Τη σταδιακή εφαρμογή αρνητικών τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης προτείνει, με βάση τα όσα έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, ο ΑΔΜΗΕ, εν όψει μάλιστα και της έλευσης της Άνοιξης και του Πάσχα, οπότε και τι σύστημα αναμένεται να δοκιμαστεί από την υπερπληθώρα “πράσινου” ρεύματος. Πιο συγκεκριμένα, με βάση την πρόταση, που έχει κατατεθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), από τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται, με προτεινόμενη έναρξη ισχύος την Ημέρα Κατανομής 10η.4.2025, η θέσπιση κατώτατου ορίου υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης στα -50 ευρώ/MWh,. Παράλληλα, ο Διαχειριστής εισηγείται το συγκεκριμένο όριο να ισχύσει για ένα έτος, προτού προσαρμοστεί στο κατώτατο όριο των -15.000 ευρώ/MWh, όπως προβλέπεται για τις αγορές που λειτουργούν υπό την πλατφόρμα PICASO.
Σημειώνεται ότι σημερα το κατώτατο όριο προσφοράς για την ενέργεια εξισορρόπησης είναι σήμερα στα 0 ευρώ/MWh. Το όριο αυτό το είχε ζητήσει ΑΔΜΗΕ για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα το σύστημα της Πελοποννήσου από την μαζική προσφορά φορτίου. Ωστόσο μετά τη λειτουργία της Γραμμής Μεταφοράς 400kV Μεγαλόπολη – Κόρινθος έχουν αρθεί οι περιορισμοί και ως εκ τούτου εισηγείται να ισχύσει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και η κανονικότητα στη λειτουργία της Αγοράς Εξισορρόπησης με την θέσπιση της δυνατότητας υποβολής προσφορών και με αρνητικές τιμές.
Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ στην πρόταση του προς τη ΡΑΑΕΥ επικαλούμενος τις θέσεις της Ομάδα Διοίκησης Έργου του ΥΠΕΝ «με το υφιστάμενο όριο τιμών υποβολής προσφορών οι ΦοΣΕ δεν έχουν κίνητρο να συμμορφωθούν με το περιορισμένο Πρόγραμμα Αγοράς τους, καθώς σε περίπτωση που η παραγωγή του χαρτοφυλακίου τους υπερβεί το Πρόγραμμα Αγοράς, θα αποζημιωθούν με την Τιμή Αποκλίσεων, η οποία μπορεί να είναι είτε θετική είτε ή μηδενική τιμή».
«Επομένως, τα χαρτοφυλάκια σταθμών ΑΠΕ, των οποίων οι εντολές πώλησης δεν γίνονται αποδεκτές, δεν συμμορφώνονται με το περιορισμένο Πρόγραμμα Αγοράς, αλλά παράγουν σε πραγματικό χρόνο βάσει της μέγιστης δυνατότητάς τους με άμεσο αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται περικοπές σε πραγματικό χρόνο από τον ΑΔΜΗΕ, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι αν τηρούνταν τα Προγράμματα Αγοράς, και επιπλέον να τίθεται σε κίνδυνο η ασφαλής λειτουργία του Συστήματος» επισημαίνεται.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ είναι αναγκαίο να δοθούν στους σταθμούς ΑΠΕ τα κατάλληλα κίνητρα για την ενεργή συμμετοχή τους στην Αγορά Εξισορρόπησης, παρέχοντας υπηρεσίες εξισορρόπησης όπως η χΕΑΣ. Τέτοιο κίνητρο είναι η θέσπιση αρνητικών τιμών υποβολής προσφορών ενέργειας εξισορρόπησης, προκειμένου οι σταθμοί να αποζημιώνονται για την παροχή καθοδικής Ενέργειας Εξισορρόπησης.