Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», μία επένδυση ύψους 375 εκατ. ευρώ των Motor Oil και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οι οποίες έκαστος κατέχουν το 50% της μετοχικής σύνθεσης της εταιρείας, ανοίγει νέους δρόμους για την επόμενη μέρα της ενεργειακής μετάβασης, επιδιώκοντας να καταστήσει την «ευαίσθητη» γεωστρατηγικά περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, παίκτη – βαρόμετρο για την διασφάλιση της ενεργειακής σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε ένα σκηνικό όπου κυριαρχεί η αστάθεια.
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής», μικτής ισχύος 877 MW, έχει εισέλθει στο τελευταίο στάδιο της δοκιμαστικής λειτουργίας της υπό κανονικές συνθήκες, με την εμπορική λειτουργία του εργοστασίου να αναμένεται να ξεκινήσει επίσημα μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2025.
Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» συστάθηκε το 2021 και είναι εγκατεστημένη εντός του Επιχειρηματικού Πάρκου Κομοτηνής.
Πολυεργαλείο η νέα μονάδα
Η μονάδα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η μονάδα μεικτής ισχύος 877MW έχει εκτιμώμενο κόστος επένδυσης στα 375 εκατ. ευρώ και κατασκευάστηκε από την TERNA SA. Ο νέος υπερσύγχρονος Αεριοστροβιλικός Σταθμός Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο αποτελεί αιχμή της συγκεκριμένης τεχνολογίας και η ενεργειακή του απόδοση αγγίζει το 64%.
Η «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» είναι η δεύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο που κατασκευάζεται τα τελευταία χρόνια, μετά την μονάδα που κατασκευάστηκε από στη Βοιωτία και λειτουργεί από τη Metlen.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι τα χαρακτηριστικά της μονάδας επιτρέπουν την αξιοποίηση του σταθμού ως σταθμού βάσης για το σύστημα.
Ο σταθμός της Κομοτηνής με μέγιστη μικτή ισχύ 877 MW έχει τεχνικό ελάχιστο στα 240 MW και μπορεί να λειτουργήσει σε πολύ ταχύ ρυθμό ανόδου και καθόδου φορτίου, της τάξης των 85 MW/min, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μερικά λεπτά της ώρας για να εκκινήσει ο σταθμός και στη συνέχεια να πιάσει το πλήρες φορτίο των 877 MW ή μερικό με το χαμηλό τεχνικό ελάχιστο των 240MW.
Η στρατηγική γεωγραφική τοποθεσία του σταθμού στο βόρειο τμήμα της χώρας και η γειτνίασή του με τα σημεία διασύνδεσης του το εθνικού συστήματος μεταφοράς ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) με γειτονικές χώρες, όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία δυτικότερα, προσδίδουν στην μονάδα πρόσθετη αξία για το ΕΣΜΗΕ.
Η μονάδα θα διασυνδεθεί με το σύστημα στο ΚΥΤ Νέας Σάντας, Κιλκίς, σημείο κατάληξης της δεύτερης διασυνδετικής γραμμής μεταφοράς 400 KV με τη Βουλγαρία.
Κατά την τριετή περίοδο κατασκευής της μονάδας απασχολήθηκαν περίπου 600 εργαζόμενοι. Σήμερα το μόνιμο προσωπικό περιορίζεται σε 50 άτομα, τα οποία έχουν ήδη προσληφθεί και από τις αρχές του 2024 εκπαιδεύονται.
Ισχυροποίηση με το βλέμμα εκτός συνόρων
Οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil, λαμβάνοντας υπόψιν και τις αβεβαιότητες που αναδύονται σε ένα ολοένα και πιο ταραγμένο ενεργειακό τοπίο, συμμάχησαν στοχεύοντας στην ισχυροποίηση της θέσης τους στην αγορά μέσω της νέας μονάδας, στρέφοντας το βλέμμα και πέρα από τα ελληνικά σύνορα.
Η πράσινη μετάβαση και τα νέα δεδομένα που φέρνει στο τραπέζι αλλά και η ανάγκη για όσο το δυνατόν πιο ομαλή προσαρμογή στις νέες συνθήκες οδήγησε τους δύο ομίλους να επενδύσουν στη νέα μονάδα με καύσιμο το φυσικό αέριο, ένα καύσιμο γέφυρα με κομβική σημασία για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος.
Τρέχουν την καθετοποίηση
Οι δύο όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ενέργειας με τις ΗΡΩΝ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και NRG (Motor Oil) με τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής πατούν γκάζι στην προσπάθεια για περαιτέρω καθετοποίηση (δραστηριοποιούνται δηλαδή και στην παραγωγή και στην προμήθεια) των δραστηριοτήτων τους και ενίσχυση των μεριδίων τους στη λιανική ρεύματος.
Κομβικό το φυσικό αέριο
Ο καθοριστικός ρόλος που θα διαδραματίσει το φυσικό αέριο, μέχρι να γίνει πράξη η πράσινη μετάβαση, αποτυπώνεται και στο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα).
Η χρήση του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή ναι μεν μειώνεται αλλά το φυσικό αέριο συνεχίζει να παίζει ρόλο - κλεδί για την ευστάθεια του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής. Αντίστοιχα, η χρήση των ορυκτών καυσίμων στους τομείς εκτός ηλεκτροπαραγωγής μειώνεται μεν, αλλά με συγκρατημένο ρυθμό καθώς, με τα τωρινά δεδομένα, οι ΑΠΕ δεν μπορούν να «εγγυηθούν» την απρόσκοπτη παροχή ενέργειας όλες τις ώρες με το φυσικό αέριο να λειτουργεί σαν χρυσή εφεδρεία του συστήματος για πολλά χρόνια ακόμα, ακόμα κι αν επιταχυνθούν οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο θα μειωθεί από 18,8 TWh το 2022 σε 11,7 TWh το 2025, σε 10,3 TWh το 2030, και τελικά στις 3,8 TWh το 2040, παραμένοντας σε αυτό το επίπεδο μέχρι το 2050.