της Νεφέλης Ζορμπά,
Στα έσοδα των πλειστηριασμών από τους ρύπους στρέφεται για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση προκειμένου να αυξήσει την κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση, καθώς η διεθνής κρίση στην ενέργεια δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης.
Τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών έχουν αποφασίσει να αυξήσουν το ύψος της στήριξης για τις καταναλώσεις Νοεμβρίου. Πρόκειται για την τρίτη στην σειρά αύξηση. Αιτία οι φουσκωμένοι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που φτάνουν αυτές τις μέρες στα νοικοκυριά, παρά τις δύο επιδοτήσεις που εφαρμόζονται.
Την πρώτη εβδομάδα του μήνα οι τιμές στη χονδρική κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η Ελλάδα είχε το υψηλότερο κόστος με 207 ευρώ/MWh κατά μέσο όσο έως τώρα, παρά την υποχώρηση που έχει σημειωθεί στην τιμή του φυσικού αερίου το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Η διαφορά μάλιστα με τη δεύτερη Ιταλία αγγίζει τα 13 ευρώ/MWh.
Το ύψος της ενίσχυσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται προβλέπουν ότι θα χρειαστούν περίπου 150 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης έως το τέλος του έτους.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η περαιτέρω μείωση των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών που προορίζονται για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) είναι αναπόφευκτη. Αποτελούν άλλωστε, τη μοναδική πηγή από την οποία η κυβέρνηση μπορεί να αντλήσει πόρους άμεσα.
Όπως εκτιμούν, έως και 50 εκατ. ευρώ μπορούν να δεσμευτούν δίχως να επηρεαστεί ιδιαίτερα η λειτουργία του ειδικού λογαριασμού.
Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να αλλάξει ξανά η κατανομή των εσόδων από τα δικαιώματα εκπομπών με νέα υπουργική απόφαση.
Η νέα μείωση των πόρων του ΕΛΑΠΕ είναι εφικτή και λόγω των υψηλών τιμών στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό συμβαίνει διότι εκτός από τους πόρους που προέρχονται από τους ρύπους, ο ΕΛΑΠΕ έχει έσοδα και από την αγορά. Ειδικά όταν οι τιμές χονδρικής είναι ιδιαίτερα υψηλές όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες.
Πως λειτουργεί
Ο μέσος όρος της ταρίφας για όλα τα έργα ΑΠΕ που λειτουργούν στη χώρα μας κυμαίνεται σε περίπου 135 ευρώ/MWh.
Ωστόσο, τα έργα αποζημιώνονται με τη χονδρική τιμή της αγοράς, η οποία ανήλθε τον Οκτώβριο μεσοσταθμικά σε σχεδόν 200 ευρώ/MWh.
Στην περίπτωση αυτή, οι σταθμοί ΑΠΕ επιστρέφουν τη διαφορά στον ΕΛΑΠΕ μέσω του ειδικού υπολογαριασμού αγοράς που διατηρεί.
Αντιθέτως, όταν η τιμή της χονδρικής αγοράς είναι χαμηλότερη από την αποζημίωση που έχουν «κλειδώσει» οι παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ο ΕΛΑΠΕ πρέπει να καλύψει το υπόλοιπο ποσό.
Τα έσοδα του υπολογαριασμού της αγοράς δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Εν προκειμένω για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, όπως συμβαίνει με εκείνα που προέρχονται από το ETS.
Η ενημέρωση της Κομισιόν
Όπως έχει επανειλημμένως αναφέρει ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, η κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά τις διακυμάνσεις των τιμών. Εφόσον η ανοδική πορεία συνεχιστεί θα αυξηθεί και το ύψος της κρατικής επιδότησης.
Πριν από λίγες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία κοινοποίησαν τα σχέδια τους για την επιδότηση όλων των λογαριασμών στην Κομισιόν.
Το έκαναν προκειμένου να εξεταστεί εάν το μέτρο αποτελεί κρατική ενίσχυση αναφορικά με τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη χαμηλή τάση.