Μενού Ροή
Κύπρος: Νίπτουν τας χείρας για το φιάσκο LNG – Όλα έγιναν «σωστά και νομότυπα», αλλά αέριο… ούτε με κυάλια

Εκφράζοντας αγανάκτηση για όσα ειπώθηκαν κατά τη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τη μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε καταληκτικά πως «ζούμε με την ελπίδα, βασικά για να δούμε τι θα προκύψει και πώς θα προκύψει».

Η αναφορά της μοιάζει πολύ εύστοχη, καθώς ούτε η Κυβέρνηση, ούτε η ΕΤΥΦΑ, ίσως ούτε ο εργολάβος γνωρίζουν αν, πώς και πότε θα επαναρχίσουν και θα προχωρήσουν οι εργασίες στο Βασιλικό, πότε θα ολοκληρωθούν, πότε θα παραδοθεί η πλωτή μονάδα FSRU στην κατοχή της Δημοκρατίας και πότε θα χρησιμοποιηθεί φυσικό αέριο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανησυχητική είναι και η διαπίστωση ότι δίαυλος άμεσης επικοινωνίας μεταξύ της κυβερνητικής πλευράς και του εργολάβου δεν φαίνεται να υπάρχει, εξού και δεν καταγράφεται καμία ουσιαστική εξέλιξη εδώ και περίπου ένα μήνα που διακόπηκαν οι εργασίες.

Ο υπουργός Ενέργειας άφησε και χθες στο τραπέζι και τις δύο επιλογές που υπάρχουν: Είτε θα βρεθεί μία συναινετική λύση στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων με την κινεζική CPP και θα προχωρήσει ο εργολάβος στην ολοκλήρωση του έργου, τέλος 2024 ή μέσα στο 2025, είτε η Κυβέρνηση θα πάρει την (τολμηρή, όπως τη χαρακτήρισε ο υπουργός) απόφαση για διαζύγιο, βελούδινο ή επεισοδιακό, και θα αναζητήσει άλλους εργολάβους για να τελειώσουν τη δουλειά. Άγνωστο πότε και άγνωστο με ποιο πρόσθετο κόστος.

Ακόμα όμως κι αν υλοποιηθεί το σενάριο μιας συνεννόησης για συνέχιση του έργου από τη CPP, η Κυπριακή Δημοκρατία δύσκολα θα αποφύγει την ανάληψη επιπρόσθετου κόστους (πώς αλλιώς θα συναινέσει η CPP;), με την ελπίδα όμως αυτό να είναι ουσιαστικά χαμηλότερο από τα 200 εκατ. που αξιώνει μέσω της διαιτησίας η κινεζική εταιρεία. Σε μια γνωνιά του τραπεζιού «βρίσκονται» και τα 67,5 εκατ. ευρώ που δικαιούται εκ του συμβολαίου η Κυπριακή Δημοκρατία για το μάξιμουμ των αναγνωρισμένων καθυστερήσεων, με ημερομηνία έναρξης υπολογισμού τους τον Σεπτέμβριο του 2022.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου συνεχίστηκε η συζήτηση της ειδικής έκθεσης του Γενικού Ελεγκτή για τις διαδικασίες κατακύρωσης της προσφοράς στη CPP και τους συνεργάτες και την πλημμελή, έως πρόσφατα, παρακολούθηση του έργου από την ΕΤΥΦΑ.

Στη συνεδρία παρέστη μεταξύ άλλων ο υπουργός Ενέργειας κατά την περίοδο κατακύρωσης της προσφοράς, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος επικαλέστηκε τη θέση του τότε Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη ότι δεν υπήρχε θέμα νομιμότητας που εμπόδιζε την κατακύρωση του έργου, μετά από διαγωνισμό που προκήρυξε η ΔΕΦΑ-ΕΤΥΦΑ. Ο κ. Λακκοτρύπης εξήγησε πως οι αρμόδιοι είχαν βρεθεί τότε προ διλήμματος, καθώς ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας για ακύρωση του διαγωνισμού και προκήρυξη άλλου, θα οδηγούσε σε νέα μακρά καθυστέρηση. Η οποία, όμως, εκ των πραγμάτων δεν αποφεύχθηκε, με ευθύνη κυρίως του εργολάβου, παρά την υπογραφή τότε της αμφισβητούμενης από την Ελεγκτική Υπηρεσία συμφωνίας.

Η τέως υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου είπε μετά τη συνεδρία πως κατά τη θητεία της εργάστηκαν όλοι για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο επιτεύχθηκε υπό τις περιστάσεις, κατά την ίδια. Πρόσθεσε πως αν τώρα προκύπτουν προβλήματα στο στάδιο που βρίσκεται το έργο, εναπόκειται στον υπουργό και στη νέα Κυβέρνηση να λάβουν τις αποφάσεις για να προχωρήσει…

Μείναμε με την απορία για το Κρόνος 2

Το Υπουργείο Ενέργειας, η ENI και η Total ανακοίνωσαν χθες ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της γεώτρησης αξιολόγησης «Cronos-2», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited (Διαχειριστής) και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Ωστόσο, τόσο η ανακοίνωση του υπουργείου όσο και η ανακοίνωση της ENI αποφεύγουν να αναφερθούν σε ανακάλυψη νέου ξεχωριστού κοιτάσματος (Κρόνος 2) ή σε νέες ποσότητες αερίου, επιπρόσθετες εκείνων που είχαν εντοπιστεί καθ’ υπολογισμό στο κοίτασμα Κρόνος 1 (περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια).

Η γεώτρηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τις ακτές της Κύπρου και 3 χιλιομέτρων από την αρχική ερευνητική γεώτρηση «Cronos-1», κατέδειξε την ύπαρξη της ίδιας στήλης φυσικού αερίου, με παραγωγική ζώνη εντός γεωλογικού σχηματισμού που υπερβαίνει τα 115 μέτρα. Επιβεβαίωσε δε ότι πρόκειται για επέκταση του κοιτάσματος «Cronos», με τα ίδια χαρακτηριστικά σε ανθρακικά πετρώματα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας