Ένα ερώτημα, που πλανάται στην αγορά στο φόντο των ανακοινώσεων των προμηθευτών για τις τιμές στα πράσινα τιμολόγια, έχει να κάνει με το κατά πόσο, θα υπάρξει ένταση της κινητικότητας και “φυγή” από τα πράσινα, καθώς το σήμα που έχει δοθεί είναι για μια άλλη δομή αγοράς, αλλά και, ακόμη και με την πτώση για το Νοέμβριο, τα πράσινα είναι πιο ακριβά, από τα σταθερά 12μηνης διάρκειας ή και 6μηνης, που ωστόσο, όμως, θα καταργηθούν.
Ήδη, άλλωστε, η αγορά, (ειδικά οι καθετοποιημένοι “παίκτες”, με σημαντικά περιθώρια αντιστάθμισης κινδύνου ένεκα της παραγωγής που έχουν) “φουλάρει” μηχανές για τα σταθερά τιμολόγια αλλά και τα πιο δυναμικά, τα λεγόμενα πορτοκαλί που με την επέκταση των έξυπνων μετρητών αναμένεται να κυριαρχήσουν. Παράλληλα εστιάζουν και στα κίτρινα με τις αναγγελίες ex post των τιμών που δίνουν ευχέρεια διαχείρισης ρίσκου.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νομοθεσία, μπαίνει τέλος στα ειδικά πράσινα τιμολόγια, τα οποία θεσμοθετήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προκειμένου να μεταπέσουν από την 1η Ιανουαρίου που η αγορά μπήκε στο νέο καθεστώς με τα πολύχρωμα τιμολόγια, όσοι καταναλωτές δεν επέλεξαν άλλο τύπο τιμολογίου, δηλαδή κυμαινόμενο (κίτρινο) και σταθερό (μπλε). Το πράσινο, να σημειωθεί, έδινε τη δυνατότητα της άμεσης αλλαγής προμηθευτή αλλά και της έγκαιρης γνώσης, ex ante, της τιμής, κάτι που είναι ένα βασικό στοιχείο, για καταναλωτές, που δεν είναι "από πάνω συνεχώς" και να ελέγχουν το πιο ανταγωνιστικό τιμολόγιο.
Έτσι, επί τάπητος, στο υπουργείο Ενέργειας βρίσκονται προτάσεις για την επόμενη μέρα στο φόντο αντιδράσεων από προμηθευτές για το ενδεχόμενο υποχρεωτικής μετάβασης σε σταθερά - μπλε.
Πάντως, ένεκα και του ιστορικού του καλοκαιριού αλλά και των αδυναμιών της ΕΕ για ένα επαρκή μηχανισμό ‘άμυνας σε κρίσεις, καταγράφεται στροφή στα σταθερά τιμολόγια ρεύματος. Ωστόσο, δεν είναι πολλοί οι καταναλωτές με ενεργή καταναλωτική συνείδηση και οξυμένα τα “ενεργειακά ανακλαστικά”, που αναζητούν με δυναμικό τρόπο προσφορές ή τις βέλτιστες λύσεις, πέρα από το “πράσινο” όπου μετέπεσαν μετά το πέρας του 2023.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι λεγόμενοι αδρανείς πελάτες εκτιμώνται σε 4-5 εκατομμύρια, καθώς από τα συνολικά 7 εκατομμύρια των παροχών στη χαμηλή τάση, ένα ποσοστό 70% εκτιμάται ότι έχει παραμείνει στο πράσινο.
Στο φόντο αυτό με έμμεσο τρόπο ο υπουργός Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης και μέχρι να διαμορφωθεί η επόμενη μέρα για τα “πράσινα” τιμολόγια αναφέρει πυκνά τα πλεονεκτήματα των σταθερών τιμολογίων, μειώνοντας την “ένταση” των αναφορών του για την ανάγκη ο καταναλωτής να έχει “ανακλαστικά” και μέσα από την αναζήτηση στον ανταγωνισμό να αλλάζει προμηθευτή ρεύματος.
Τούτων δοθέντων και στη συγκριτική βάση Νοεμβρίου, όπου οι τιμές έπεσαν, μεσοσταθμικά, στο 11% περίπου, τα μπλε τιμολόγια- τόσο τα 12μηνης διάρκειας όσο και τα εξάμηνης διάρκειας που μετά από το νέο έτος θα καταργηθούν λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας- έχουν χαμηλότερες χρεώσεις από τα πράσινα. Μάλιστα, κάποια από αυτά έχουν και μονοψήφια τιμή χρέωσης, όπως, π.χ. το της ελίν, που είναι 9,36 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Κι αυτό όταν η ελίν έχει από τα πλέον ανταγωνιστικά “πράσινα” έχοντας “κατεβάσει” τον “πήχη” σχεδόν 20% στα 11,66 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Αναλυτικά στο συγκριτικό τεστ πράσινων και μπλε αποτυπώνονται τα εξής:
Στα πράσινα τιμολόγια οι τιμές είναι:
ΔΕΗ: Στα 14,08 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 15,94 λεπτά για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες. Για πάνω από τις 500 κιλοβατώρες η τιμή είναι 15,136 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 16,082 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
ΕΛΙΝΟΙΛ: Η χρέωση είναι στα 11,666 λεπτά η κιλοβατώρα από 13,974 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο και αποτελεί τον πάροχο με τη χαμηλότερη χρέωση.
Eunice: Η χρέωση είναι στα 12,748 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 15,785 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Οκτώβριο.
ΖeniΘ: Η χρέωση τον Νοέμβριο είναι στα 13,682 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 14,904 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο.
ΗΡΩΝ: Η εταιρεία ανακοίνωσε μειωμένη τιμή στα 13,737 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 15,879 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο (πάγιο 5 ευρώ).
Solar Energy: Η χρέωση είναι στα 13,794 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το Νοέμβριο.
Volterra: Στα 14,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 14,484 λεπτά η κιλοβατώρα τον Οκτώβριο.
Φυσικό Αέριο: Η εταιρεία ανακοίνωσε μειωμένη τιμή στα 14,681 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 15,915 λεπτά ανά κιλοβατώρα τον Οκτώβριο. Μια μείωση πάνω από 7%.
NRG: Στα 14,86 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 15,838 λεπτά.
Elpedison: Στα 14,87 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 15,85 λεπτά τον περασμένο μήνα.
Protergia: Χρέωση στα 14,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 15,99 λεπτά.
Volton: Χρέωση στα 15,185 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 17,894 λεπτά η κιλοβατώρα τον Οκτώβριο και
ΟΤΕ Estate: με χρέωση στα 16,236 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 16.83 λεπτά.
Την ίδια ώρα τα μπλε τιμολόγια, 6μηνα και 12μηνα, με βάση τον πίνακα της ΡΑΑΕΥ έχουν τις εξής τιμές:
ΗΡΩΝ: BLUE GENEROUS HOME (6μηνο προϊόν) στα 9,36 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και πάγιο στα 9,5 ευρώ τον μήνα
Protergia: Οικιακό / Οικιακό Ν - Value Safe (6μηνο προϊόν) με μηνιαίο πάγιο 9,90 ευρώ και χρέωση 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Ζενίθ: Power Home Direct Plus με χρέωση 9,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και έκπτωση συνέπειας και μηνιαίο πάγιο 9,9 ευρώ.
ELPEDISON: Bright 6M (6μηνο προϊόν): Με 9,9 ευρώ πάγιο και 9,99 λεπτά ανά κιλοβατώρα,
ELPEDISON Bright 12M: Το πάγιο είναι στα 7,90 ευρώ τον μήνα και η κιλοβατώρα στα 10,4 λεπτά,
ELPEDISON Bright Night 6M (6μηνο προϊόν): Στα 9,90 ευρώ το πάγιο και στα 10.9 λεπτά η κιλοβατώρα Η Χρέωση Προμήθειας Νύχτας ανέρχεται στα 74,90 €/MWh
Protergia: Value Safe More στα 9,90 το πάγιο και η χρέωση στα 12,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Επιπλέον έκπτωση 10€/ΜWh σε συνδυασμό με πρόγραμμα φυσικού αερίου.
Ζενίθ: Power Home Direct, στα 7 ευρώ το πάγιο και η χρέωση με έκπτωση συνέπειας ανέρχεται στα 12,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
ΗΡΩΝ: HOME FIX 5 στα 9,5 το πάγιο και η χρέωση με έκπτωση συνέπειας στα 13,36 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
ΔΕΗ: Myhome on line: με 3,5 ευρώ πάγιο και 14,2 λεπτά ανα κιλοβατώρα και τη χρέωση νυχτερινού στα 13,2 λεπτά.
Το πάγιο
Να σημειωθεί ότι οι πολίτες στην επιλογή τους για το εάν θα μείνουν ή να φύγουν από το πράσινο, πέρα από τις ανάγκες τους και τα δεδομένα χρόνου για έλεγχο της αγοράς, θα πρέπει να δίνουν σημασία και να προσμετρούν το πάγιο, καθώς, στα πράσινα τιμολόγια υπάρχει πλαφόν στα 5 ευρώ τον μήνα. Έτσι, κάποιες εταιρείες να έχουν χαμηλότερη χρέωση θέτοντας ως προϋπόθεση την εξόφληση με πάγια εντολή ή και τον ηλεκτρονικό λογαριασμό.
Αντίθετα στα σταθερά τιμολόγια η πάγια μηνιαία χρέωση είναι υψηλότερα με την πλειοψηφία των εταιρειών να είναι κοντά 9 έως 9,90 ευρώ με εξαίρεση τη ΔΕΗ που έχει ανταγωνιστικό με τα πράσινα μηνιαίο πάγιο, στα 3,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα.