Μόνο εύκολη και αβασάνιστη δεν ήταν η απόφαση του Υπουργικού να επιλέξει τον Πόλυ Λεμονάρη για την προεδρία της ΡΑΕΚ.
Παράγοντες της ενέργειας εκτιμούν ότι η επιλογή του συγκεκριμένου τεχνοκράτη (ναυπηγός-μηχανολόγος μηχανικός) -και κυρίως ο αποκλεισμός συγκεκριμένων υποψηφίων- σηματοδοτεί την πρόθεση για προώθηση ουσιαστικών αλλαγών στο πλαίσιο λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος και την ενίσχυση του ρόλου της Κυβέρνησης στη διαμόρφωση ενεργειακής στρατηγικής, με παράλληλο στόχο να διαφοροποιηθεί και η διαδικασία τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας για όλους τους καταναλωτές.
Προς την ίδια κατεύθυνση στρέφονται επίσης το νομοσχέδιο για 5 αντί 3 μέλη στην Ανώτερη Διοίκηση της ΡΑΕΚ, η προτεραιότητα που θα δοθεί στην ΑΗΚ Προμήθεια για την αγορά ηλεκτρισμού από μπαταρίες ιδιωτικών φωτοβολταϊκών πάρκων μέσω μειοδοτικής διαδικασίας αλλά και ο ενδοκυβερνητικός -για την ώρα- διάλογος για το μέλλον της μεταβατικής ρύθμισης ηλεκτρισμού ή και για αναστολή της λειτουργίας του μοντέλου-στόχος για την ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, μέχρι τη λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο.
Καμία από τις προαναφερθείσες προθέσεις δεν μπορεί εύκολα -και χωρίς να σπάσουν πολλά αυγά- να υλοποιηθεί, ακόμα και αν λάβουν τη μορφή αποφάσεων του Υπουργικού. Ήδη έχουν εκδηλωθεί σοβαρές αντιδράσεις από οργανωμένα ιδιωτικά συμφέροντα στον ευρύτερο τομέα της ενέργειας, τα οποία είχαν εσπευσμένες συναντήσεις με στελέχη κομμάτων τα τελευταία 24ωρα -και θα συναντηθούν και με άλλα κόμματα τις επόμενες μέρες- ενώ έχει μεταφερθεί γραπτώς η οργή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για όσα συζητούνται ενδοκυβερνητικά για κατάργηση της μεταβατικής ρύθμισης (που επιτρέπει την κερδοσκοπία ιδιωτών παραγωγών και προμηθευτών) και αναστολή της λειτουργίας της ανταγωνιστικής αγοράς, με την ελπίδα να λειτουργήσει το φόβητρο της εισαγόμενης παραγωγής ηλεκτρισμού από την Ελλάδα.
Μετριοπαθής και γνώστης
Ο Πόλυς Λεμονάρης δεν ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση προέδρου στη ΡΑΕΚ. Στα αρχικά στάδια, μάλιστα, δεν συγκαταλεγόταν στους υποψήφιους με σοβαρές πιθανότητες, καθώς κάποια «μεγάλα ψάρια» είχαν ενδιαφερθεί ή είχαν κινητοποιηθεί για να επηρεάσουν τη λήψη απόφασης.
Το γεγονός ότι ο κ. Λεμονάρης είναι γνωστό στέλεχος του ΔΗΚΟ και επικεφαλής, από τον Δεκέμβριο του 2023, της Ομάδας Ενέργειας του κόμματος προφανώς και έπαιξε ρόλο στην επιλογή του. Υπήρχαν ωστόσο και άλλοι υποψήφιοι από τον χώρο της συγκυβέρνησης, που απορρίφθηκαν όχι ως μη φίλιες δυνάμεις προς το Προεδρικό, αλλά για τις θεωρούμενες «σκληρές» θέσεις τους ως προς το μέλλον της ΑΗΚ, τον ρόλο του κράτους στον κεντρικό σχεδιασμό της ενεργειακής στρατηγικής και τον ενισχυμένο ρόλο του ιδιωτικού τομέα στην παραγωγή, προμήθεια και αποθήκευση ηλεκτρισμού.
Ο κ. Λεμονάρης θεωρείται σαφώς πιο μετριοπαθής στην αντιμετώπιση της λειτουργίας αγοράς ηλεκτρισμού στη μικρή και απομονωμένη αγορά της Κύπρου, η οποία για αρκετό καιρό ακόμα δεν θα έχει καν πρόσβαση σε φυσικό αέριο, ώστε να μειωθεί κατά τι το κόστος του μείγματος παραγωγής της ΑΗΚ. Κάτι που αφήνει ως μοναδική εναλλακτική επιλογή την «επιστράτευση» της μεγαλύτερης δυνατής παραγωγής ΑΠΕ (σε χαμηλές τιμές) για τη μείωση του μέσου κόστους του ρεύματος της ΑΗΚ προς τους καταναλωτές -οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς.
Ο κ. Λεμονάρης είναι μεν ο πρώτος πρόεδρος της ΡΑΕΚ που δεν προέρχεται από την οργανική δομή της ΑΗΚ, ωστόσο διετέλεσε επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΑΗΚ και -παράλληλα- μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΥΦΑ. Πρόσφατα δε, διενήργησε με συνεργάτες του, για λογαριασμό της ΕΤΥΦΑ, την επιθεώρηση στη Σαγκάη της πλωτής μονάδας αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου Προμηθέας και συνέταξε εκτενή έκθεση για την κατάσταση του πλοίου, πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τη CPP για τον απεγκλωβισμό του.
Η επιλογή Λεμονάρη θα οριστικοποιηθεί αφού προηγηθεί ενημέρωση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και διαβούλευση με τα μέλη της. Ακόμα όμως και αν υπάρξουν ενστάσεις, η εξουσία διορισμού παραμένει στο Υπουργικό.
Πηγή: Φιλελεύθερος