Μενού Ροή
Η αρχιτεκτονική της πρότασης για το φτηνό ρεύμα στη βιομηχανία

της Νεφέλης Ζορμπά,

Οριστικά στην πρόταση που έχουν υποβάλει οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρου βιομηχανίας θα βασιστεί το σχήμα για τα πράσινα διμερή συμβόλαια (PPAs), που θα κοινοποιηθεί σύντομα για έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως έχει αναφέρει επανειλημμένως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τα PPAs θα αποτελέσουν το βασικό εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, επιταχύνοντας παράλληλα την απανθρακοποίηση του κλάδου.

Το ελάχιστο όριο

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχιτεκτονική της πρότασης προβλέπει ότι ένας φορέας σωρευτικής εκπροσώπησης (ΦοΣΕ) θα αναλάβει τη διαχείριση των διμερών συμβολαίων που θα συνάπτουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές με προμηθευτές ενέργειας από αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς.

Η πρόταση προβλέπει ελάχιστο όριο για συμμετοχή στο σχήμα, το οποίο υπερβαίνει τις 10 GWh ετησίως και ενδεχομένως να κινείται και προς την περιοχή των 15 GWh.

Εμπορία και διάθεση

Ο ΦοΣΕ, ο οποίος θα ορίζεται σε ετήσια βάση μετά από διαγωνισμό, θα αναλάβει να εμπορεύεται την πράσινη ενέργεια στην αγορά και να προμηθεύει στη συνέχεια ισόποση ποσότητα για τη κάλυψη των αναγκών των βιομηχανικών καταναλωτών, με προσαρμογή στο προφίλ του καθενός.

Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται ο διττός στόχος της απανθρακοποίησης ενός ιδιαίτερα ενεργοβόρου κλάδου και της πτώσης των τιμών ενέργειας, μέσω της μεγαλύτερης διείσδυσης νέων ΑΠΕ.

Κρατική επιδότηση

Για να λειτουργήσει το σχήμα αυτό, η Πολιτεία θα αναλάβει την επιδότηση του μεγαλύτερου μέρους του κόστους προσαρμογής της ενέργειας που θα παράγεται από αιολικά και φωτοβολταϊκά στο προφίλ των καταναλωτών, δεδομένου ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ δεν είναι σταθερή.

Το κόστος προσαρμογής εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 10 και 15 ευρώ ανά MWh.

Όπως επισημαίνουν πηγές με γνώση του θέματος, το κόστος προσαρμογής αναμένεται να αποκλιμακωθεί σταδιακά όταν θα ωριμάσουν περισσότεροι οι τεχνολογίες αποθήκευσης, οι οποίες θα αποτελέσουν εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην ενίσχυση του ρόλου των ΑΠΕ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας