Μενού Ροή
Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Γενναία επιδότηση στο φυσικό αέριο - Θα μειωθούν οι τιμές στα καύσιμα»

Για εξειδίκευση των μέτρων που αφορούν τα νοικοκυριά σε σχέση με την ενεργειακή κρίση έκανε λόγω ο πρωθυπουργός στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε παρέμβαση στην αντλία».

Επίσης ο πρόεδρος της κυβέρνησης κατά την διάρκει των δηλώσεών του στη ΔΕΘ τόνισε ότι «εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας»

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

Αύριο θα υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων. Να σας δώσω όμως κάποιες επεξηγήσεις για τα μέτρα. Πράγματι εξετάζουμε έναν τρόπο στήριξης των τιμών του ρεύματος που να δίνει κίνητρα στους πολίτες για εξοικονόμηση ενέργειας. Είναι επιβεβλημμένο. Σκοπός δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές αλλά και η μείωση της κατανάλωσης. Είναι γενικό πλαίσιο που θα ισχύει από τον Οκτώβριο και μετά. Κάθε νοικοκυριό ασχέτως κατανάλωσης θα λάβει στήριξη. Η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές και με ΦΠΑ σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι προτελευταία στις τιμές ρεύματος για τον Αύγουστο του '22. Η Ρώμη έχει διπλάσιες τιμές. Το λέω γιατί εξακολουθεί να υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από την αντιπολίτευση που λέει ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Για το φυσικό αέριο, εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα. Οι τιμές είναι 10 φορές πάνω σε σχέση με πριν δύο χρόνια.

Θα επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα κάνουμε παρέμβαση στην αντλία. Θα μειώσουμε την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να αλλάξουν νοικοκυριά από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο. Θα υπάρχει και επιδότηση στην τιμή του φυσικού αέρίου. Θα καλύπτεται και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό για να υπάρχει λογική τιμή. Δεν θα έχει σχέση η τελική τιμή με την εμπορική που υπάρχει σήμερα.

Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Εισηγηθήκαμε εδώ και 7 μήνες επιβολή πλαφόν συνολικά στην τιμή του φυσικού αερίου. Όχι μόνο πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θα εισηγηθεί μηχανισμό ανάκτησης κερδών των παραγωγών ενέργειας που ήδη έχουμε εφαρμόσει. Η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Οι προτάσεις της επιτροπής θα κινηθούν ακριβώς σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας