του Αλέξανδρου Μπαρότσι
Το 2010 οι καταναλωτές ρεύματος που αναζητούσαν καταφύγιο στην Καθολική Υπηρεσία δεν ξεπερνούσαν τους 22.000. Σήμερα έχουν φτάσει τους 210.000. Δηλαδή μέσα σε μια δεκαετία αυξήθηκαν κατά 850%! Πως φτάσαμε ως εδώ;
Η απάντηση είναι απλή. Η ενεργειακή κρίση είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες καταναλωτές, τόσο όσοι βρίσκονταν σε ανάγκη, όσο και άλλοι, που απλώς εκμεταλλευτήκαν τη συγκυρία, να αιτηθούν ένταξη στην Καθολική Υπηρεσία.
Νοικοκυριά τα οποία πράγματι αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, μαζί με κατ' επάγγελμα μπαταχτσήδες, έχουν συσσωρευτεί σε μια τεράστια δεξαμενή καταναλωτών, με αποτέλεσμα η Καθολική Υπηρεσία να έχει φτάσει σήμερα να είναι ο 6ος μεγαλύτερος πάροχος ρεύματος στην Ελλάδα!
Και σύντομα θα βρεθεί στην 5η θέση ή και πιο ψηλά, αφού μόνο φέτος οι πελάτες που μετακόμισαν στο τιμολόγιο καθολικής υπηρεσίας αυξήθηκαν κατά 12%!
Το πρόβλημα
Το πρόβλημα απειλεί τη συνολική λειτουργία της αγοράς και χρειάζεται άμεσα αντιμετώπιση, πόσο μάλλον όταν ελάχιστοι από τους πελάτες της κατηγορίας αυτής εξοφλούνε τους λογαριασμούς τους στην ώρα τους.
Στοιχεία μεγάλων εταιρειών δείχνουν ότι μόνο ένας στους δέκα (9%-10%) που βρίσκεται σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας, είναι συνεπής. Ακόμη χειρότερα, πάνω από το 60% των πελατών δεν πληρώνει ποτέ.
Η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πολλές χώρες στην Ευρώπη όπου η Καθολική Υπηρεσία λειτουργεί ως καταφύγιο, όχι μόνο για τους έχοντες ανάγκη, αλλά και για τους κακοπληρωτές.
Στην πράξη, η ελληνική εκδοχή της Καθολικής Υπηρεσίας φιλοξενεί κάθε είδους επιτήδειους που έχουν βρει ένα νόμιμο τρόπο για να μην πληρώνουν. Τα χρέη που αφήνουν τόσο από τις εταιρείες από τις οποίες φεύγουν, όσο και σε εκείνες που τους υποδέχονται λόγω καθολικής υπηρεσίας, μεγαλώνουν συνεχώς.
Τι εξετάζει το ΥΠΕΝ
Τι έχει σκεφτεί να κάνει το ΥΠΕΝ; Να προχωρήσει στην δημιουργία ενός νέου, ελκυστικού τιμολογίου Καθολικής Υπηρεσίας για τους προμηθευτές, ώστε ο πάροχος να προκύπτει από την ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ και όχι διοικητικά από τον εκάστοτε υπουργό Ενέργειας.
"Δεν είναι αναλογικά τα νούμερα αυτά με τον σκοπό του τιμολογίου καθολικής υπηρεσίας. Άρα κάτι πρέπει να γίνει», όπως παραδέχτηκε και στο πρόσφατο συνέδριο Power & Gas Forum, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΝ Δημήτρης Τσαλεμης.
Το θέμα είναι ότι η παραπάνω τροποποίηση, για ευνόητους πολιτικούς λόγους δεν μπορεί να γίνει πριν τις εκλογές. Εξάλλου απαιτεί αναθεώρηση του Κώδικα Λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως νομοθετική ρύθμιση, πράγμα που προβλέπεται να γίνει μετά την 21η Μαΐου.