Οι νέες χρεώσεις ΥΚΩ που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας τίθενται σε εφαρμογή στους λογαριασμούς ρεύματος του επόμενου μήνα.
Στα μέσα Αυγούστου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας είχε ανακοινώσει ότι «από τον Σεπτέμβριο δημιουργείται νέος μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου» ο οποίος θα τροφοδοτείται από εισφορά στους λογαριασμούς ΥΚΩ. Ο λογαριασμός ΥΚΩ υπάρχει από το 2001 και συγκεντρώνει χρήματα για τις μειωμένες χρεώσεις του Κοινωνικού Τιμολογίου, αλλά και για να καλύπτεται το κόστος της ΔΕΗ στα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με την ενδοχώρα και καίνε πετρέλαιο.
Οι νέες χρεώσεις στις οποίες έχει καταλήξει το υπουργείο είναι οι εξής:
1. Για τα νοικοκυριά χαμηλής κατανάλωσης η χρέωση ανά κιλοβατώρα από τα 0.69 που ήταν στα 1,7 λεπτά του ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 1,01 λεπτό του ευρώ για τις τετραμηνιαίες καταναλώσεις έως 1600 κιλοβατώρες.
2. Ακόμη υψηλότερες είναι οι αυξήσεις που σχεδιάζονται για τις μεσαίου μεγέθους βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από τη Μεσαία Τάση. Από 0,69 λεπτά ανά κιλοβατώρα, πάνε στα 1,7 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
3. Αντίθετα, στους καταναλωτές Υψηλής Τάσης, δηλαδή τις πολύ μεγάλες βιομηχανικές και ενεργοβόρες μονάδες, η χρέωση παραμένει ίδια στα 4,14 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
4. Αυξημένες χρεώσεις και για τις αγροτικές χρήσεις. Οσοι αγρότες χρησιμοποιούν ρεύμα χαμηλής τάσης θα πληρώσουν αυξημένες ΥΚΩ κατά 140%, ενώ όσοι έχουν εγκαταστάσεις (ψυγεία, αποθήκες, μεταποίηση) που τροφοδοτούνται με ρεύμα Μέσης Τάσης, θα φορτωθούν χρέωση αυξημένη κατά πάνω από 200%.
5. Αύξηση σχεδιάζεται και για τις χρήσεις οδοφωτισμού που χρεώνονται οι δήμοι
Από το σύνολο των αλλαγών στις χρεώσεις ΥΚΩ εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο έσοδο στον ειδικό λογαριασμό, ύψους περί τα 300 εκατ. ευρω το χρόνο. Τα επιπλέον ποσά θα κατευθυνθούν στη δημιουργία αποθεματικού για τον λεγόμενο Μόνιμο Μηχανισμό Αντιστάθμισης Κινδύνου.
Ο Μηχανισμός θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως ένα εφεδρικό «μελλοντικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης», το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε ενδεχόμενη επόμενη εκτίναξη των ενεργειακών τιμών, για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης των καταναλωτών.
Η αναπροσαρμογή των χρεώσεων ΥΚΩ αποτελεί αρμοδιότητα του υπουργείου, με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να έχει γνωμοδοτικό ρόλο.