Η μείωση της παραγωγής των ΑΠΕ -αναμενόμενη για την εποχή καθώς η διάρκεια των ωρών ηλιοφάνειας μειώνεται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγή των φωτοβολταϊκών, ενώ το προφίλ της αιολικής παραγωγής είναι ούτως ή άλλως λιγότερο προβλέψιμο- σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρισμό καθώς προχωράμε προς το χειμώνα και οι ανάγκες θέρμανσης αυξάνονται είχαν ως αποτέλεσμα την επιστροφή των χονδρεμπορικών τιμών στον άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας σε «υψηλές πτήσεις».
Μαζί με τις υψηλές τιμές στην «εξίσωση» επανεμφανίστηκαν και οι ακραίες ενδοημερήσιες διακυμάνσεις -με εμφάνιση υπερβολικά υψηλών τιμών τις απογευματινές ώρες, με το σβήσιμο των φωτοβολταϊκών, κάτι που προβληματίζει σφόδρα τις επιχειρήσεις που έχουν ωριαία τιμολόγηση για το ρεύμα που καταναλώνουν. Και βέβαια ξύπνησαν και οι μνήμες της κρίσης τιμών του περασμένου καλοκαιριού, για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της οποίας -με αφορμή τις αιχμές τη ζήτησης του χειμώνα στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.
Πράγματι, μετά από ένα ευπρόσδεκτο διάλειμμα χαμηλών χονδρεμπορικών τιμών την προηγούμενη εβδομάδα στο οποίο είχε συμβάλει τα μέγιστα η υψηλή αιολική παραγωγή, σήμερα η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας καταγράφει αύξηση 56,25% και αυξάνεται στα 173,78 ευρώ/ΜWh, με ελάχιστη τιμή τα 98 ευρώ/MWh και μέγιστη τιμή -μεταξύ 18.00 και τα 435,27 ευρώ/MWh. Η εξέλιξη αυτή συνδυάζεται αφενός με την ενίσχυση της παρουσίας του φυσικού αερίου στο μείγμα της ηλεκτροπαραγωγής (με μερίδιο 47,75%) με παράλληλη «οπισθοχώρηση» των ΑΠΕ (η συμμετοχή των οποίων μειώνεται στο 31,86%), αφετέρου με την επανεμφάνιση του λιγνίτη στο μείγμα (με ποσοστό 8,08%), καθώς προγραμματίζεται η είσοδος στο σύστημα των μονάδων Πτολεμαΐδα 5 και Άγιος Δημήτριος 5 για τη σημερινή μέρα.
«Ίδια γεύση» και στις αγορές της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας (η αγορά της Ελλάδας είναι διασυνδεδεμένη με αυτή της Βουλγαρίας και η Βουλγαρία με τη Ρουμανία) , όπου η DAM αυξάνεται στα 197,69 ευρώ/MWh, εξαιτίας του ίδιου συνδυασμού (μείωσης παραγωγής ΑΠΕ και αύξηση της ζήτησης). Στη δε Ουγγαρία εμφανίζεται σήμερα η υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή μεταξύ όλων των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, στα 223,98 ευρώ/MWh, με μέγιστη τιμή τις βραδινές ώρες πάνω από τα 700 ευρώ/MWh.
Για τις πρώτες 11 ημέρες του Νοεμβρίου, η μέση χονδρική τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 114 ευρώ/MWh, σημαντικά αυξημένη σε σχέση με το κλείσιμο του Οκτωβρίου (90 ευρώ/MWh) και με το ενδεχόμενο περαιτέρω ανόδου ορατό στον ορίζοντα. Διαβλέποντας αυτόν ακριβώς τον κίνδυνο επανεμφάνισης της κρίσης του καλοκαιριού μέσα στο χειμώνα, οι Υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας απέστειλαν επιστολή στην Κομισιόν στις αρχές του φθινοπώρου, ζητώντας -πέρα από τη λήψη μακρόπνοων μέτρων, όπως την αύξηση των διασυνδέσεων, την αύξηση των ευέλικτων πόρων και της αποθήκευσης κλπ.- και τη λήψη μέτρων «αμέσου δράσης» για τη θωράκιση των τελικών καταναλωτών από τις παρενέργειες.
Η σχετική συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται να είναι σε εξέλιξη, όπως υπονοεί και η αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Βουδαπέστης (την προηγούμενη Παρασκευή) που κάνει λόγο για «λήψη έκτακτων μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που προκύπτει από τις υψηλές και ευμετάβλητες τιμές ηλεκτρισμού στην Ευρώπη και τα αίτια που τις προκαλούν». Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά θετικό γεγονός το ότι Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι στη Δήλωση υπάρχει ρητή αναφορά στις στρεβλώσεις στις τιμές της αγοράς ενέργειας που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τρόπο κατεπείγοντα». Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει πια να ξαναδούμε ουσιαστικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τιμολόγηση, τον τρόπο τιμολόγησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μην καθορίζει το φυσικό αέριο την οριακή τιμή του συστήματος, όπως γίνεται σήμερα, καθώς το φυσικό αέριο κατά κανόνα είναι πολύ πιο ακριβό από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».