Ελλείψει επίσημης ενημέρωσης για τα όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα της συνεργασίας της Δημοκρατίας με την κοινοπραξία που διαχειρίζεται το κοίτασμα Αφροδίτη, το ρεπορτάζ εξ ανάγκης στηρίζεται στις λιγοστές πληροφορίες που μπορούν να θεωρηθούν αξιόπιστες.
1. Όπως αναμενόταν, οι δύο πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ούτε για τροποποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του κοιτάσματος, που είχε συμφωνηθεί το 2019, ούτε για υλοποίησή του ως έχει.
2. Αυτό που προκάλεσε ανησυχία σε όσους παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις, δεν ήταν η μη κατάληξη σε συνολική συμφωνία, αλλά η συνεχιζόμενη αδυναμία να εξευρεθεί μία συμβιβαστική φόρμουλα, στη βάση αμοιβαίων υποχωρήσεων, πάνω στην οποία να στηριχθεί μέσω ολιγοήμερων νέων διαπραγματεύσεων μια νέα συμφωνία, κοντά σε εκείνην του 2019.
3. Η αντιπροσωπία της Chevron ενημερώθηκε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την Πέμπτη να αποδεχθεί δεκαπενθήμερη παράταση στις διαπραγματεύσεις με την ομάδα της Chevron, ώστε να αποφευχθεί οριστικοποίηση του αδιεξόδου αύριο Κυριακή, που λήγει η προθεσμία που δόθηκε για συμφωνία.
Η εταιρεία είχε ζητήσει τετράμηνη παράταση. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η απόφαση του Υπουργικού προβλέπει δίμηνη παράταση στο χρονοδιάγραμμα που λήγει 7 Νοεμβρίου και υποχρεώνει τη Chevron να δεσμευτεί επίσημα για έναρξη λεπτομερών τεχνο-οικονομικών μελετών (FEED), στις οποίες αποδίδουν μεγάλη σημασία και οι δύο πλευρές. Δεν έγινε γνωστή η αντίδραση της Chevron στον περιορισμό της παράτασης που ζήτησε.
4. Η νέα σύσκεψη σε ανώτατο επίπεδο, που συγκάλεσε για σήμερα ο Πρόεδρος με τον υπουργό Ενέργειας και τους στενούς του συνεργάτες (πιθανό και με τον Γενικό Εισαγγελέα), προφανώς επιβεβαιώνει ότι χθες δεν είχαμε οριστικό ναυάγιο. Η σημερινή σύσκεψη πιθανότατα έχει την έννοια της προετοιμασίας της κυβερνητικής πλευράς για τον τελικό και πολύ εντατικό γύρο νέας διαπραγμάτευσης, που μάλλον θα είναι και ο τελευταίος.
5. Εκτιμήσεις παραγόντων με γνώση του θέματος αναφέρουν ότι, από την στιγμή που συμφωνήθηκε ολιγοήμερη έστω παράταση των διαπραγματεύσεων, είναι σαφές πως και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν πως είναι η ώρα για εκατέρωθεν υποχωρήσεις και επανακαθορισμό των κόκκινων γραμμών τους.
6. Δεν μπορεί να λεχθεί οτιδήποτε για τα περιθώρια ευελιξίας, είτε του κυπριακού κράτους, είτε της Chevron. Συμπεραίνεται όμως από συγκλίνουσες πληροφορίες ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να συνεχίσουν τη συνεργασία τους. Χωρίς όμως να αποδεχθούν ως έχει τη θέση του άλλου μέρους. Όπως γράψαμε και χθες, η Κυβέρνηση επιμένει -επικαλούμενη δικούς της τεχνοκράτες και τους Γάλλους συμβούλους της) στην αναγκαιότητα αξιοποίησης (όπως προέβλεπε η συμφωνία του ’19) πλωτής μονάδας παραγωγής φυσικού αερίου.
Ωστόσο, πιθανό να συζητήσει επιμερισμό του κόστους της μονάδας (οι Αμερικανοί το υπολογίζουν σε ένα δισ. ευρώ) μεταξύ των δύο εταίρων. Αν η κοινοπραξία επιμείνει μέχρι τέλους να μην εγκαταστήσει τη μονάδα FPU, απορρίπτοντας έναν οικονομικό συμβιβασμό, τότε η μοναδική επιλογή που θα τεθεί στο τραπέζι θα είναι η αναθεώρηση υπέρ της Δημοκρατίας του χρονοδιαγράμματος και της ποσόστωσης των εσόδων από την εμπορία του κοιτάσματος, ώστε να μην χαθούν πολύ σημαντικά κρατικά έσοδα, όπως ανησυχεί η κυπριακή πλευρά ότι θα συμβεί σε περίπτωση που υλοποιηθεί η τεχνοτροπία που εισηγείται η κοινοπραξία.
Πηγή: Φιλελεύθερος