Μενού Ροή
christodoulidis mitsotakis
Ηλεκτρική διασύνδεση: Η Κύπρος βάζει χρήματα, η Ελλάδα «σβήνει» τον γεωπολιτικό κίνδυνο -Το παρασκήνιο στο Μαξίμου και η επόμενη ημέρα - Έσπασε τα κοντέρ η μετοχή της Nexans

Επιλέγοντας έναν υβριδικό τρόπο ανακοίνωσης, οι ηγέτες της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης αποφάσισαν χθες να διατηρήσουν το σημαντικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών σε τροχιά υλοποίησης, επαναβεβαιώνοντας, όπως είχε επισημάνει από νωρίς χθες το πρωί το energymag, το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση των δύο χωρών για την υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας αυτού έργου.

Αποτιμώντας τις εξελίξεις η μετοχή της Nexans έσπασε τα κοντέρ στο χρηματιστήριο του Παρισιού, βοηθούντος και του πολύ καλού κλίματος στις χρηματαγορές, κάνοντας νέο ρεκόρ όλων των εποχών στα 132,2 ευρώ με αύξηση 3,2% (4,1 ευρώ) συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνάντηση στο Μαξίμου και η επόμενη ημέρα

Παρά τις (στοχευμένες) διαρροές των τελευταίων ημερών με σκοπό την βελτίωση τα διαπραγματευτικής θέσης κάθε πλευράς, το energymag πληροφορείται ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντα ανοικτοί και ότι στη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος έδωσαν βαρύτητα στη μεγάλη εικόνα συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα που συνηγορούν στην υλοποίηση του έργου.

Από τη συνάντησή τους προέκυψε ότι

-η Κύπρος αναλαμβάνει την πολιτική δέσμευση να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του φορέα υλοποίησης του έργου, και μάλιστα να φέρει και κεφάλαια από τρίτες χώρες, με τις οποίες οι διαβουλεύσεις είναι προχωρημένες,

-η Ελλάδα αναλαμβάνει να αφαιρέσει τον «γεωπολιτικό κίνδυνο» (βλέπε Τουρκία) από το έργο και συνακόλουθα τον δημόσιο διάλογο, γεγονός που προφανώς συμβάλλει σημαντικά και στην προσέλκυση επενδυτών.

Υπ’ αυτό το πρίσμα η χθεσινή συνάντηση στην Αθήνα μπορεί να ιδωθεί ως η  νοητή συνέχεια της συνάντησης στη Λευκωσία υπό τον κ. Ν. Χριστοδουλίδη και με τη συμμετοχή του κ. Θ. Σκυλακάκη προ ολίγων ημερών και με τη σειρά της δίνει τη σκυτάλη στις συναντήσεις που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, τόσο σε πολιτικό επίπεδο (ξεχωρίζουν η συνάντηση -ακόμη, πάντως, δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα- του κ. Κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, κ. Ταγίπ Ερντογάν και οι συναντήσεις για το Κυπριακό) όσο και σε οικονομικό καθώς οι ηγέτες Ελλάδας και Κύπρου θα έχουν επαφές με επενδυτές.

Ανακοίνωση με υβριδικό τρόπο, σε τρία στάδια

Καθώς, όμως, απομένουν ακόμη να γίνουν βήματα ώστε η βούληση να μετατραπεί σε απτές πράξεις -διαδικασία η οποία δεν αναμένεται να είναι ευθύγραμμη και πιθανότατα ούτε χωρίς αναταράξεις-, οι δύο πλευρές επέλεξαν χθες έναν υβριδικό τρόπο ώστε να ανακοινώσουν αφ’ ενός την αμοιβαία στήριξή τους στο έργο και αφ’ ετέρου ότι η μεν Κύπρος προτίθεται να κάνει βήματα στο οικονομικό πεδίο, η δε Ελλάδα να διασφαλίσει το έργο από τον «γεωπολιτικό κίνδυνο».

Η τοποθέτησή τους για το έργο εκφράστηκε σε τρία στάδια. Αρχικά, στην έναρξη τα συνάντησής τους οι δύο ηγέτες είχαν διάλογο ενώπιον της τηλεοπτικής κάμερας όταν και επαναβεβαίωσαν ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας σε μια ταραγμένη περιοχή, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού ενόψει και των διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό.

Στο δεύτερο στάδιο έλαβε τη σκυτάλη ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, αφού ολοκληρώθηκε η συνάντηση των δύο ηγετών, δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

«Είναι πολύ σημαντικό έργο και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα και κυρίως για την Κύπρο. Επιθυμεί πολύ η κυβέρνηση, προσωπικά και ο πρωθυπουργός, την ευτυχή κατάληξη αυτών των συζητήσεων, γι’ αυτό και γίνονται όλες αυτές οι συσκέψεις.

Μπορώ να σας πω ότι είμαστε αισιόδοξοι -προσέχοντας το τι λέμε- ότι θα υπάρξει θετική έκβαση ως προς το οικονομικό σκέλος γιατί αυτό είναι το ζήτημα, αυτή είναι η διάσταση η οποία συζητείται του συγκεκριμένου έργου και θα έχουμε θετικά νέα σύντομα. Αλλά ας περιμένουμε γιατί είναι εν εξελίξει αυτές οι συζητήσεις που το ξαναλέω δεν έχουν καμία σχέση με γεωπολιτικής φύσεως ζητήματα. Όλα αυτά τα οποία έχουν γραφεί και ακουστεί είναι αποκυήματα επιστημονικής φαντασίας».

Σε τρίτο στάδιο η σκυτάλη πέρασε στην Κύπρο με την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδίδει δυο ώρες μετά τις δηλώσεις του κ. Π. Μαρινάκη την  εξής (γραπτή) ανακοίνωση:

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης επαναβεβαίωσαν το ενδιαφέρον και την πολιτική δέσμευση Κύπρου και Ελλάδας για υλοποίηση του υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ενδελεχώς τον Έλληνα Πρωθυπουργό για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά τη συνεδρίαση του Σώματος στις 17 Σεπτεμβρίου 2024. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου το συντομότερο δυνατόν, και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη της δέουσας επιμέλειας και η σύσταση εταιρείας ειδικού σκοπού, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη προχωρημένες διαβουλεύσεις και με τρίτα κράτη».

Συνεδριάζει σήμερα η ΡΑΕΚ

Σε υλοποίηση των συμφωνηθέντων αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα η ΡΑΕ Κύπρου προκειμένου να αποφασίσει

-τη χρονική επέκταση της παραχώρησης αυξημένου (προνομιακού) ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (premium WACC) 8,3% για περίοδο 17 χρόνων (από 12 που είναι τώρα)

-και την έναρξη της ανάκτησης του κόστους του έργου από 1/1/2025. Η απόφαση θα προβλέπει χρέωση των καταναλωτών στην Κύπρο με πολύ μικρό ποσό ανά κιλοβατώρα, το οποίο όμως θα επιστρέφεται ταυτόχρονα στους καταναλωτές ρεύματος μέσω επιδότησης του κράτους στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού. Στην ουσία το ποσό που ανέρχεται σε 25 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την περίοδο 2025-29 (125 εκατ. ευρώ συνολικά) θα το καλύπτει το Κυπριακό κράτος από τα δικαιώματα ρύπων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας