Πηγή ενεργειακής ασφάλειας για την ΕΕ παραμένουν οι εισαγωγές ρωσικού LNG σύμφωνα με την ρυθμιστική αρχή ενέργειας (ACER), οι οποίες θα πρέπει να μειωθούν μόνο με σταδιακά βήματα για να μην υπάρξει ενεργειακό σοκ και διαταραχές στον εφοδιασμό.
Σύμφωνα με τον οργανισμό ACER, τον οργανισμό της ΕΕ για τη συνεργασία των ρυθμιστικών αρχών ενέργειας, η ΕΕ εισήγαγε 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) ρωσικού LNG το 2023 μέσω του αγωγού Yamal, κυρίως μέσω μακροπρόθεσμων συμφωνιών προμήθειας που υπογράφηκαν πριν από τη ρωσική εισβολή. «Αν και τέτοια μέτρα μπορεί να στοχεύουν στη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι έχουν ήδη συναφθεί σημαντικές ποσότητες βάσει μακροπρόθεσμων συμφωνιών LNG πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρει η έκθεση.
Η έκθεση που δημοσιεύτηκε τονίζει ότι η αυξανόμενη εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό LNG συνέπεσε με τον μειωμένο ρόλο της εγχώριας παραγωγής της ΕΕ. Η υπηρεσία επιτήρησης ενέργειας της ΕΕ κατέταξε την Ευρώπη ως τη μεγαλύτερη πηγή ζήτησης LNG (57 bcm) σε σύγκριση με το 2021, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το 1/4 του συνολικού εμπορίου LNG. Επί του παρόντος, η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG, μετά τις ΗΠΑ.
Η έκθεση του ACER αναφέρεται και στους υφιστάμενους νόμους της ΕΕ που επιτρέπουν στις χώρες της ΕΕ να περιορίσουν προσωρινά τις προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του LNG από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. «Οι μειώσεις των ρωσικών εισαγωγών LNG θα πρέπει να προσεγγιστούν με προσοχή, ιδιαίτερα υπό το φως της επικείμενης λήξης της σύμβασης διαμετακόμισης ship-or-pay για την προμήθεια αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας έως το τέλος του 2024», αναφέρεται στην έκθεση.
Σύμφωνα με στοιχεία του ACER, η Ρωσία παρήγαγε 42 bcm LNG το 2023. Αν και οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την ΕΕ μειώθηκαν σημαντικά το 2023, κατά 84% σε σύγκριση με το 2021, η Ρωσία παραμένει κύριος προμηθευτής LNG στην Ευρώπη, με το ποσοστό προμήθειας LNG σε σχέση με τις συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της ΕΕ να ξεπερνά το 40% το 2023. Οι 28 κορυφαίοι προορισμοί για το ρωσικό LNG ήταν η ΕΕ (18bcm), η Κίνα (11bcm), η Ιαπωνία (8bcm) και η Νότια Κορέα (2bcm), μαζί με περισσότερους από 90 % της συνολικής ρωσικής παραγωγής LNG. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ που προμηθεύονται είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Άγνωστη είναι βέβαια η ακριβής ποσότητα ρωσικού LNG που επανεξάγεται από την ΕΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2023, τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ή πιθανώς περισσότερο ρωσικού LNG θα μπορούσε να είχε επανεξαχθεί σε άλλες αγορές από την Ευρώπη.