του Γιώργου Αλεξάκη
Θέμα εβδομάδων είναι το άνοιγμα του διαγωνισμού για την διασύνδεση Φολεγάνδρου-Μήλου-Σέριφου με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 400 εκατ. ευρώ και σχεδιασμό ολοκλήρωσης του έργου το 2024 σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Μάνος Μανουσάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, στο συνέδριο Athens Investment Forum 2021.
Όπως είπε με τα έργα διασύνδεσης, ο ΑΔΜΗΕ συμβάλει στην ενεργειακή μετάβαση καθώς επιτυγχάνει την δημιουργία πρόσθετου ηλεκτρικού «χώρου» συνολικής ισχύος 17 GW για την απορρόφηση πράσινης ενέργειας και δημιουργεί όφελος 4,5 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές, μειώνοντας τις χρεώσεις ΥΚΩ.
Ο κ. Μανουσάκης επίσης τόνισε ότι η υλοποίηση των διασυνδέσεων αυξάνει την ανθεκτικότητα του ηλεκτρικού συστήματος, ενώ ανέφερε ότι την τελευταία τετραετία, ο ΑΔΜΗΕ χτίζει ισχυρά ηλεκτρικά δίκτυα σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη για όλους τους καταναλωτές.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον ΑΔΜΗΕ σε τροχιά ολοκλήρωσης βρίσκεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου με το Σύστημα Υψηλής Τάσης 150kV μέσω της Εύβοιας, με την ηλέκτριση της νέας υποβρύχιας γραμμής 150kV να αναμένεται τον Ιούνιο του 2022. Σε ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε, μάλιστα, ο Δήμος Σκιάθου τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021, ο ΑΔΜΗΕ ενημέρωσε τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές του νησιού για την κατασκευαστική πρόοδο του έργου συνολικού προϋπολογισμού 57 εκατ. ευρώ.
Στόχος η τουριστική περίοδος 2022
Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην ενημερωτική εκδήλωση ο κ. Μανουσάκης «η διασύνδεση Σκιάθου-Εύβοιας συμβασιοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 και φαίνεται πως ο στόχος για ηλέκτριση της διασύνδεσης εντός 2,5 ετών -ώστε να προλάβουμε την τουριστική περίοδο του 2022- είναι εφικτός. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τις αρμόδιες αρχές και τους τοπικούς φορείς για την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου μας».
Υπενθυμίζεται ότι έργα ύψους 5 δισ. ευρώ υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ σε βάθος 10ετίας. Το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης περιλαμβάνει τα έργα ανάπτυξης του Συστήματος για την εκάστοτε περίοδο αναφοράς του, συμπεριλαμβανομένων και των απαραίτητων υποδομών για τη διείσδυση των ΑΠΕ, καθώς επίσης τα χρονοδιαγράμματα και τις εκτιμώμενες χρηματικές ροές για την υλοποίηση τους.
Όπως αναφέρει ο ΑΔΜΗΕ με «τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ανοίγει ο δρόμος για μεγαλύτερη διείσδυση καθαρών μορφών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας (17 GW έως το 2030) και διασφαλίζεται ο εκσυγχρονισμός και η ανάπτυξη του Συστήματος Μεταφοράς σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ)».
Με το νέο ΔΠΑ, ο Διαχειριστής βάζει «στην πρίζα» σχεδόν όλα τα νησιά του Αιγαίου, εκσυγχρονίζει το Σύστημα Μεταφοράς με τεχνολογίες αιχμής σε στεριά και θάλασσα, ενισχύει τις διεθνείς διασυνδέσεις και ενεργοποιείται σε καινοτόμες δραστηριότητες που αναδύονται στο νέο τοπίο του ενεργειακού μετασχηματισμού, όπως τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και οι μονάδες αποθήκευσης».
Διεθνείς διασυνδέσεις
Η ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων διαδραματίζει κεντρικό ρόλο την αναπτυξιακή στρατηγική του Διαχειριστή, καθώς συμβάλλει ουσιαστικά στην ευστάθεια του Συστήματος και τη σύγκλιση των τιμών μεταξύ των διαφορετικών ευρωπαϊκών περιφερειών. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τους γειτονικούς Διαχειριστές για την αξιολόγηση των εναλλακτικών δυνατοτήτων ενίσχυσης των διακρατικών διασυνδέσεων.
Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας
Στην πορεία της ενεργειακής μετάβασης στη νέα εποχή, αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος που μπορούν να αποκτήσουν τα συστήματα αποθήκευσης, καθώς η ένταξή τους στο ηλεκτρικό σύστημα προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα που βελτιστοποιούν τη λειτουργία του. Στο νέο ΔΠΑ συμπεριλαμβάνεται πρόταση για πιλοτικό έργο εγκατάστασης συστημάτων συσσωρευτών στη Νάξο, ισχύος 7 έως 10 MW, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης εντός του 2022. Ανάλογα σχέδια προβλέπονται και στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου τα έργα αποθήκευσης θα συμβάλλουν καθοριστικά στη διαχείριση τοπικών συμφορήσεων λόγω της υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ.