Μενού Ροή
Φυσικό αέριο: Τίναγμα στις τιμές TTF - Εύλογες ανησυχίες στο φόντο των γεωπολιτικών αναταράξεων

Σε τιμές πέριξ των 40 ευρώ/MWh κινούνται οι αντίστοιχες του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο TTF στο φόντο των ανησυχιών για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η εβδομαδιαία άνοδος ξεπερνά το 25% με τη μηνιαία να κινείται στο +24 και την ετήσια να είναι πάνω από 33%. Όλα αυτά δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς, για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση με πιθανή κλιμάκωση με επιπτώσεις στην Ελλάδα, κύρια, στο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και στα κόστη ενέργειας που βέβαια επιδρούν στο ΑΕΠ. Άλλωστε πρόσφατη είναι η αναφορά του νυν υπ. Ενέργειας, όταν ήταν στο Υπ. Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκη, που τόνιζε κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, ότι μια εκρηκτική άνοδος  στη μεγαβατώρα φυσικού αερίου επηρεάζει καταλυτικά ΑΕΠ. 

Βέβαια το σενάριο του προϋπολογισμού για φέτος έχει λάβει υπόψη ένα επίπεδο τιμής κοντά στα 40 ευρώ/MWh, όπως προς ώρας είναι οι τιμές. Πάντα βέβαια οι όποιες προβλέψεις, προς ώρας, εστιάζουν στα πιθανά σενάρια κλιμάκωσης

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Globes, μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Χεζμπολάχ απείλησε την πλωτή πλατφόρμα παραγωγής φυσικού αερίου στο κοίτασμα Καρίς, που ανήκει στην Energean, αλλά καταρρίφθηκε από τα αντιαεροπορικά συστήματα του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ. Όπως μετέδωσε η ισραηλινή ιστοσελίδα Globes, το περιστατικό συνέβη μετά την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στην πόλη Majdal Shams στις 27 Ιουλίου. Με βάση πάντως την ενημέρωση η πλατφόρμα φυσικού αερίου λειτουργεί κανονικά και η παραγωγή συνεχίζεται αδιάλειπτα. Να σημειωθεί ότι το Καρίς είναι το μόνο κοίτασμα του οποίου η παραγωγή προορίζεται αποκλειστικά για την ισραηλινή αγορά και το 2023 προσέφερε το 34% της τοπικής κατανάλωσης. Υπενθυμίζεται ότι και το 2022, όταν είχε φτάσει στο Καρίς το FPSO Energean Power είχαν σταλεί τρία drones που είχαν και πάλι καταρριφθεί από το Ισραήλ.

Το ρεύμα

Πάντως το ρεύμα παραμένει σε επίπεδα άνω των 120 ευρώ/MWh, μακριά από τις εφιαλτικές τιμές των μέσων Ιουλίου. Για σήμερα είναι στα 122,64 ευρώ/MWh με βάση την Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 228 ευρώ/MWh, ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 75,47 ευρώ/MWh. Η τιμή μειώθηκε 5% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 414.63 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης 6,1%, το φυσικό αέριο 36%, τα υδροηλεκτρικά 5,6%, οι εισαγωγές 15,1% και οι ανανεώσιμες 32,5%. Οι εξαγωγές στις 14,162 MWh και οι εισαγωγές στις 31,352 MWh.

Πετρέλαιο

Στο μεταξύ αντίθετη εικόνα παρουσιάζει το αργό, Οι τιμές στο μπρεντ έπεσαν κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι με εβδομαδιαία μείωση άνω του 1%. Σε ετήσια βάση η πτώση είναι άνω του 5% με τις τιμές του αργού από την αρχή του 2023 να κινούνται μεταξύ 75 έως 85 δολ.το βαρέλι.

Με βάση, δε,  το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης, τα ρίσκα είναι πιο μειωμένα. Υπενθυμίζει, δε, σε ανάλυσή του ότι  όταν το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ τον Απρίλιο, η άμεση αντίδραση του Brent ήταν να υποχωρήσει.

Σύμφωνα με το Reuters, επίσης,  η χλιαρή αντίδραση στη δολοφονία του πολιτικού αρχηγού της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη μπορεί να οφείλεται απλώς στο ότι οι traders δεν μπορούν να δουν ένα σενάριο Doomsday όπου το Ιράν καταλήγει να μπλοκάρει το στενό του Ορμούζ, από το οποίο διέρχεται το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου καθημερινά.

Πάντως, με βάση τα όσα καταγράφονται για την πολιτική του ΟΠΕΚ+ δεν αναμένονται  αλλαγές στην πολιτική παραγωγής. Συγκεκριμένα,  όπως αποφάσισαν σε συνεδρίασή τους οι κορυφαίοι υπουργοί των χωρών μελών του λόμπι των κρατών που δεν μετέχουν στον ΟΠΕΚ, που προβαίνουν στις εθελοντικές περικοπές των 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως «η σταδιακή σταδιακή κατάργηση της εθελοντικής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου θα μπορούσε να διακοπεί ή να αντιστραφεί», ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ τόνισε ότι το σημερινό επίπεδο των τιμών του πετρελαίου είναι άνετο για τη Ρωσία, τον προϋπολογισμό της και τους άλλους συμμετέχοντες στην αγορά. Η προσφορά και η ζήτηση παραμένουν σε ισορροπία, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας Μοχάμεντ Αρκάμπ επεσήμανε ότι οι αβεβαιότητες που επηρεάζουν τις αγορές πετρελαίου είναι απίθανο να συνεχιστούν για πολύ καιρό ακόμη, εφόσον η αγορά παραμένει επαρκώς εφοδιασμένη.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας