Τα θέματα της ενίσχυσης της διμερούς με την Αίγυπτοι αλλά και της πολυμερούς ενεργειακής συνεργασίας με τους στρατηγικούς συμμάχους της χώρας στην Αν. Μεσόγειο είναι στην ατζέντα της επίσκεψης στο Κάιρο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου. Η ηγεσία του ΥΠΕΝ συμμετέχει με ομολόγους από την Αίγυπτο, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη στην υπουργική σύνοδο του East Med Gas Forum, του διακρατικού οργανισμού συνεργασίας των χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο.
Η συνάντηση έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία που η ΕΕ “ψάχνεται” για την ενεργειακή της απεξάρτηση από τη Ρωσία και βέβαια τα αποθέματα αερίου της Αν. Μεοσογείου και δη αυτά της Αιγύπτου και του Ισραήλ είναι μια κομβική παράμετρος της λύσης του όλου γρίφου.
Να σημειωθεί ότι χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Σκρέκας με τη Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ditte Juul – Jorgensen, όπου συμεμτείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli συζητήθηκε το θέμα των διασυνδέσεων στην ευρύτερη περιοχή αλλά και των προμηθειών από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Λόγω άλλωστε των εθνικών υποδομών η Ελλάδα έχει να παίξει σημαντικό ρόλο σε σχέση με την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής με Υγροποιημένο φυσικό αέριο,
Με αφορμή πάντως το East Med Gas Forum ο κ. Σκρέκας αναμένεται να συναντηθεί με την ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας της Αιγύπτου. Άλλωστε ένα από τα έργα μείζονος σημασίας που προωθούνται είναι και η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου, ένα έργο που προωθεί ο όμιλος Κοπελούζου.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση όσα είχε αναφέρει πρόσφατα από τη Σαντορίνη με αφορμή την εκκίνηση της κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης Σαντορίνης-Νάξουο κ. Μανουσάκης οι συζητήσεις με τον Αιγύπτιο διαχειριστή είναι σε προχωρημένο στάδιο ενώ τρέχουν και οι συζητήσεις για τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου, αλλά και οι επαφές με την Κομισιόν για το χρηματοδοτικό σκέλος του έργου.
Το έργο
Η διασύνδεση των δύο χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο ισχύος 3.000 MW, έργο αξίας 3,5 δισεκ, ευρώ, θα μεταφέρει στην Ελλάδα πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στην Αίγυπτο, η οποία θα χρησιμοποιείται κατά 1/3 για τις ανάγκες της ελληνικής βιομηχανίας, κατά 1/3 για την παραγωγή υδρογόνου και κατά 1/3 για εξαγωγή σε ευρωπαϊκές αγορές.
Με την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας, η οποία θα διαρκέσει ένα χρόνο, θα προσδιοριστούν επακριβώς τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου (όδευση, ισχύς, μήκος κ.λπ.) και η νέα διασύνδεση θα μπορεί πλέον να ενσωματωθεί στα σχέδια ανάπτυξης δικτύων μεταφοράς που καταρτίζουν οι Διαχειριστές, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει επίσης να διερευνηθεί η δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για το έργο.