Ο "Unabomber" σκάει με όρεξη και σας μεταφέρει όλα όσα έμαθε την εβδομάδα που προηγήθηκε από τον χώρο της ενέργειας και όχι μόνο.
- Νομοθετικός ..οργασμός
- Έρχεται προσφορά από τους Ιταλούς για την Elpedison την Δευτέρα;
- Η αγωνία των βιομηχανικών PPA για τις αποφάσεις Σκυλακάκη
- Οι αντιπυρικές ζώνες στο δίκτυο ηλεκτρισμού
- Τα «πράσινα» ομόλογα Λέττα
- Πριν την ΚΥΑ με τους περιβαλλοντικούς όρους, ανακοινώνονται συμφωνίες στα παράκτια αιολικά
- Τα όρνια του Πολάκη
- Απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο, εξάρτηση από το ρωσικό LNG!
- Αγριεύουν οι Κύπριοι, χάνουν την ψυχραιμία τους στον ΑΔΜΗΕ
Νομοθετικός ..οργασμός
Νομοθετικός…οργασμός επικρατεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Πριν το Πάσχα αναμένεται να ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο-σκούπα με τις πολεοδομικές και νομοθετικές διατάξεις που κατατέθηκε στη Βουλή την περασμένη Πέμπτη και μετά το Πάσχα έρχεται προς διαβούλευση νέο ενεργειακό νομοσχέδιο - όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης με στόχο την επίλυση κάποιων εκ των πλείστων εκκρεμοτήτων στην ενεργειακή αγορά. Πάντως για το πρώτο νομοσχέδιο, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ακρόαση των φορέων και οι παρατηρήσεις τους , καθώς τα δεκάδες σχόλια που κατατέθηκαν στην δημόσια διαβούλευση οδήγησαν σε ελάχιστες σημειακές αλλαγές στην «αρχιτεκτονική» των ρυθμίσεων.
Έρχεται προσφορά από τους Ιταλούς για την Elpedison την Δευτέρα;
«No comment” επισήμως από την Edison αναφορικά με την έντονη φημολογία περί διάστασης απόψεως με τους συνεταίρους τους στην Elpedison, δηλαδή την Helleniq Energy και το τι προτίθενται να κάνουν με το μερίδιο 50% που κατέχουν στην εταιρεία. Πηγές με καλή γνώση των τεκταινομένων πάντως σημειώνουν ότι «Οι Ιταλοί δεν πουλάνε, είναι 20 χρόνια στην Ελλάδα και δεν σκοπεύουν να φύγουν καθώς τη θεωρούν στρατηγική αγορά (σ.σ. είναι άλλωστε εταίροι και στην ICGB [που είναι φορέας υλοποίησης του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB) αλλά και στην εταιρεία ειδικού σκοπού πίσω από τον East Med. Από τα συμφραζόμενα προκύπτει ότι φέρονται διατεθειμένοι να υποβάλλουν προσφορά για να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο της Elpedison. Η συνάντηση της Δευτέρας μεταξύ των στελεχών της Edison -που καταφτάνουν από το Μιλάνο- και της Helleniq Energy αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
Η αγωνία των βιομηχανικών PPA για τις αποφάσεις Σκυλακάκη
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η Υπουργική Απόφαση του κ. Σκυλακάκη που θα προσδιορίζει πόσος ηλεκτρικός χώρος θα δοθεί κατά προτεραιότητα στις βιομηχανίες που υπέγραψαν PPA με παραγωγούς ΑΠΕ -σε συνέχεια της πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης- ώστε να αποκτήσουν τα έργα αυτά άμεσα όρους σύνδεσης. Η σχετική προθεσμία εξέπνευσε χθες, το ΥΠΕΝ θα «κάνει ταμείο» στις αρχές της εβδομάδας και στη συνέχεια θα αποφασίσει, με πηγές της αγοράς να τονίζουν με νόημα ότι η κατάθεση της δήλωσης δεν συνεπάγεται αυτομάτως σύναψη και ενεργοποίηση των συμβάσεων…
Οι αντιπυρικές ζώνες στο δίκτυο ηλεκτρισμού
Κάθε χρόνο στις δασικές πυρκαγιές υπάρχουν καταγγελίες ότι αυτές ξεκινούν από κάποιο σημείο του δικτύου ηλεκτρισμού. Πολλές από αυτές τις καταγγελίες είναι ανυπόστατες, άλλες ελέγχονται από την δικαιοσύνη, σαν αυτή στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ στην Βαρυπόμπη το 2021. Ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, το έπιασε γρήγορα το θέμα και επιχειρώντας να δεσμεύσει εγκαίρως τις εμπλεκόμενες εταιρείες τις κάλεσε και υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την διάνοιξη αντιυπυρικών ζωνών σε δασικές εκτάσεις. Ωραία πρωτοβουλία και ωραία η ανάληψη ευθύνης από τους κύριους Μανουσάκη (ΑΔΜΗΕ) και Μάνο (ΔΕΔΔΗΕ).
Τα «πράσινα» ομόλογα Λέττα
Στον ρυθμό της «έκθεσης Λέττα» χορεύουν τις τελευταίες ημέρες οι κύκλοι των Βρυξελλών. Οσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, η έκθεση του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού -που παρήγγειλε η Ισπανία που είχε την προεδρία της ΕΕ το β’ εξάμηνο του 2023- και παρουσιάστηκε επί βελγικής προεδρίας έχει πολλές και ενδιαφέρουσες προτάσεις και θέτει το δάκτυλο επί τον «τύπον των ήλων» αναδεικνύοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα που είναι η έλλειψη επαρκούς χρηματοδότησης για την πράσινη μετάβαση και δη για υποδομές όπως τα δίκτυα ηλεκτρισμού. Προς τούτο προτείνει μεταξύ άλλων την αυξημένη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων όπως τα «Πράσινα Ομόλογα», την κινητοποίηση περισσότερων δημόσιων πόρων (κάτι που δεν καλοβλέπουν πάντως στην παρούσα φάση οι εθνικές κυβερνήσεις και ιδίως οι «φειδωλοί» της ΕΕ) αλλά και τη δημιουργία ενός ειδικού Ταμείου για την Πράσινη Ενέργεια, ώστε να συγκεντρώνονται εκεί όλοι οι πόροι που κατευθύνονται στην πράσινη μετάβαση. Απομένει να φανεί κατά πόσο θα αξιοποιηθούν οι προτάσεις αυτές από την επόμενη Κομισιόν ή θα αποδειχθεί ακόμα μια έκθεση την οποία όλοι θα επαινέσουν και στη συνέχεια…θα βάλουν στο συρτάρι, έργο που έχουμε δει πολλές φορές στο παρελθόν.
Πριν την ΚΥΑ με τους περιβαλλοντικούς όρους, ανακοινώνονται συμφωνίες στα παράκτια αιολικά
Συνεχίζεται το buzz για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα, με την συμφωνία που υπέγραψαν η νορβηγική Moreld Ocean Wind και η «δική» μας Lykomitros Steel για συνεργασία σε έργα ΥΑΠ στην Ευρώπη να διατηρεί τον κλάδο στο ελληνικό προσκήνιο. Πλην όμως, η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα επικυρώσει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης των ΥΑΠ δεν έχει ακόμα υπογραφεί, και δεν είναι σαφές εάν αυτό θα συμβεί πριν τις ευρωεκλογές, κάτι που φέρεται να συνδέεται με τις τοπικές αντιδράσεις στην Κρήτη που ακόμα υφίστανται. Αυτό συμβαίνει ότι δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί το πρώτο από τα πολλά βήματα στο «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα που είχε δοθεί με στόχο τα πρώτα ΥΑΠ να μπουν στην πρίζα έως το 2030. Την ίδια στιγμή, πάντως, υπάρχουν έντονες ζυμώσεις για να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και τουλάχιστον ένα έργο να μπει στις ράγες, με επιδίωξη την ενεργοποίηση της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας και δη των ναυπηγείων που μπορούν να παίξουν ρόλο-κλειδί, μεταξύ άλλων στην κατασκευή και συναρμολόγηση των πλωτών βάσεων όπου θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες…
Τα όρνια του Πολάκη
Και μια που λέγαμε για Κρήτη και αντιδράσεις, το Σαββατοκύριακο που διανύουμε βρίσκονται σε εξέλιξη δράσεις στην περιοχή Σφακίων στο νησί με πρωτοστάτη τον Παύλο Πολάκη, κατά της τοποθέτησης «ανεμογεννητριών στα βουνά μας». Με μια ακόμα βαθιά επιστημονική ανάλυση, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αποφάνθηκε ότι οι ανεμογεννήτριες θα καταστρέψουν την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, τον ορεινό περιπατητικό τουρισμό καθώς και την πανίδα και χλωρίδα των βουνών! Εντύπωση προκάλεσε και η παρατήρησή του ότι στο «συγκεκριμένο φαράγγι ενδημεί η μεγαλύτερη αποικία όρνεων (κάνναβοι) σε όλη την Κρήτη, πάνω από 60 τεράστια πουλιά».
Απεξάρτηση από το Ρωσικό αέριο, εξάρτηση από το ρωσικό LNG!
Πολλά τρελά και μυστήρια συμβαίνουν με τις παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, εδώ και μήνες. Ξέραμε ότι φτιάξαμε και φτιάχνουμε τα περίφημα FSRU (σταθμούς υποδοχής υδροποιημένου αερίου) υποτίθεται για να μην χρησιμοποιούμε το ρωσικό αέριο των αγωγών, προκειμένου να απεξαρτηθούμε από την ρωσική ενέργεια. Τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ του πρώτου τριμήνου δείχνουν, ότι το αέριο LNG από ΗΠΑ καλύπτει το 65% των φορτίων. Δεύτερη πλέον χώρα προέλευσης αερίου LNG, αυτού που έρχεται με πλοία, είναι ωστόσο η Ρωσία καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση. Καταγράφοντας μάλιστα αύξηση 82% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτή λέγεται απεξάρτηση όχι από την Ρωσία, αλλά από τους αγωγούς που φέρνουν αέριο από τη Ρωσία και εύκολα κέρδη για όσους φέρνουν ρωσικό LNG με πλοία..
Αγριεύουν οι Κύπριοι, χάνουν την ψυχραιμία τους στον ΑΔΜΗΕ
Στην Κύπρο αρχίζει να στραβώνει το κλίμα επικίνδυνα για τον ΑΔΜΗΕ. Αν ισχύουν όσα έγραφε την Παρασκευή ο Φιλελεύθερος, τις πιέσεις που ασκεί δεν τις βλέπουν με καλό μάτι στο νησί. Η εφημερίδα αποκαλύπτει νέα επιστολή του ΑΔΜΗΕ προς τις ρυθμιστικές αρχές Κύπρου και Ελλάδας, ζητώντας τους να αρχίσουν ανακτούν (να χρεώνουν) τους καταναλωτές για τις δαπάνες της διασύνδεσης αρχή γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2024. Τους γράφει δε το εξής αμίμητο.. Θα ετοιμάσει λέει ο ΑΔΜΗΕ το ρυθμιστικό πλαίσιο, θα το στείλει στην ΡΑΕΚ και την ΡΑΑΕΥ και αυτές (οι ρυθμιστές) θα πρέπει άμεσα να το εγκρίνουν. Οι Κύπριοι λένε ότι η ΡΑΕΚ έχει έτοιμο το ρυθμιστικό πλαίσιο από το 2023 και θεωρούν αδιανόητο να τους υποδείξει ένας επενδυτής το πλαίσιο που πρέπει να εφαρμοστεί. Οι Κύπριοι θεωρούν αδιανόητα τα από πλευράς ΑΔΜΗΕ υπονοούμενα για σκόπιμη καθυστέρηση του τωρινού έργου (Great Sea) σε σχέση με το προηγούμενο του Euroasia. Γενικώς φαίνεται να έχουν χάσει την ψυχραιμία τους ο ΑΔΜΗΕ και η διοίκηση Μανουσάκη και αυτό δεν είναι καλό σημάδι για την υλοποίηση τόσο μεγάλων και τόσο ευαίσθητων διακρατικών έργων…