Μενού Ροή
Τα σημάδια που δείχνουν τέλος των επιδοτήσεων στου λογαριασμούς τον Οκτώβριο

«Σήματα» μη συνέχισης των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών για τον Οκτώβριο (μετά από τις επιδοτήσεις που δόθηκαν για τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο) έρχονται από διάφορες πλευρές.

Πρώτον, από την πορεία των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρισμού στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας που ακολουθεί πτωτική τάση το τελευταίο διάστημα, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που είχαν διαμορφωθεί στη βάση της πορείας των προθεσμιακών συμβολαίων: Τις τελευταίες ημέρες, οι  χονδρικές τιμές κινούνται σταθερά κάτω από το ψυχολογικό «φράγμα» των 100 ευρώ/MWh (βοηθούντος και του μεγάλου ποσοστού των εισαγωγών στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής που για σήμερα αγγίζει το 25%) και τρεις ημέρες πριν κλείσει ο μήνας, η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 116,94 ευρώ/MWh, απομακρυνόμενη όλο και περισσότερα από τα επίπεδα των 129 ευρώ/MWh περίπου. Την ίδια στιγμή, έχει αμβλυνθεί σε μεγάλο βαθμό και το φαινόμενο των μεγάλων ενδοημερήσιων διακυμάνσεων και δη της διαμόρφωσης πολύ υψηλότερων -σε σχέση με τον μέσο όρο της ημέρας- τιμών κατά τις βραδινές ώρες, με την απόσυρση των φωτοβολταϊκών.

Δεύτερον, από την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να δώσει διακριτικά τέλος στην έκτακτη εισφορά στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο (από τα έσοδα της οποίας χρηματοδοτούνταν οι επιδοτήσεις), καθώς η ισχύς της έληξε και δεν ανανεώθηκε.

Και τρίτον, από τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη που έχει υποστηρίξει ότι οι τιμές ρεύματος θα αποκλιμακωθούν το επόμενο διάστημα σε σχέση με τα «διακεκαυμένα» επίπεδα του καλοκαιριού, σηματοδοτώντας την πεποίθηση του για επιστροφή σε συνθήκες μεγαλύτερης κανονικότητας.

Τούτων λεχθέντων, αν και η επίσημη «γραμμή» του ΥΠΕΝ είναι ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αφού ανακοινωθούν οι χρεώσεις των παρόχων για τον Οκτώβριο (την προσεχή Τρίτη), όλα δείχνουν ότι οι επιδοτήσεις δεν θα συνεχιστούν, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι κινήσεις των προμηθευτών στη «σκακιέρα» της τιμολογιακής πολιτικής για τον επόμενο μήνα. Πρώτη κινήθηκε η Metlen ανακοινώνοντας στις αρχές της εβδομάδας ότι το ειδικό πράσινο τιμολόγιο θα παραμείνει σταθερό στα 15,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα (για τέταρτο συνεχόμενο μήνα),  παρά τη (διαφαινόμενη) μείωση της χονδρικής τιμής το Σεπτέμβριο, ενώ απομένει να φανεί πώς θα τοποθετηθούν οι υπόλοιπες εταιρείες προμήθειας.

Η προσωρινή αποκλιμάκωση των χονδρικών τιμών, πάντως, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση εφησυχάζει, πολλώ δε μάλλον με δεδομένο ότι επέλεξε να «σηκώσει» σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις (υπαρκτές) στρεβλώσεις (όπως π.χ. την περιορισμένη μεταφορική ικανότητα και διασυνδέσεις στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης) που πυροδότησαν την μίνι περιφερειακή κρίση του καλοκαιριού. Αυτό δείχνει η ανάρτηση στο LinkedIn του συμβούλου του Πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Νίκου Τσάφου, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, δηλαδή η ταχεία διείσδυση των ΑΠΕ δεν έχει προσώρας «μεταφραστεί» σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και γι’ αυτό θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια σε επίπεδο ΕΕ για την βελτίωση των ροών ηλεκτρισμού που θα προσφέρει οφέλη στους καταναλωτές.

Την ίδια στιγμή, έτοιμη προς αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή  φέρεται να είναι η κοινή επιστολή των Υπουργών Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην οποία ζητούν έναν μόνιμο μηχανισμό παρέμβασης στις χονδρεμπορικές τιμές που να ενεργοποιείται όταν καταγράφονται ακραίες τιμές, με τον πήχη των προσδοκιών να διατηρείται χαμηλός. Και τούτο διότι κάτι τέτοιο απαιτεί τροποποίηση της οδηγίας και του κανονισμού για την αρχιτεκτονική της αγοράς ηλεκτρισμού της ΕΕ (Electricity Market Design) και διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο Target Model, με όλα να δείχνουν ότι δεν υπάρχει διάθεση στις Βρυξέλλες για τίποτε από τα δυο…

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας