Μενού Ροή
Στα ύψη οι τιμές αερίου - Τι συμβαίνει με τα αποθέματα

H πτώση της θερμοκρασίας σύμφωνα με αναλυτές θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ. Μέχρι την Παρασκευή, οι τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ έφτασαν σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ξεπερνώντας τα 50 ευρώ ανά MWh.

«Παρόλο που το κύριο νέο αυτής της εβδομάδας για το φυσικό αέριο ήταν η διακοπή των υπολειπόμενων ροών ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, ο κύριος παράγοντας στενότητας για τα θεμελιώδη στοιχεία του φυσικού αερίου της ΒΔ Ευρώπης αυτόν τον χειμώνα είναι, κατά την άποψή μας, ο ψυχρότερος από το μέσο όρο καιρός που προβλέπεται για τις επόμενες δύο εβδομάδες, σε συνδυασμό με τη χαμηλή αιολική ενέργεια και τις διακοπές παραγωγής της Νορβηγίας που παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο», δήλωσε η Samantha Dart, συνεπικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων στην Goldman Sachs. Πρόσθεσε μάλιστα ότι, «εάν αυτή η ψυχρή πρόβλεψη πραγματοποιηθεί χωρίς άλλες αντισταθμίσεις, βλέπουμε σημαντικούς κινδύνους οι τιμές TTF να αυξηθούν προς τα επίπεδα εναλλαγής από αέριο σε πετρέλαιο (oil-switching economics) στην περιοχή των 63-84 ευρώ ανά MWh τους επόμενους μήνες, πολύ πάνω από τη βασική μας πρόβλεψη για 40 ευρώ ανά MWh για το TTF το 2025 υπό μέσες καιρικές συνθήκες, ώστε να διαχειριστεί η Ευρώπη τα αποθέματα φυσικού αερίου».

Τα τελευταία δεδομένα από το Bloomberg δείχνουν ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ είναι στο 71,8% στην αρχή του νέου έτους —πολύ κάτω από τον 16ετή μέσο όρο του 74,29% για το ίδιο χρονικό σημείο. Αυτό υποδηλώνει ότι η αυξημένη ζήτηση για θέρμανση και η στενότητα των προμηθειών θα αναγκάσουν την ήπειρο να καταναλώσει τα αποθέματα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Σύμφωνα με την ανάλυση η στενότητα στη ΒΔ Ευρώπη από τη διακοπή της ροής μέσω Ουκρανίας είναι μέτρια μέχρι στιγμής. Εκτιμούν ότι η διακοπή των ρωσικών ροών φυσικού αερίου από 42 mcm/d (εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα) σε μηδέν από την 1η Ιανουαρίου, που ήταν η βασική πρόβλεψη και σε μεγάλο βαθμό η αγορά το ανέμενε, αντιπροσωπεύει μια καθαρή στενότητα στις ισορροπίες φυσικού αερίου της ΒΔ Ευρώπης κατά 16 mcm/d (2,7% της αναμενόμενης ζήτησης για την περιοχή το 2025). Πιο συγκεκριμένα, παρόλο που η ΒΔ Ευρώπη δεν λάμβανε ήδη αυτό το αέριο, αναμένουμε η Αυστρία να βασιστεί στις εισαγωγές μέσω αγωγών από τη Γερμανία για να καλύψει τις ανάγκες της και, ενδεχομένως, επιπλέον οριακές ροές για να συμπληρώσει τις ανάγκες της Σλοβακίας. Τα προκαταρκτικά δεδομένα της 1ης Ιανουαρίου δείχνουν ότι οι εξαγωγές αερίου της Γερμανίας προς την Αυστρία αυξήθηκαν κατά 9 mcm/d μέσα σε μία ημέρα.

Ένας πιο σημαντικός και απρόσμενος παράγοντας στενότητας για τις ισορροπίες φυσικού αερίου του Ιανουαρίου είναι οι πολύ ψυχρότερες από το μέσο όρο θερμοκρασίες που προβλέπονται αυτήν τη στιγμή για τη ΒΔ Ευρώπη για τις επόμενες δύο εβδομάδες, πάνω από 4°C κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας. Εάν πραγματοποιηθούν, εκτιμούμε ότι τόσο χαμηλές θερμοκρασίες θα αυξήσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου στη ΒΔ Ευρώπη κατά πάνω από 100 mcm/d τον Ιανουάριο.

Οι κίνδυνοι εξάντλησης αποθεμάτων είναι χαμηλοί, αλλά η επαναπλήρωση είναι πρόκληση

Για να είμαστε σαφείς, βλέπουμε τους κινδύνους εξάντλησης των αποθεμάτων ως πολύ χαμηλούς, ακόμη και υπό αυτή την ψυχρή πρόβλεψη καιρού. Η κύρια πρόκληση για την Ευρώπη είναι ότι όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα αποθήκευσης στο τέλος Μαρτίου, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για την περιοχή να τα επαναπληρώσει πριν από τον επόμενο χειμώνα. Συγκεκριμένα, υπό το σενάριο ψυχρότερου καιρού που προβλέπεται αυτή τη στιγμή και χωρίς αντισταθμίσεις, εκτιμούμε ότι τα επίπεδα αποθήκευσης στα τέλη Μαρτίου 2025 θα μειωθούν στο 30% (σε σύγκριση με το 35% υπό μέσες καιρικές συνθήκες). Αυτό θα σήμαινε επίπεδα αποθήκευσης στα τέλη Οκτωβρίου 2025 στα χαμηλά 80% (σε σύγκριση με τα υψηλά 80% υπό μέσες καιρικές συνθήκες), πολύ κάτω από την απαίτηση του 90% της ΕΕ.

Η λύση και το .. κόστος

Δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου είναι ήδη πάνω από το κόστος παραγωγής με άνθρακα, η επόμενη πηγή υποκατάστασης ζήτησης είναι η εναλλαγή από αέριο σε πετρέλαιο (G2O), στην περιοχή των 60 ευρώ/MWh (μαζούτ) έως 78 ευρώ/MWh (πετρελαϊκά καύσιμα). Κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης της Ευρώπης το 2022, εκτιμούν ότι η εναλλαγή G2O στις βιομηχανικές εφαρμογές έφτασε τα 24 mcm/d. Σε αυτό το υψηλότερο σενάριο TTF, θα περιμέναμε επίσης επιπλέον LNG να παραδοθεί στην Ευρώπη (ανταγωνιζόμενο την Ασία).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας