Ενώ στη «φτωχή» Ελλάδα ακόμη και σε ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος ξεσηκώνεται το σύμπαν και ενεργοποιείται ένας πολύ μεγάλος -για τα δεδομένα της χώρας- μηχανισμός για την επιδιόρθωση της βλάβης, στην πλουσιότερη χώρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ, περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Αμερικανοί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έμειναν για πολλές ώρες χωρίς ρεύμα λόγω των καταστροφών που προκάλεσε στο δίκτυο ο τυφώνας Helen.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ευρύτερη περιοχή του Σινσινάτι, την πρωτεύουσα της πολιτείας Οχάιο, οι διακοπές υπερέβησαν ακόμη και το 24ωρο σε κάποιες περιπτώσεις. Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους, το Οχάιο είχε τέσσερις φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από την Ελλάδα το 2023, ενώ, εάν ήταν χώρα, θα κατατασσόταν στην 20η θέση στον πλανήτη σε πλούτο.
Συνάγεται, λοιπόν, ότι ακόμη και σε χώρες με πολύ μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, οι διακοπές ρεύματος δεν είναι δυνατόν να αποφευχθούν, παρ’ όλο που οι ΗΠΑ γνωρίζουν συχνά την «επίσκεψη» των καταστροφικών τυφώνων, άρα, θεωρητικά, είχαν την δυνατότητα να προσαρμόσουν ανάλογα τις υποδομές τους, του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας συμπεριλαμβανομένου.
Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, η παραμικρή διακοπή στην ηλεκτροδότηση, έστω και μικρής διάρκειας, προκαλεί σωρεία αντιδράσεων που ξεκινούν από αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και κλιμακώνονται σε καταγγελίες σε ενημερωτικούς ιστότοπους, χωρίς να λείπουν οι περιπτώσεις που φθάνουν έως τη Βουλή με ερωτήσεις βουλευτών.
Μια τέτοια ερώτηση κατατέθηκε πριν λίγες εβδομάδες για την διακοπή στην ηλεκτροδότηση που είχε προκληθεί στον Πειραιά και τα δυτικά προάστια της Αθήνας ως συνέπεια του καύσωνα και των -επίμονα- πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην «καρδιά» του καλοκαιριού.
Τότε ο Διαχειριστής Ηλεκτρικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, ο γνωστός ΔΕΔΔΗΕ που αποτελεί θυγατρική της ΔΕΗ σε ποσοστό 51% και της Macquarie Asset Management σε ποσοστό 49% και έχει ως αρμοδιότητα την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση του δικτύου, είχε παραθέσει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί περισσότεροι από 250 τεχνικοί για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επιδιόρθωση των ζημιών.
Άλλοι 350 τεχνικοί, πολλοί εκ των οποίων οι γνωστοί σε όλους μας «εναερίτες», είχαν ενεργοποιηθεί στη μεγάλη φωτιά της Βορειο-Ανατολικής Αττικής προκειμένου να αποκαταστήσουν το συντομότερο την ηλεκτροδότηση στους δήμους που είχε καεί το δίκτυο.
ΔΕΔΔΗΕ: Γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων 546 εκατ. ευρώ
Ο ΔΕΔΔΗΕ, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει καταρτίσει για την περίοδο 2024-28 και ξεκινήσει να υλοποιεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων στο δίκτυο, συνολικού ύψους 610,23 εκατ. ευρώ.
Τα 564,32 εκατ. ευρώ αφορούν σε
-αναβαθμίσεις δικτύων σε δασικές περιοχές στις οποίες περιλαμβάνονται έργα με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου και των δεικτών ποιότητας, μέσω της σημαντικής μείωσης των βλαβών, και την προστασία της χλωρίδας και της άγριας πανίδας (π.χ. αποδημητικά πτηνά)
-και σε αναβαθμίσεις δικτύων με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος, στις οποίες περιλαμβάνονται έργα αναβάθμισης εναέριων δικτύων μέσης τάσης, με αλλαγή της όδευσης του δικτύου, με αντικατάσταση του εναέριου δικτύου με υπόγειο, με αλλαγές κατασκευών εναέριων δικτύων με νέες στιβαρότερες, με πύκνωση στύλων καθώς και υπογειοποιήσεις δικτύων σε οικισμούς με ιδιαίτερη σημασία από πολιτιστική ή τουριστική άποψη και σε κέντρα πόλεων.
Υπολογίζεται ότι σχεδόν 150 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για αναβάθμιση δικτύου, συνολικού μήκους 2.086 χιλιομέτρων σε δασικές περιοχές και άλλα 200 εκατ. ευρώ για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση δικτύου, συνολικού μήκους 1.845 χιλιομέτρων, σε αστικές περιοχές.