Μενού Ροή
Καύσωνας στις τιμές ρεύματος και αερίου από τις χαμηλές θερμοκρασίες – Πώς «θωρακίζεται» το δίκτυο

Οι χαμηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών… προκαλούν υπερθέρμανση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο θα μεταφραστεί κατά πάσα πιθανότητα σε αυξημένες τιμές στα τιμολόγια Φεβρουαρίου για καταναλωτές κι επιχειρήσεις.

Σήμερα καταγράφεται μία αποκλιμάκωση στην χονδρεμπορική αγορά  ρεύματος στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας (η τιμή αγγίζει τα 153,06 ευρώ MW), την ώρα που χθες Τετάρτη έκανε άλμα στα 205,78 MW με τον καιρό να ανεβοκατεβάζει το ασανσέρ των τιμών την ώρα που το φαινόμενο Dunkelflaute δίνει τον… τόνο για να χορέψουν οι τιμές.

Πρόκειται για τη γερμανική λέξη που εξηγεί τον συνδυασμό άπνοιας και συννεφιάς  με αποτέλεσμα η παραγωγή αιολικών και φωτοβολταϊκών να… αχρηστεύεται. Συνεπώς το σύστημα «στηρίζεται» στο φυσικό αέριο για παραγωγή ενέργειας και οι τιμές παίρνουν την ανιούσα.

Η άνοδος της ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια που έχει επιφέρει η πτώση του υδραργύρου αντιμετωπίζεται χωρίς κανένα απολύτως ζήτημα από το δίκτυο καθώς όλες οι θερμοηλεκτρικές μονάδες είναι διαθέσιμες,  η παραγωγή των ανανεώσιμων πηγών κινείται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, οι βροχοπτώσεις και οι χιονοπτώσεις έχουν δώσει ώθηση στα υδροηλεκτρικά ενώ και η νέα μονάδα αερίου ισχύος 877 MW των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil στην Κομοτηνή, αν και σε δοκιμαστική λειτουργία (μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά) αποτελεί κρίσιμη εφεδρεία σε περιόδους εκτόξευσης της ζήτησης.

«Καίει» το αέριο

Διόλου αμελητέα είναι και η αύξηση στο φυσικό αέριο, με τις τιμές να αυξάνονται περισσότερο από 4% και το το συμβόλαιο αναφοράς της Ολλανδίας TTF να επανέρχεται πάνω από 47 ευρώ ανά μεγαβατώρα μετά την υποχώρηση της περασμένης εβδομάδας.

Ο ψυχρότερος καιρός σε όλη την ήπειρο έχει αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια, εγείροντας ανησυχίες για την κατάσταση των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

 Σύμφωνα με στοιχεία από τον βιομηχανικό όμιλο Gas Infrastructure Europe, τα επίπεδα αποθήκευσης στην ΕΕ είναι πλέον πλήρη κατά 66%—ένα επίπεδο που θεωρείται γενικά άνετο για το χειμώνα, αλλά αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις κατά τη θερινή περίοδο έγχυσης.

Τις ελεγχόμενες ανησυχίες εντείνει η παράταση μέχρι τις 19 Ιανουαρίου των μειωμένων μεταφορών αερίου από το Αζερμπαϊτζάν μέσω του αγωγού ΤΑΡ (τροφοδοτεί και την Ελλάδα) λόγω βλάβης στην υποθαλάσσια πλατφόρμα εξόρυξης.

«Δεμένοι» με το φυσικό αέριο

Την ίδια στιγμή, η στενή μας αλληλεξάρτηση με το φυσικό αέριο αναδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντική αύξηση κατά 30,03% σε σχέση με το 2023 σημείωσε η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2024.

Σε αυτό συνέβαλαν η αύξηση που καταγράφηκε στην κατανάλωση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (+31,59%), η ενίσχυση της κατανάλωσης από τις μεγάλες βιομηχανίες και τους σταθμούς CNG που συνδέονται απευθείας με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 74,13%, καθώς και η αύξηση της κατανάλωσης από τους οικιακούς καταναλωτές και τις συνδεδεμένες στα δίκτυα διανομής επιχειρήσεις (+4,83%).

Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, το μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας κατανάλωσης (68,65%) αφορά την κατανάλωση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κατέγραψε αύξηση κατά 31,59% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η κατανάλωση από τους οικιακούς καταναλωτές και τις συνδεδεμένες στα δίκτυα διανομής επιχειρήσεις ανήλθε σε 17,71% επί της συνολικής εγχώριας ζήτησης, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,83% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τέλος, οι εγχώριες βιομηχανίες και οι σταθμοί CNG, που συνδέονται απευθείας στο σύστημα υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ, αύξησαν κατά 74,34% τη χρήση φυσικού αερίου σε σύγκριση με το 2023, καλύπτοντας ποσοστό 13,62% της εγχώριας κατανάλωσης για το 2024.

«Τσίμπησαν» οι εξαγωγές

Παρά τη μείωση που καταγράφεται σε επίπεδο έτους, οι εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2024 – από 0,66 Τεραβατώρες στο εννιάμηνο του 2024 (TWh) στις 2,91 Τεραβατώρες (TWh) στο τέλος του έτους – οφειλόμενη κυρίως στην έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU Αλεξανδρούπολης και της διασύνδεσης του αγωγού IGB με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου στην Κομοτηνή.

Οι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 69,37 TWh, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,45% σε σύγκριση με τις 67,71 TWh το 2023. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήχθησαν στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου από το Σημείο Εισόδου του Σιδηρόκαστρου, ανερχόμενες για το 2024 σε ποσοστό 51,6% (35,8 TWh) επί των συνολικών εισαγωγών.

Ως προς τη συμβολή των υπολοίπων σημείων εισόδου, ο Τερματικός Σταθμός της Ρεβυθούσας κάλυψε ποσοστό 26,43% των εισαγωγών (18,34 TWh), ενώ ακολούθησε το σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, μέσω του οποίου παραδίδεται αέριο από τον αγωγό TAP, το οποίο κάλυψε ποσοστό 18,07% των εισαγωγών (12,54 TWh). Τέλος, από το σημείο εισόδου της Αμφιτρίτης (FSRU Αλεξανδρούπολης) εισήχθησαν 2,69 TWh, ποσότητα που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,87% επί των συνολικών εισαγωγών.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας