Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε το ισπανικό αίτημα για αλλαγή των κανόνων που στηρίζουν τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών μελών καθώς οι τιμές της ενέργειας στη χώρα σημείωσαν υψηλά επίπεδα, όπως αποκάλυψε η Ισπανίδα υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Τερέζα Ριμπέρα.
Η αυξανόμενη ζήτηση φυσικού αερίου και το αυξανόμενο κόστος των αδειών ρύπων στην Ευρωπαϊκής Ένωσης αύξησαν τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε πολλές χώρες και πυροδότησαν ένα παιχνίδι πολιτικών ευθυνών στην Ισπανία.
Προκειμένου να αλλάξει το κλίμα η Ισπανική Κυβέρνηση στράφηκε στην ΕΕ ζητώντας να υπάρξει μια ευελιξία στην ενεργειακή πολιτική, ώστε να μειωθεί η πίεση στις τιμές.
Η κ. Ribera μιλώντας στο ραδιόφωνο Cadena Ser ανέφερε ότι τόνισε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας τον Ιούλιο ότι οι κανόνες της ΕΕ σήμαιναν ότι η φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια πωλείται στην ίδια τιμή με την ακριβότερη ενέργεια που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, αναγκάζοντας τις τιμές να αυξηθούν περαιτέρω και πρέπει να αναθεωρηθούν.
Η απάντηση της Κομισιόν
Η απάντηση της Ευρωπαικής Επιτροπής ήρθε και επισήμως στην περασμένη Πέμπτη.
«Απάντησε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να εισάγει αλλαγές στο υπάρχον σύστημα καθώς είναι το πιο εύκολο, απλούστερο και πιο αποτελεσματικό», δήλωσε η Ribera.
Οι περισσότερες αγορές ισχύος βασίζονται στο οριακό κόστος για τον καθορισμό των τιμών, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική τιμή καθορίζεται από το κόστος διάθεσης της επόμενης μονάδας ισχύος στην αγορά.
Η ενέργεια από ΑΠΕ είναι ωστόσο διαλείπουσα, οπότε ακόμη και πράσινα δίκτυα έχουν διατηρήσει σε λειτουργία απολιθωμένες μονάδες λιγνίτη και πυρηνικές εγκαταστάσεις για εφεδρεία, που παράγουν πανάκριβη ενέργεια.
Καθώς η ενέργεια από ΑΠΕ έχει γίνει φθηνότερη και πιο διαδεδομένη, το υπάρχον σύστημα βρήκε δυσφημιστές που λένε ότι η πράσινη ενέργεια δεν πρέπει να επιβαρύνεται από το κόστος καυσίμων που διογκώνεται από τις τιμές ρεκόρ της ΕΕ για τις άδειες άνθρακα.
Οι κύριοι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας EDP, Endesa, Iberdrola και Viesgo δήλωσαν σε κοινή δήλωση την Τετάρτη ότι δεν επωφελούνται από την αύξηση των τιμών.
Η Επιτροπή δήλωσε ότι είχε απαντήσει σε επιστολή της Ισπανίας και παρακολουθεί την κατάσταση.
«Μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας είναι ο πιο οικονομικά αποδοτικός τρόπος για να διασφαλιστεί ο ασφαλής και προσιτός ενεργειακός εφοδιασμός στους Ευρωπαίους πολίτες», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Τον Ιούνιο, η Μαδρίτη μείωσε τον φόρο προστιθέμενης αξίας στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για να μετριάσει τις επιπτώσεις στους καταναλωτές.
Ωστόσο ένα κύμα καύσωνα, παρόμοιο με αυτό της Ελλάδας, έπληξε την Ισπανία και την Πορτογαλία ενισχύοντας τη χρήση των κλιματιστικών και αυξάνοντας περαιτέρω τις τιμές που ανέβηκαν στα υψηλά ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι.