Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να απαντήσουν οριστικά οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις Ενέργειας και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εάν συμφωνούν με την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που έχει υποβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον νέο μηχανισμό στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, τις επόμενες ημέρες θα γίνουν επαφές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της γενικής διευθύντριας Ενέργειας, Ditte Juul Jorgensen, με την οποία συναντήθηκε ο Κώστας Σκρέκας στις Βρυξέλλες τον περασμένο μήνα προκειμένου να της παρουσιάσει τη θεσμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση.
Το νομοσχέδιο
Κατά τις ίδιες πηγές, εφόσον οι Βρυξέλλες δώσουν το πράσινο φως, η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί ως τροπολογία στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για νέα έργα ΑΠΕ και το θεσμικό πλαίσιο έργων αποθήκευσης ενέργειας. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή είτε την Παρασκευή είτε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Στο ΥΠΕΝ επικρατεί αισιοδοξία ότι η Κομισιόν θα εγκρίνει τον νέο μηχανισμό καθώς έχει ήδη συμφωνήσει με τις βασικές αρχές της παρέμβασης. Η αισιοδοξία είναι ακόμα μεγαλύτερη τις τελευταίες ώρες έπειτα από την έγκριση των μέτρων ύψους 8,4 δισ. ευρώ που θα εφαρμόσουν στη χονδρεμπορική αγορά η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Επιστροφή Ουρανοκατέβατων
Σε αντίθεση με το σχέδιο των δύο χωρών της Ιβηρικής χερσονήσου, το οποίο προβλέπει την επιδότηση των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα, ο μηχανισμός που έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην επιστροφή των λεγόμενων ουρανοκατέβατων κερδών για τις μονάδες που λειτουργούν με καύσιμο φυσικό αέριο και λιγνίτη, αλλά και για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια.
Η αγορά της επόμενης ημέρας θα επιλύεται δίχως αλλαγές σε σχέση με τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας, ωστόσο οι ηλεκτροπαραγωγοί θα αποζημιώνονται με βάση ανώτατα όρια που θα επιβληθούν τα οποία θα αντανακλούν το πραγματικό κόστος παραγωγής της κάθε μονάδας συμπεριλαμβανομένου και ενός εύλογου περιθωρίου κέρδους.
Η διαφορά μεταξύ της αποζημίωσης και της χρηματιστηριακής τιμής θα μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για τη χορήγηση των κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, με την εφαρμογή του νέου μηχανισμού θα εξασφαλιστούν έσοδα πάνω από 1,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του μηχανισμού να διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και εφόσον χρειαστεί να παραταθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Για το ίδιο διάστημα, έως τον Μάιο του 2023, η Κομισιόν έχει εγκρίνει τα μέτρα που θα λάβουν η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Εφόσον εγκριθεί οριστικά η θεσμική παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρισμού, το ΥΠΕΝ θα πρέπει να ετοιμάσει νομοθετική ρύθμιση και για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ίδιο χρονικό διάστημα που θα ισχύσει η εφαρμογή της. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, ο σκοπός της ρύθμισης δεν θα είναι η κατάργηση της ρήτρας αλλά η ενσωμάτωσή της στους λογαριασμούς, προκειμένου οι καταναλωτές να βλέπουν μια ενιαία χρέωση και όχι ξεχωριστά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και της ρήτρας αναπροσαρμογής.