Τη χρηματοδότηση των αμυντικών δαπανών από ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο, με αρχικό προϋπολογισμό 100 δις ευρώ, καθώς και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των επενδύσεων στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, πρότεινε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο podcast «Table Τoday» και στον δημοσιογράφο Michael Bröcker, στο Βερολίνο.
Χαρακτηρίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ως «μεγάλη επιτυχία», ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις αυξημένες αμυντικές μας δαπάνες μόνο από τους εθνικούς προϋπολογισμούς».
«Ίσως χρειαστούμε -επισήμανε- ένα μικρό σε σύγκριση με το Ταμείο Ανάκαμψης ευρωπαϊκό ταμείο, εστιασμένο στην Άμυνα, το οποίο θα χρηματοδοτείται από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό, με «φρέσκα» χρήματα που θα έχουμε δανειστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα είδος Ταμείου Ανάκαμψης σε μικρότερη κλίμακα, φυσικά, αλλά αποκλειστικά για την άμυνα», ανέφερε μιλώντας για ενδεικτικό προϋπολογισμό 100 δις ευρώ ώστε η ΕΕ να στείλει μήνυμα πως εννοεί όσα λέει.
Όσον αφορά στην ενέργεια, επανέλαβε την θέση του για μείωση στις τιμές υπογραμμίζοντας: «Είναι πολύ σαφές ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για την ενέργεια. Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερες συγκριτικά με της Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και εντός της Ευρώπης, βλέπουμε μεγάλες αποκλίσεις της τιμές της ενέργειας.
Αν θέλουμε να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση, πρέπει να επενδύσουμε στα δίκτυά της. Τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Θα μπορούσε να απαιτείται ευρωπαϊκή χρηματοδότηση», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει μόνο να μειώσουμε της τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη γενικά, αλλά και να κάνουμε την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας να λειτουργεί κατά τρόπο που να αποφεύγονται οι μεγάλες αποκλίσεις της τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εντός της ΕΕ».
Στη μικροοικονομία, το επόμενο success story της Ελλάδας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ιστορία επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύοντας τη μείωση των φόρων χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική θέση της χώρας, την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και την ψηφιοποίηση του κράτους.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στον τομέα της ανάπτυξης δεξιοτήτων, στη Δικαιοσύνη και την ψηφιοποίηση, ενώ μιλώντας για το επόμενο success story της Ελλάδας υπογράμμισε:
«Η επόμενη «ελληνική ιστορία» αφορά περισσότερο τη μικροοικονομία και όχι τη μακροοικονομία. Πρόκειται για την προσέλκυση επενδύσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς μας, την ενίσχυση των εξαγωγών μας και την εστίαση στους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να γίνει πρωταθλήτρια στην Ευρώπη».