Μενού Ροή
Η Ελλάδα στις φθηνές χώρες στο ρεύμα-16η στην Ευρώπη

Στην 16η θέση μεταξύ 33 πρωτευουσών που εξετάσθηκαν βρίσκεται η Αθήνα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των λιανικών τιμών ρεύματος, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του οίκου μελετών VaasaETT, που χρησιμοποιούνται και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως φαίνεται και στον συνοδευτικό πίνακα η τιμή για την Αθήνα έφθασε στα 29,52 ευρώ η κιλοβατώρα τον Σεπτέμβριο, με τον μέσο όρο σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρίσκεται στα 34,61 ευρώ, ενώ για τις 33 πόλεις που έχουν εξετασθεί (εντός και εκτός Ε.Ε.) στα 31,59 ευρώ.

Η συγκράτηση των τιμών θα πρέπει αποδοθεί και στην ύπαρξη οριζόντιων μέτρων στήριξης, με το νέο σύστημα που καθιερώθηκε στην Ελλάδα από τον Αύγουστο, με επιστροφή κερδών από τους παραγωγούς και στήριξη των καταναλωτών από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι τιμές ρεύματος λιανικής περιλαμβανομένων των φόρων

Αντίθετα μεταξύ των τριών πιο ακριβών πόλεων κατατάσσεται η Αθήνα στην τελική τιμή φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, η οποία έφθασε τον Σεπτέμβριο στα 27,68 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με τον μέσο όρο της ΕΕ στα 17,62 ευρώ και για το σύνολο των εξεταζόμενων πόλεων στα 16,32 ευρώ.

Εξετάζοντας τη συνολική πορεία των 33 αγορών, οι συντάκτες της έκθεσης τονίζουν ότι οι οικιακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζουν την ανοδική τους τάση, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση τον Σεπτέμβριο, με ορισμένες από τις πρωτεύουσες που μελετήθηκαν (συγκεκριμένα τη Στοκχόλμη, το Ταλίν, τη Ρίγα, το Ελσίνκι, Άμστερνταμ, Βερολίνο, Πράγα, Κοπεγχάγη, Παρίσι, Όσλο, Βρυξέλλες, Βελιγράδι και Αθήνα) να «βλέπουν» νέα επίπεδα –ρεκόρ των τιμών.

Σε λίγες μόνο πρωτεύουσες σημειώθηκε μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως λόγω των εκτεταμένων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους λογαριασμούς των νοικοκυριών.

Παρ' όλα αυτά, οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με αυτές που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο, γεγονός που μπορεί να αποδοθεί σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η αυξημένη ζήτηση που συνδέεται με τη μεταπανδημική οικονομική ανάκαμψη και τις έκτακτες καιρικές συνθήκες, τις τιμές ρεκόρ για το φυσικό αέριο, και τα υψηλά δικαιώματα εκπομπών CO2. Οι υψηλές τιμές της ενέργειας επηρεάστηκαν περαιτέρω από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, την επακόλουθη αβεβαιότητα σχετικά με την ενέργεια ασφάλεια και τις πρόσφατες μειωμένες παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου ή ακόμη και την πλήρη διακοπή της προμήθειας σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η αγορά φυσικού αερίου

Οι τιμές λιανικής αγοράς φυσικού αερίου εμφάνισαν σημαντική άνοδο για τρίτο συνεχή μήνα σε όλη την Ευρώπη, συνεχίζοντας την αυξητική τάση που παρατηρείται από την αρχή του έτους.

Σε Ταλίν, Βιέννη, Αθήνα, Κοπεγχάγη, Άμστερνταμ, Σόφια, Ρίγα, Βερολίνο, Μαδρίτη, Δουβλίνο και Πράγα οι τιμές κατέκτησαν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ υπήρξε μείωση σε ορισμένες πρωτεύουσες λόγω διαφόρων κυβερνητικών παρεμβάσεων που υιοθετήθηκαν για να σταματήσει η εκτίναξη των τιμών.

Ωστόσο, οι τρέχουσες τιμές παραμένουν απίστευτα υψηλές σε σύγκριση με αυτές που ίσχυαν πριν από ένα χρόνο. Οι υψηλές τιμές λιανικής πώλησης φυσικού αερίου αντανακλούν τις εξαιρετικά υψηλές τιμές χονδρικής που οφείλονται στις ελλείψεις στην επάρκεια εφοδιασμού, στην αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα υπό τον διαρκή φόβο των περικοπών της προσφοράς, ενώ η ρωσική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επηρέασε περαιτέρω τις αγορές.

Οι τιμές φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση περιλαμβανομένων των φόρων

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου αυτό το μήνα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την επ' αόριστον αναστολή λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1, αφού η Gazprom επικαλέστηκε διαρροή πετρελαίου σε τουρμπίνα. Συν τοις άλλοις, οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις εκρήξεις στον ίδιο αγωγό στη Βαλτική Θάλασσα που αποκάλυψαν μεγάλες διαρροές αερίου, ενέτειναν περαιτέρω την ενεργειακή κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη και απέκλεισαν το ενδεχόμενο τη δυνατότητα επανέναρξης της παροχής φυσικού αερίου μέσω του εν λόγω αγωγού.

Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε συνεχή προσπάθεια να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου, για να εξασφαλίσουν την αυξανόμενη προσφορά ζήτησης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εξασφάλιση περισσότερων ακριβότερες μεταφορές υγροποιημένου φυσικού αερίου για την αντικατάσταση των ελλείψεων ρωσικού φυσικού αερίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας