Οι ρωσικές ροές φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας συνεχίστηκαν ανεμπόδιστα και χθες παρά την επιβολή του φόρου, με τους αναλυτές να αμφισβητούν πώς θα απαντήσει η Βουλγαρία εάν ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom δεν συμμορφωθεί.
Η Βουλγαρία επέβαλε από την Δευτέρα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης 10,20 ευρώ/MWh στο ρωσικό φυσικό αέριο που διέρχεται από τη χώρα, επηρεάζοντας ενδεχομένως τις ροές προς τη Σερβία, την Ουγγαρία και την Αυστρία. Παραμένει ασαφές πόσες από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν το δρομολόγιο έχουν πληρώσει τον πρόσθετο φόρο. Πηγές κοντά στον μεγάλο αγοραστή φυσικού αερίου μέσω Βουλγαρίας τονίζουν ότι ο κύριος χρήστης, ο ρωσικός γίγαντας Gazprom, παρόλο που δεν είχε πληρώσει, συνέχισε να χρησιμοποιεί τον αγωγό. «Υποθέτω ότι ούτε η Gazprom ούτε η Βουλγαρία θέλουν να χάσουν αυτές τις ροές», δήλωσε ο Yuriy Onyshkiv, αναλυτής της αγοράς φυσικού αερίου με έδρα το Κίεβο της LSEG.
Η Gazprom έχει πολλές μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας στην περιοχή, η μεγαλύτερη με την ουγγρική κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας MVM για 3,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα/έτος μέσω Σερβίας και επιπλέον 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα το χρόνο μέσω Αυστρίας. «Η Βουλγαρία μπορεί να βρεθεί σε μια κατάσταση όπου χρειάζεται να συνεχίσει τη διαμετακόμιση, ακόμα κι αν δεν λάβει επιπλέον πληρωμές από την Gazprom», δήλωσε ο Onyshkiv.«Εάν συμβαίνει αυτό, η Βουλγαρία μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο για να προσπαθήσει να πείσει τη Gazprom να συμμορφωθεί», πρόσθεσε.
Από την άλλη πλευρά, η Κάτια Γιαφιμάβα, του Ινστιτούτου Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, δήλωσε ότι το νέο βουλγαρικό μέτρο φαίνεται να έρχεται σε σύγκρουση με τους κανόνες τόσο της ΕΕ όσο και του ΠΟΕ. «Είναι δύσκολο να δούμε πώς θα μπορούσε να σταθεί στο δικαστήριο», τόνισε, προσθέτοντας ότι ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια επιβολής δασμών σε σχέση με την εισαγωγή ή τη διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου. Σημείωσε ότι μια παρόμοια ιδέα είχε διατυπωθεί πέρυσι σε επίπεδο ΕΕ για την επιβολή δασμών εισαγωγής για το ρωσικό φυσικό αέριο σε όλα τα σύνορα της ΕΕ, αλλά ότι η ιδέα τελικά απορρίφθηκε, κυρίως λόγω των φόβων ότι θα διακοπούν όλες οι προμήθειες.
«Θα περίμενα από την Gazprom να παρέχει φυσικό αέριο στα σύνορα και εάν η Βουλγαρία σταματούσε να το δέχεται για περαιτέρω διαμετακόμιση –αν δεν καταβληθεί επιπλέον πληρωμή θα προκαλούσε κρίση», πρόσθεσε. Οι ευρωπαϊκές αποθήκες φυσικού αερίου ωστόσο, είναι γεμάτες , με τις ήπιες καιρικές συνθήκες να περιορίζουν τη ζήτηση ενόψει του χειμώνα. Η τιμή του ολλανδικού πετρελαίου TTF στην Ευρώπη του πρώτου μήνα υποχώρησε τελευταία κατά 1,73 ευρώ στα 44,50 ευρώ/MWh, στο Ice Endex.