Μενού Ροή
gREAT SEA INTERCONNECTOR
Γεωπολιτικός “πυρετός” για τον Great Sea Interconnector - Σε ΡΑΕΕΥ και Βουλή οι επόμενες κινήσεις

Με τις διαδικασίες στο  “Ελλαδικό” γήπεδο να περιλαμβάνουν την έγκριση από τη Βουλή της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας Κυπριακής Δημοκρατίας για το φιλόδοξο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δυο κρατών, αλλά και την έκδοση ρυθμιστικών αποφάσεων από τη ΡΑΕΕΥ για τον προσδιορισμό του εθνικού ανακτήσιμου κόστους για την περίοδο 2024-2025, συνεχίστηκαν οι επαφές στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ.

Έτσι, χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσαν τον Εμανουέλ Μακρόν για την πρόοδο του έργου κοινού ευρωπαϊκού και γαλλικού ενδιαφέροντος Great Sea Interconnector, ενώ συζήτησαν και την ατζέντα της συνάντησης της MED9 (μεσογειακά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE), η Κροατία, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Ισπανία, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Οκτωβρίου στην Πάφο.

Ένα ακόμη κεφάλαιο από τα πολλά στο σύνθετο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης κλείνει αύριο με τη ψήφιση από τη Βουλή της ρύθμισης για τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου, ισόποσα, 50%-50%, μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

Επίσης, με βάση το ΚΥΠΕ, το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Σαουδάραβα Υπουργό Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.  Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, την εμβάθυνση των διμερών  σχέσεων και τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράζει ευχαριστίες για την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στο εθνικό θέμα της Κύπρου.  Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον Σαουδάραβα Υπουργό Εξωτερικών το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο είναι η τρίτη χώρα του αραβικού κόσμου που εκδηλώνει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μεγάλο αυτό έργο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.  Εκφράστηκε, επίσης, η κοινή δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε στρατηγικό επίπεδο και επισημάνθηκε το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας οι οποίες θα είναι αμοιβαίως επωφελείς. 

Η Βουλή

Στο μεταξύ από τη Βουλή περνάει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κύρου. Συγκεκριμένα, με διάταξη, που αναμένεται, εκτός απροόπτου, να κατατεθεί σήμερα στο νομοσχέδιο του υπ. Εθνικής Οικονομίας για τις δημόσιες επενδύσεις («Νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συμπληρωματικές διατάξεις»), θα μπει και η “βούλα” του Κοινοβουλίου σε αυτήν την τόσο σημαντική συμφωνία.

Επίσης, η ολομέλεια της ΡΑΕΕΥ αναμένεται την Πέμπτη να αποφασίσει τον  προσδιορισμό του εθνικού ανακτήσιμου κόστους για την περίοδο 2024-2025. Σημειώνεται, ότι με βάση την κοινή απόφαση των δυο Αρχών η οποία έχει ήδη γνωστοποιηθεί και τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, η ΡΑΕΕΥ και ΡΑΕΚ ενέκριναν συνολικές ανακτήσιμες δαπάνες κεφαλαίου ύψους 572 εκατ. ευρώ για τη διετία 2024-2025. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί κατά 37% στην ελληνική πλευρά και 63% στην κυπριακή.

Ουσιαστικά η ΡΑΑΕΥ καλείται να αποφασίσει τις ανακτήσιμες δαπάνες που αντιστοιχούν στην ελληνική πλευρά είναι περίπου 212 εκατ ευρώ. Θα πρέπει να ακολουθήσει η έκδοση μιας ακόμη απόφασης που θα προσδιορίζει το ύψος των τελών χρήσης δικτύου που θα επιβαρυνθούν οι Έλληνες καταναλωτές ώστε να ανακτηθούν οι προαναφερόμενες δαπάνες.

Στη λήψη ανάλογων αποφάσεων θα πρέπει να προχωρήσει και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου και με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας