Τα επόμενα δύο χρόνια, με την “ωρίμανση” πολλών επενδύσεων αναμένεται μια ουσιαστική και σε βάθος αποκλιμάκωση των τιμών με βάση εκτιμήσεις πολλών εμπλεκομένων στην αγορά.
Συγκεκριμένα, σε σχέση με τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, πηγές του ΥΠΕΝ, αλλά και γνώστες της αγοράς, παραπέμουν σε αποκλιμάκωση σε βάθος διετίας. Όπως αναφέρεται η ενσωμάτωση στο ενεργειακό "γίγνεσθαι" επενδύσεων παραγωγής LNG σε ΗΠΑ και Κατάρ, καθώς και η περαιτέρω διείσδυση έργων ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα θα επιτρέψουν την μείωση των τιμών ενέργειας σε συνέχεια της αλλαγής ισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και την ζήτηση, έστω κι αν ο εξηλεκτρισμός προχωρήσει.
Ρόλο, βέβαια, θα παίξει και το εάν τελειώσει ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας καθώς μετά η Ρωσία θα βρεθεί στην ανάγκη να αποκαταστήσει τα έσοδα της από την προσφορά του φυσικού αερίου, πράγμα που θα την οδηγήσει σε ακόμη χαμηλότερες τιμές σε σχέση με σήμερα.
Στο μεταξύ ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης για την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης του νέου πλαισίου για την υποστήριξη νέων επενδύσεων, αφού ανέφερε, ότι το ενεργειακό θέμα της Βιομηχανίας είναι κομβικό προέβλεψε ότι τους επόμενους μήνες θα δούμε νέα άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου.
Την ίδια ώρα ο κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε ερώτημα για τις μεγάλες αποκλίσεις τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού μεταξύ των χωρών της ΕΕ με τις σκανδιναβικές χώρες να είναι χαμηλότερες από την εγχώρια αγορά περισσότερο από 750% ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι οι χώρες αυτές έχουν μεγάλη παραγωγή υδροηλεκτρικών και δεν μπορεί να συγκριθεί η αγορά. Σημείωσε δε ότι είναι άλλο η χονδρεμπορική αγορά και άλλο η λιανική αναφέροντας ότι η Protergia (θυγατρική της Metlen) έχει κρατήσει για πέντε μήνες σταθερές τις τιμές για τους καταναλωτές και δεν έχει φανεί ο αντίκτυπος των υψηλών τιμών που καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Πάντως, ήδη στο “τραπέζι” της ΕΕ είναι μια κοινή πρόταση των των τριών βαλκανικών χωρών, Ελλάδας- Ρουμανίας -Βουλγαρίας για την ανάγκη υιοθέτησης ενός έκτακτου μηχανισμού φορολόγησης των υπερεσόδων που θα ενεργοποιείται υπό συγκεκριμένες προυποθέσεις. Συγκεκριμένα αφορά στην υιοθέτηση μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όλων των τεχνολογιών, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους περιφερειακών κρίσεων. Και τα έσοδα του μηχανισμού θα διατίθενται για την μείωση του ενεργειακού κόστους του συνόλου των καταναλωτών.
Με βάση, πάντως, τον προγραμματισμό, η πρόταση αυτή θα έχει μια πρώτη απάντηση με την ανάληψη του χαρτοφυλακίου από το νέο Επίτροπο Ενέργειας, που σε απάντηση της πρότασης θα πρέπει να κάνει σχετική εισήγηση. Αυτό παρά το ότι οι πρόσφατες δηλώσεις και τα αποτελέσματα από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν ήταν ενθαρρυντικά.
Πάντως ο κ. Μυτιληναίος εμφανίστηκε δε απαισιόδοξος για την προοπτική υιοθέτησης από την Κομισιόν, της πρότασης Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας για δημιουργία μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας σε περιόδους περιφερειακών ενεργειακών κρίσεων.
Μιλώντας, συγκεκριμένα, σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο επικεφαλής της Metlen είπε ότι το ενεργειακό πρόβλημα είναι πάρα πολύ σύνθετο. Αναφερόμενος στην πρόταση που υποβλήθηκε στην Κομισιόν εκτίμησε ότι δεν θα προχωρήσει καθώς όπως είπε οι Βρυξέλλες λειτουργούν σαν αργοκίνητο καράβι.