Μενού Ροή
Όλη αγορά στην "πρίζα" για διμερή συμβόλαια (PPA) - Η αναφορά Παντελιάδη για τις καθυστερήσεις και οι κινήσεις της ΡΑΕ

Με κάθε τρόπο αναζητά η αγορά και δη οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις όπως αυτές του λιανεμπορίου ή τα ξενοδοχεία την εκκίνηση της αγοράς διμερών συμβολαίων, των περίφημων PPAs.

Άλλωστε η σύναψη διμερών συμβολαίων φυσικής παράδοσης στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και συνολικά στην οικονομία μπορεί, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, να επιφέρει σημαντικά οφέλη.

Με βάση στελέχη της αγοράς, τα συγκεκριμένα συμβόλαια, αφενός για τις επιχειρήσεις διασφαλίζουν ένα σταθερό πλαίσιο κόστους για δεδομένα χρονικά διαστήματα, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά σε ταραγμένες εποχές όπως η σημερινή,  ενώ για τους παραγωγούς ενέργειας, δίνουν δυνατότητα για hedging και πιο μακρόπνοες εμπορικές στρατηγικές.

Να σημειωθεί ότι σε χώρες όπως η Γερμανία τέτοιες μορφές συμβολαίων είναι άκρως διαδεδομένες. Επίσης τα λεγόμενα “πράσινα” διμερή συμβόλαια ωθούν στην ενεργειακη μετάβαση αλλά και στην ενίσχυση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στην παραγωγή.

Το παράδειγμα της METRO

Ενδεικτικές για την προσμονή που έχει η αγορά για το νέο πλαίσιο είναι το τι ανέφερε χθες σε συνέντευξη τύπου ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής της METRO ΑΒΕΕ, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανεμπορίου.

“Τα “PPAs” είναι της μόδας αλλά ακόμη δεν είναι έτοιμη η αγορά. Οι προμηθευτές δυσκολεύονται να δεσμευτούν. Ελπίζουμε μέσα στη χρονιά να κάνουμε κάτι” σημείωσε και προσέθεσε ότι με τέτοιες συμφωνίες προμήθειας ρεύματος “βγάζουμε την αβεβαιότητα” από το κάδρο. “Για αυτό τα θέλουμε. είτε  εγχώρια είτε εισαγόμενα PPAs” τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αν όχι φέτος, του χρόνου ευελπιστεί ότι θα μπορεί η εταιρία του να προχωρήσει σε τέτοιες συμφωνίες.

Τα "πράσινα"

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες, ειδικότερα για τα “πράσινα” PPAs, που είναι και το μεγάλο ζητούμενο, στην τελική ευθεία βρίσκεται η οριστικοποίηση όλων των παραμέτρων της σχετικής πλατφόρμας.

Είναι ένα έργο που έχει αναθέσει η ΡΑΕ ανέθεσε στην εταιρεία Afry.

Μάλιστα η Ρυθμισική Αρχή ενέργειας αναμένεται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του μηχανισμού, ο οποίος στοχεύει να αποτελέσει προωθητικό παράγοντα για τις επιχειρήσεις ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην πράσινη και πιο οικονομική ηλεκτροπαραγωγή.

Όπως αναφερόταν στη ρυθμιστική απόφαση για την έγκριση της σχετικής δαπάνης, το έργο αφορά την ανάγκη για τη διερεύνηση τρόπων αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της δυνατότητας σύναψης PPAs για έργα που αναπτύσσονται εκτός του προγράμματος στήριξης και διερεύνηση ανάπτυξης μιας κεντρικά οργανωμένης «πλατφόρμας» PPAs για εταιρική χρήση προκειμένου να προωθηθεί η σύναψη εμπορικών PPAs εκτός στήριξης.

Να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα θα  να λαμβάνουν μέρος τόσο ολόκληρα χαρτοφυλάκια «πράσινων» μονάδων, μέσω των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης, όσο και αυτόνομοι σταθμοί ΑΠΕ.

Παράλληλα εξετάζεται από το ΥΠΕΝ και μια μορφή πλαισίου ενισχύσεων για την ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς ώστε να δοθεί περαιτέρω ώθηση. Μένει βέβαια να φανεί εάν και πότε θα λάβει τις σχετικές εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές της ΕΕ.

Δομικές παρεμβάσεις

Πάντως, με βάση την αγορά, τέτοιες δράσεις, είναι άκρως επιθυμητές μια και δίνουν κάπως διέξοδο σε μόνιμη βάση στο αδιέξοδο του ενεργειακού κόστους. Τονίζεται, δε, ότι σε μακροπόρθεσμη βάση αποτελούν πιθανές δομικές λύσεις μια και ο ορίζοντας των  επιδοτήσεων είναι συγκεκριμένος.

Μαζί, δε, με επενδύσεις σε αυτοπαραγωγή κι εξοικονόμηση μπορεί να φέρουν ανακούφιση στα υπεραυξημένα κόστη.

Ενδεικτική, μάλιστα, ήταν χθες η αναφορά του κ. Παντελιάδη που σταθερά επενδύει στην εξοικονόμηση και στην αυτοπαραγωγή (62 εκ συνολικά την περίοδο 2017 - 2021) με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα κτήριά του.

“Επειδή κάνουμε επενδύσεις έχουμε σταθερή κατανάλωση, στις 121.076 μεγαβατώρες. Το κόστος ρεύματος έχει πάει από 11 εκ, το 2020, σε 26,4 φέτος μετά τις επιδοτήσεις” ανέφερε σημειώνοντας ότι στόχος με την τελευταία επένδυση σε φωτοβολταϊκά ύψους 18 εκατομμυρίων ευρώ είναι το 2023 να καλύπτει το 30% του κόστους σε ρεύμα με αυτοπαραγωγή.

Το 20%

Υπενθυμίζεται ότι απόφασή της  ΡΑΕ από το 2022 κατήργησε για τους ιδιώτες καθετοποιημένους προμηθευτές το ανώτατο όριο 20% επί των διμερών συμβολαίων με φυσική παράδοση σε μια προσπάθεια τόνωσης της εν λόγω αγοράς. Να σημειωθεί ότι έως πέρυσι μπορούσαν να συνάψουν ως προς το σύνολο των πωλήσεων τους. Βέβαια η ΡΑΕ διατήρησε το εν λόγω πλαφόν για τη ΔΕΗ.

Πάντως το πλαφόν του 20% στα διμερή συμβόλαια είχε τεθεί σε εφαρμογή από τη ΡΑΕ από την έναρξη λειτουργίας του Target Model, ενώ παρατάθηκε και για όλο το 2021 με μεταγενέστερη απόφαση της Αρχής. Το όριο αυτό ίσχυε για όλους τους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% στην αγορά, δηλαδή πρακτικά για όλους τους καθετοποιημένους παραγωγους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας