει ήδη αυξήσει τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας από το ξέσπασμα του πολέμου, αλλά το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υπερβολική εξάρτηση είναι σαφώς ένα μεγάλο μάθημα για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα ορυκτών καυσίμων στον κόσμο, πρόσθεσε ο Tu.
Μόνο ένα μέρος
Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο του Κρεμλίνου - με τα τρέχοντα και τα προγραμματισμένα έργα να φτάσουν όλα έγκαιρα σε πλήρη δυναμικότητα - η ασιατική υπερδύναμη θα αντιπροσώπευε μόνο τα δύο τρίτα των όγκων που κάποτε έρεαν στην Ευρώπη. Αλλά οι τιμές θα είναι χαμηλότερες και οι παραδόσεις θα χρειαστούν ακόμη χρόνια και τεράστιες επενδύσεις για να ξεκινήσουν.
«Ο Πούτιν φαίνεται να έκανε λάθος υπολογισμούς όταν έκοψε την Ευρώπη», δήλωσε η Μαρία Σνεγκόβαγια, ανώτερη συνεργάτιδα στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. «Μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής αγοράς έχει χαθεί για τη Ρωσία και η γεωπολιτική συνάφεια της Gazprom φαίνεται να βρίσκεται σε πτώση – τόσο πολύ για τη φιλοδοξία της Ρωσίας για την «υπερδύναμη αερίου»».
Με παραδόσεις στην Ευρώπη μόνο ένα κλάσμα από αυτό που ήταν πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, αυξάνεται η πίεση στη Ρωσία για να αντικαταστήσει την κάποτε τη μεγαλύτερη αγορά της πριν ο αντίκτυπος αντηχήσει στην οικονομία, σύμφωνα με το Oxford Institute for Energy Studies. Αλλά η Κίνα δεν έχει αυτό το είδος επείγοντος.
Για μήνες, η ρωσική κυβέρνηση είπε ότι οι συνομιλίες με την Κίνα για τον προγραμματισμένο αγωγό Power of Siberia 2 βρίσκονται «στο τελικό στάδιο», αλλά δεν έχουν δείξει συγκεκριμένη πρόοδο. Το έργο θα βοηθήσει να αυξηθούν οι συνολικές αποστολές φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Κίνα σε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα — σε σύγκριση με περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη πριν από τον πόλεμο.
Παρά τις εκρήξεις που ακρωτηρίασαν τους αγωγούς Nord Stream πέρυσι, ο Πούτιν εξακολουθεί να βλέπει την αναβίωση των παραδόσεων στην Ευρώπη ως επιλογή. Στο φόρουμ του Valdai Club την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προμηθεύσει φυσικό αέριο μέσω της μη ανοιγμένης σύνδεσης Nord Stream 2, η οποία φθάνει στις ακτές της Βαλτικής της Γερμανίας.