Η γενική εικόνα του ανταγωνισμού στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει απογοητευτική, παρά τις προσπάθειες που έγιναν επί σειρά ετών, ιδιαίτερα την περίοδο των μνημονίων, από διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και υπό την πίεση των Θεσμών, για την ουσιαστική απελευθέρωση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ είχε συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών ότι έως το 2020 δεν θα υπήρχε πάροχος (βλ. ΔΕΗ) με μερίδιο αγοράς μεγαλύτερο από το 50%, η ΔΕΗ παραμένει... πεισματική δεσπόζουσα στην αγορά, με μερίδιο 68,7% το 2020. Το θέμα αυτό εξακολουθεί να αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών στις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, με την κυβέρνηση να έχει ζητήσει να καταργηθεί η υποχρέωση για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω από 50%.
Πίσω, όμως, από τη γενική εικόνα της διατήρησης πλήρους κυριαρχίας της ΔΕΗ στην αγορά, ο ανταγωνισμός δίνει... σημεία ζωής, προς όφελος των καταναλωτών. Το 2020, το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μειώθηκε αρκετά απότομα, από το 75,8% στο 68,7%, αφήνοντας κάποια περιθώρια σε ανταγωνιστικές εταιρείες να κερδίσουν έδαφος. Με βάση ένα κύριο κριτήριο για τη λειτουργία του ανταγωνισμού, τον αριθμό αλλαγών προμηθευτή, που παραμένει, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ πολύ χαμηλός (μόλις 1,2 εκατ. καταναλωτές έχουν αλλάξει προμηθευτή) η αγορά δεν έχει περάσει στην ωριμότητα, αλλά οι εξελίξεις, ιδιαίτερα των τελευταίων μηνών, δείχνουν ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές της χαμηλής τάσης «ψάχνονται» για τις χρεώσεις στους λογαριασμούς τους και εξετάζουν την αλλαγή προμηθευτή.
Για παράδειγμα, στα τέλη του προηγούμενου έτους, όταν εκτινάχθηκε στα ύψη η οριακή τιμή συστήματος, λόγω δυσλειτουργιών στα πρώτα βήματα εφαρμογής του ευρωπαϊκού Target Model, πολλοί ήταν οι καταναλωτές που διαπίστωσαν ότι αίφνης «φούσκωσαν» οι λογαριασμοί τους, λόγω της ενεργοποίησης ρήτρας, η οποία προέβλεπε πρόσθετη επιβάρυνση όταν η οριακή τιμή ξεπερνούσε κάποια όρια. Ανάλογη εμπειρία -ίσως όχι με την ίδια ένταση- έχουν τώρα πελάτες της ΔΕΗ, που διαπιστώνουν ότι ενεργοποιείται η ρήτρα σε συμβόλαια για την πρόσθετη επιβάρυνση όταν αυξάνονται οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων. Σε γενικές γραμμές, η τάση αύξησης του κόστους του ρεύματος φαίνεται ότι είναι μόνιμη και αυτό στρέφει όλο και περισσότερο τους καταναλωτές στην αναζήτηση προμηθευτών με χαμηλότερες τιμές.
Διαβάστε περισσότερα στο https://www.businessdaily.gr/oikonomia/43522_zestainetai-i-mahi-gia-reyma-ti-deihnei-i-sygkrisi-ton-timon